Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«FACEBOOK»
«Θολές» εξηγήσεις για το μπλακάουτ, αποπροσανατολιστικές συζητήσεις στο Κογκρέσο

Σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους αποδόθηκε από την εταιρεία «Facebook» η σχεδόν 6ωρη διακοπή της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) του ομίλου (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) τη Δευτέρα.

Την παραπάνω γενικόλογη εξήγηση έδωσε ανακοίνωση των μηχανικών λογισμικού της εταιρείας, χωρίς να δίνονται παραπέρα διευκρινίσεις, π.χ. από ποιον έγιναν αυτές οι αλλαγές ρυθμίσεων, αν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση κ.ο.κ. Σε αυτό το έδαφος «φούντωσαν» φήμες για ενδεχόμενο διαδικτυακό «σαμποτάζ» από μέσα ή από έξω, όπως και για πιθανή «διαρροή» και πώληση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, με την εταιρεία να επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωση χτες το απόγευμα και να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά το μπλακάουτ στα ΜΚΔ του ομίλου η Φράνσις Χόιγκεν, πρώην στέλεχος της «Facebook», κατέθεσε χτες στην Υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες της για αδιαφανείς τρόπους λειτουργίας των αλγόριθμων του Facebook, σκόπιμη στόχευση εφήβων από διαφημιστές με ακατάλληλα προϊόντα (π.χ. σκευάσματα διαίτης, προϊόντα καπνίσματος, αλκοολούχα αναψυκτικά, τζόγο κ.λπ.), τοξικότητα ορισμένων μηνυμάτων και τρόπων ζωής που προβάλλονται σε εφήβους και νέους σαν «πρότυπα» μέσα από το Instagram, κ.λπ.

Η όλη συζήτηση στην Υποεπιτροπή, με παρεμβάσεις στο ίδιο μήκος κύματος από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που εμφανίστηκαν να... «πέφτουν από τα σύννεφα», αναλώθηκε κυρίως σε προτάσεις για μέτρα εξασφάλισης της «διαφάνειας» στη λειτουργία του Facebook, καθώς και σε μια περιγραφή πασίγνωστων αρνητικών κοινωνικών συνεπειών από τη χρήση των ΜΚΔ σε παιδιά, νέους και ενήλικες.

Στο Facebook «υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό, τον απλό κόσμο, και τι ήταν καλό για το Facebook», το οποίο «ξανά και ξανά επέλεγε τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χόιγκεν, με την ίδια και γερουσιαστές να ζητούν «ανάληψη δράσης» από το Κογκρέσο, αναπαράγοντας την απάτη ότι μπορεί να υπάρχει και «άλλη» λειτουργία των ΜΚΔ, με «διαφάνεια» και χωρίς να αποτελεί κριτήριο η κερδοφορία των ιδιοκτητών τους και συνολικά του κεφαλαίου, η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ