Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στενές διαβουλεύσεις με Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την προωθούμενη επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη για τη σχετική διεθνή συμφωνία του 2015, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας και οι τρόποι ενίσχυσης των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» για την ομαλοποίηση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, βρίσκονται στο επίκεντρο συναντήσεων που πραγματοποιεί από χτες στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ε. Χουλάτα.

Αφορμή για την τρίτη από τον περασμένο Αύγουστο επίσκεψη του Χουλάτα στην Ουάσιγκτον δίνει η πρώτη διά ζώσης σύγκληση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ - Ισραήλ (SRG) που συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτη με στόχο τις στενές διαβουλεύσεις των δύο χωρών σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.

Πριν από τη συμμετοχή του στο SRG, ο Χουλάτα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Σάλιβαν, ο οποίος την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησε περιοδεία σε τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Νωρίτερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εξέφρασε την «ελπίδα» των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ξανά «αρκετά γρήγορα». Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «αν είναι απαραίτητο, είναι έτοιμες να ακολουθήσουν άλλες οδούς» για να διασφαλίσουν ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ συμφωνούν ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια». Ερωτηθείς για τον χρόνο που θεωρητικά χρειάζεται το Ιράν για να αποκτήσει υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, ο Αμερικανός εκτίμησε ότι έχει μειωθεί από τους 12 μήνες «σε μερικούς μήνες».

Την ίδια ώρα, στην ιρανική πλευρά, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Μ. Ναχάι, προέβλεψε επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη πριν από τον Νοέμβρη. Ανήγγειλε επίσης πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αράκ, που είχε σταματήσει βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί μέσα σε έναν χρόνο για ερευνητικούς σκοπούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ