ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον!

  • Πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο στην πλατεία Τερψιθέας
  • «Στολίζονται» με συνθήματα σχολεία και γειτονιές

Πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, με σύνθημα «Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον! Με οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μπροστά στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ κόσμησαν την Τετάρτη σχολεία και γειτονιές της Τούμπας και της Καλαμαριάς με συνθήματα όπως «Χτυπάνε μαθητές και αγωνιστές, έξω από τα σχολεία φασίστες - ναζιστές» και «Το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί, έξω από τα σχολεία φασίστες και ναζί».

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ. προγραμματίζεται προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...»:

-- Από την ΤΟ ΣΘΕ - Γεωτεχνών, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ στο κινηματοθέατρο των Εστιών.

-- Από την ΤΟ Πολυτεχνείου, ΝΟΠΕ, Υγείας, ΦΛΣ στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Σε αντίστοιχες δράσεις προχώρησαν και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε σχολεία και γειτονιές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Με στένσιλ αποτύπωσαν τα συνθήματα «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Σχολεία ελεύθερα από ναζί, αυτό είναι το χρέος του κάθε μαθητή».


Ταυτόχρονα καλούν τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους εργαζόμενους στις προβολές του ντοκιμαντέρ «Δεν ξεχνάμε...», στην Κοζάνη αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, και στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ
Με τον φασισμό δεν τελειώνουμε όσο υπάρχει το σύστημα που τον τρέφει

Δικηγόροι που έδωσαν τη μάχη στις δικαστικές αίθουσες για την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής μίλησαν στο portal «902.gr» για τα συμπεράσματα που εξάγονται έναν χρόνο μετά. Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές:

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Εναν χρόνο μετά, τα συμπεράσματα από τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. Ενώ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και το Νέο Ηράκλειο υπενθυμίζουν με χειροπιαστό τρόπο το εγκληματικό πρόσωπο του φασισμού, τη μόνιμη ανοχή που απολαμβάνει η δράση του από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, τη συνειδητή προσπάθεια αθώωσής της από αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, με την ανιστόρητη θεωρία των "δύο άκρων".

Επιβεβαιώνουν, όπως είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ως Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ότι η δικαιολογημένη ικανοποίηση που ένιωσε ο λαός μας για την καταδικαστική απόφαση δεν πρέπει να οδηγήσει σε κανέναν εφησυχασμό. Με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, αφού δεν τελειώσαμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά και τον τρέφει, επειδή τον έχει ανάγκη. Γι' αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με θέσεις που υπερασπίζονται το λεγόμενο κράτος δικαίου της αστικής δημοκρατίας, με προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της. Αυτό που χρειάζεται είναι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της. Για μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Μονόδρομος η πολιτική και κοινωνική απομόνωση του φασισμού

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, ανέφερε:

«Η 7η Οκτωβρίου 2020 ήταν μια μέρα ιστορικής σημασίας. Ηταν η πρώτη φορά που το κράτος και η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τη ναζιστική βία. Ηταν η πρώτη φορά που η ηγεσία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μετά από 20 χρόνια εγκληματικής δράσης, λογοδότησε για τη διεύθυνση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Ηταν η μέρα που μια λαοθάλασσα διαδηλωτών και διαδηλωτριών συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο για να βροντοφωνάξει ότι οι χρυσαυγίτες ήταν ένοχοι. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα της δίκης. Ευτυχώς, διαψεύστηκαν.

Ωστόσο, όλοι και όλες οι συνήγοροι των θυμάτων στη δίκη αυτή δηλώναμε επανειλημμένως και ξεκάθαρα ότι με μια δικαστική απόφαση δεν ξεμπερδεύουμε ούτε με τον ναζισμό ούτε με τον φασισμό ούτε με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με τα πρόσφατα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τις επιθέσεις φασιστών στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και στο Ν. Ηράκλειο. Απομεινάρια και παραφυάδες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι έναν χρόνο μετά την καταδίκη της ηγεσίας τους. Πλέον ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια πού οδηγούν τέτοιες καταστάσεις εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα. Ξέρουμε ότι η ανιστόρητη θεωρία των "δύο άκρων" το μόνο που κάνει είναι να ξεπλένει τους φασίστες και τους ναζιστές. Ξέρουμε ότι πρέπει να αναγκάσουμε τους θεσμούς αυτής της χώρας να κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρουμε πως αν γίνουμε μάρτυρες ενός περιστατικού ρατσιστικής ή φασιστικής βίας δεν πρέπει ούτε να αδιαφορήσουμε ούτε να σωπάσουμε. Ξέρουμε πως απέναντι στους φασίστες η πολιτική και κοινωνική απομόνωσή τους είναι μονόδρομος».


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την απόρριψη ψηφίσματος καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων

Τη διοίκηση Πατούλη που, με τα γνωστά εξαπτέρυγά της, τον φασίστα Τζήμερο και τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής (ανεξάρτητους ή μη), απέρριψαν την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Παραμονή της μέρας που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης, από το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, η διοίκηση Πατούλη απέρριψε το ψήφισμα, αξιοποιώντας ακόμα και τη διπλή ψήφο του προέδρου του Συμβουλίου, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τη χιλιοπαιγμένη θεωρία καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται, συντασσόμενη έτσι με την επίσημη κυβερνητική και ευρωενωσιακή θέση, που εξισώνει τους λαϊκούς αγώνες με τη δολοφονική δράση των φασιστών κουκουλοφόρων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή αναστολή της συμμετοχής της παραπάνω Περιφερειακής Παράταξης και των μελών της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που αποτελεί τον "αυτοδιοικητικό βραχίονα" της Χρυσής Αυγής (η Νεολαία της οποίας χειροκρότησε τις δολοφονικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη)».

Και καταλήγει: «Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος, γιατί ο εφησυχασμός τούς αποθρασύνει και το σύστημα που τους στηρίζει τους εργαλειοποιεί ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό».

Προκλητική η διοίκηση Πατούλη

Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε, 48 περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων και 48 κατά (η παράταξη της ΝΔ, ο Τζήμερος και τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής) και τότε ο Γ. Πατούλης έκανε χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου για να μην περάσει το ψήφισμα.

Την επομένη, η περιφερειακή αρχή επανήλθε και ανέφερε προκλητικά ότι η πρότασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ουσιαστικά η κατάθεση του ψηφίσματος που είχε εγκρίνει μαζί με τα εξαπτέρυγα της ΧΑ, στις 18/11/20, όπου αναπαράγονταν η αντιδραστική θεωρία των «δύο ολοκληρωτισμών» και «ξεπλύματος» των φασιστικών επιθέσεων, διατυπώσεις περί «καταδίκη της βίας από όπου και να προέρχεται» κ.τ.λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ