ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Κίνα προτάσσουν την αναβάθμιση των συμμαχιών τους

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δίνουν στο τετραμερές σχήμα Quad (με Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε συνομιλία με τον νέο Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, τον οποίο εξέλεξε η Βουλή της χώρας του στις αρχές της βδομάδας, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μπάιντεν τόνισε την προσδοκία να ενισχυθεί το Quad, «δεδομένου του κρίσιμου ρόλου» που διαδραματίζουν ΗΠΑ - Ιαπωνία με «ένα κοινό όραμα για έναν Ινδο-Ειρηνικό ελεύθερο και ανοιχτό» (ορολογία που επαναλαμβάνεται απέναντι στις βλέψεις της Κίνας).

Από τη μεριά του, ο Κισίντα είπε ότι έλαβε «σθεναρό» μήνυμα για τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να συμβάλουν στην «υπεράσπιση» των νησιών Σενκάκου (Ντιαογιού στα Κινεζικά), για τα οποία η Ιαπωνία διαφιλονικεί με την Κίνα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «συνεργαστούμε στενά σε ζητήματα που αφορούν στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα», όπως και σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή μέχρι τη «μη εξάπλωση των πυρηνικών».

Με τον Κισίντα συνομίλησε και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Αφού τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα, έσπευσε να σημειώσει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών εξυπηρετούν βασικά συμφέροντα και των δύο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα συμβάλει στην οικοδόμηση της διμερούς σχέσης «με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής».

Οι διπλωματικές αυτές επαφές «τρέχουν» ενώ παραμένει η ένταση σε μια σειρά από πεδία στην περιφέρεια, όπως τα Στενά της Ταϊβάν, ο πρωθυπουργός της οποίας, Σου Τσενγκ Τσανγκ, δήλωσε πως η χώρα του χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή για τις «υπερβολικά αυξημένες» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας. Με φόντο τις 148 υπερπτήσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν μόνο το τελευταίο τετραήμερο, ο Σου είπε ότι «η Κίνα ξεπερνάει όλο και περισσότερο τα όρια» και πρόσθεσε ότι η Ταϊπέι χρειάζεται «να ενδυναμώσει τον εαυτό της».

Στο μεταξύ, το μαλαισιανό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Κουάλα Λουμπούρ, Ουγιάνγκ Γιουτζίνγκ, επιδίδοντάς του διαμαρτυρία για την εμφάνιση κινεζικών πολεμικών πλοίων στη ΑΟΖ της χώρας. Η Κουάλα Λουμπούρ ανέφερε ότι στα σκάφη περιλαμβανόταν και ένα πλοίο θαλάσσιας χαρτογράφησης.

Στο Παρίσι για «αποκατάσταση εμπιστοσύνης» ο Μπλίνκεν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε χτες στο Παρίσι (όπου βρέθηκε για να παραστεί σε συνεδρίαση του ΟΟΣΑ) επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με φόντο την έντονη δυσαρέσκεια της Γαλλίας για τους αμερικανικούς χειρισμούς γύρω από τη συγκρότηση της AUKUS (με «αποκλεισμό» της Γαλλίας που δίνει αντίστοιχη βαρύτητα στον Ινδο-Ειρηνικό) και για τη συνακόλουθη ακύρωση της συμφωνίας πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως Μπλίνκεν και Λε Ντριάν «συμφώνησαν για συνέχιση στενών διαβουλεύσεων», σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, ο Ινδο-Ειρηνικός και η ζώνη του Σαχέλ. Ακόμα πως «και οι δύο τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ στη διάρκεια της επικείμενης γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως προς την ενίσχυση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τη στήριξη των ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την κλιματική κρίση και τη σημασία να πετύχει η επόμενη Σύνοδος για το Κλίμα».

Στις σχέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας αναφέρθηκε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, που μίλησε για «προσωρινό συμβάν που θα ξεπεραστεί», σχολιάζοντας ότι δεν πρόκειται για «προδοσία αλλά για απουσία επικοινωνίας».

Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος δήλωσε πως στόχος των επαφών ήταν ο «εντοπισμός των σταδίων» που θα επιτρέψουν την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Ο ίδιος έκανε λόγο για «κρίση» από την οποία «διακυβεύονται τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συμμαχιών μας και την εμπλοκή των Ευρωπαίων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο δε Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στα τέλη Οκτώβρη στη Ρώμη, σε μια «κατάλληλη ευκαιρία για να δούμε πώς μπορούμε να ξαναρχίσουμε τον διάλογο». Πρόσθεσε πως υπήρξαν «αποφάσεις των συμμάχων μας» στις οποίες «δεν μπορώ να πω ότι πάρθηκαν υπόψη η Γαλλία και η Ευρώπη», αλλά «έχουμε μια ιστορία που είναι μεγαλύτερη» από αυτό.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών

Από τις χτεσινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις
Από τις χτεσινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις
Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες της Νότιας Αφρικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου NUMSA και απαιτώντας διετείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αύξηση μισθού 8% και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζονται και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι από το 8% που ζητούν οι απεργοί ως αύξηση στους μισθούς, μόλις το 2% με 3% θα είναι πραγματική αύξηση, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός «τρέχει» με περίπου 5%. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν ως απαράδεκτες τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Χάλυβα για «αύξηση» 4,4% για το 2021 (που θα γινόταν 4,9% το 2022 και 5,9% το 2023).

Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Νότιας Αφρικής COSATU, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία της χώρας, πρότεινε στα εκατομμύρια μέλη της να πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους μεταλλεργάτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια για το «πότε και πώς» στις σχέσεις Δύσης - Ταλιμπάν

«Θα πρέπει οπωσδήποτε εμείς, δηλαδή οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, η Κίνα, η Ρωσία, οι μεγάλες δυνάμεις της Αφρικής, η Ασία, ο Ειρηνικός και η Λατινική Αμερική, όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θα ορίσουμε προϋποθέσεις για την αναγνώριση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ενόψει της Συνόδου των G20 που θα γίνει τέλη Οκτώβρη. Πρόσθεσε δε ότι «η διεθνής αναγνώριση θα πρέπει να έχει ένα τίμημα», επαναλαμβάνοντας τις προσχηματικές αναφορές για την «ισότητα ανδρών - γυναικών», την «αξιοπρέπεια των γυναικών» κ.λπ.

Στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε με άρθρο στο προσωπικό του blog και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, μιλώντας για «μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» και κίνδυνο για «κοινωνικοοικονομική κατάρρευση», «επικίνδυνη για τους Αφγανούς, την περιοχή και τη διεθνή ασφάλεια». Υποστήριξε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να έχουμε μια ελάχιστη παρουσία της ΕΕ, στην οποία συμφωνούν όλα τα κράτη - μέλη, αλλά πότε και πώς». Ο Μπορέλ είχε και επαφές στην Ντόχα, μετά τις οποίες δήλωσε πως η ηγεσία του Κατάρ πιστεύει ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους Ταλιμπάν, για να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους».

Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στην Καμπούλ, με τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζ. Μουτζαχίντ είπε ότι «ειδική μονάδα των μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. όπως ονόμασαν οι Ταλιμπάν το καθεστώς τους) διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον ανταρτών του ΙΚ», καθώς επίσης ότι κρησφύγετο του ΙΚ «καταστράφηκε εντελώς και όλα τα μέλη του ΙΚ στο εσωτερικό του σκοτώθηκαν».

Να καταγραφεί τέλος ότι χτες εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την επανέναρξη των διαδικασιών για την έκδοση αφγανικών διαβατηρίων.

«FACEBOOK»
«Θολές» εξηγήσεις για το μπλακάουτ, αποπροσανατολιστικές συζητήσεις στο Κογκρέσο

Σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους αποδόθηκε από την εταιρεία «Facebook» η σχεδόν 6ωρη διακοπή της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) του ομίλου (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) τη Δευτέρα.

Την παραπάνω γενικόλογη εξήγηση έδωσε ανακοίνωση των μηχανικών λογισμικού της εταιρείας, χωρίς να δίνονται παραπέρα διευκρινίσεις, π.χ. από ποιον έγιναν αυτές οι αλλαγές ρυθμίσεων, αν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση κ.ο.κ. Σε αυτό το έδαφος «φούντωσαν» φήμες για ενδεχόμενο διαδικτυακό «σαμποτάζ» από μέσα ή από έξω, όπως και για πιθανή «διαρροή» και πώληση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, με την εταιρεία να επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωση χτες το απόγευμα και να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά το μπλακάουτ στα ΜΚΔ του ομίλου η Φράνσις Χόιγκεν, πρώην στέλεχος της «Facebook», κατέθεσε χτες στην Υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες της για αδιαφανείς τρόπους λειτουργίας των αλγόριθμων του Facebook, σκόπιμη στόχευση εφήβων από διαφημιστές με ακατάλληλα προϊόντα (π.χ. σκευάσματα διαίτης, προϊόντα καπνίσματος, αλκοολούχα αναψυκτικά, τζόγο κ.λπ.), τοξικότητα ορισμένων μηνυμάτων και τρόπων ζωής που προβάλλονται σε εφήβους και νέους σαν «πρότυπα» μέσα από το Instagram, κ.λπ.

Η όλη συζήτηση στην Υποεπιτροπή, με παρεμβάσεις στο ίδιο μήκος κύματος από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που εμφανίστηκαν να... «πέφτουν από τα σύννεφα», αναλώθηκε κυρίως σε προτάσεις για μέτρα εξασφάλισης της «διαφάνειας» στη λειτουργία του Facebook, καθώς και σε μια περιγραφή πασίγνωστων αρνητικών κοινωνικών συνεπειών από τη χρήση των ΜΚΔ σε παιδιά, νέους και ενήλικες.

Στο Facebook «υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό, τον απλό κόσμο, και τι ήταν καλό για το Facebook», το οποίο «ξανά και ξανά επέλεγε τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χόιγκεν, με την ίδια και γερουσιαστές να ζητούν «ανάληψη δράσης» από το Κογκρέσο, αναπαράγοντας την απάτη ότι μπορεί να υπάρχει και «άλλη» λειτουργία των ΜΚΔ, με «διαφάνεια» και χωρίς να αποτελεί κριτήριο η κερδοφορία των ιδιοκτητών τους και συνολικά του κεφαλαίου, η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας κ.ο.κ.

Συνέχεια διεργασιών στη Λιβύη

Την «ήπια» έναρξη αποχώρησης κάποιων ξένων μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος επιβεβαίωσε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα αλ Μανγκούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κουβέιτ. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη «για μεγάλη και γενικευμένη οργάνωση» της αποχώρησής τους από τη Λιβύη, ενόψει και των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Τη Δευτέρα το λιβυκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα τον εκλογικό νόμο για τη διεξαγωγή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, τρεισήμισι περίπου βδομάδες μετά την υιοθέτηση νόμου που καθόρισε το πλαίσιο των προεδρικών εκλογών.

Προηγήθηκε στο Μαρόκο η συνάντηση εκπροσώπων του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ και εκπροσώπων του λεγόμενου «Ανωτάτου Συμβουλίου του Λιβυκού Κράτους», που εδρεύει στην Τρίπολη και λειτουργεί ως Γερουσία.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης διεξαγωγής των εκλογών, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «με ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους να τερματίσουμε την ξένη ανάμειξη στη Λιβύη». Επανέλαβε δε ότι η Γαλλία θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι στις 12 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ