ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο ΣτΕ, κλιμάκωση με την απεργία στις 21 Οκτώβρη

Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά των αναστολών εργασίας, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανάκληση των αναστολών εργασίας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση, επείγουσες προσλήψεις προσωπικού.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι την Τετάρτη 13 Οκτώβρη, οπότε πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής για τη στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ ενημέρωσε για την πρόθεση διασύνδεσης του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής με το «Αττικόν» και τη λειτουργία ως step-down νοσοκομείου (όπου θα μεταφέρονται για να νοσηλευτούν ασθενείς που η νοσηλεία τους χρονίζει στο «Αττικόν»).

Την ίδια μέρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Αγία Ολγα» καλεί σε συγκέντρωση μαζί με φορείς της πόλης στην είσοδο του νοσοκομείου. Την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, αντιπροσωπείες του ΔΣ του Συλλόγου και 5μελούς της ΕΙΝΑΠ θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ για τα φλέγοντα ζητήματα του νοσοκομείου.

Παράλληλα, οι υγειονομικοί προετοιμάζουν τη μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

Τραγική υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Δράμας

Την άμεση στελέχωση της Παθολογικής κλινικής αλλά και ολόκληρου του Νοσοκομείου Δράμας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οπως καταγγέλλει, «η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας έχει δύναμη 52 κλινών. Υπάρχει τραγική υποστελέχωση σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό: Επί συνόλου 11 (έντεκα) οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες μόνο οι 4 (τέσσερις) και ο ένας από τους 4 συναδέλφους έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Λειτουργεί επίσης μια κλινική υπόπτων για COVID ασθενών, η οποία όμως νοσηλεύει και επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα επειδή υπάρχει πληρότητα στα όμορα νοσοκομεία κι επειδή συχνά σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις των μοριακών τεστ».

Συνεχίζοντας τονίζει: «Σε καθημερινή βάση ο ένας και μοναδικός εφημερεύων ειδικός παθολόγος είναι υπεύθυνος ταυτόχρονα για τους νοσηλευόμενους στην Παθολογική κλινική ασθενείς, για το Παθολογικό ΤΕΠ (το νοσοκομείο έχει καθημερινή γενική εφημερία), για τους νοσηλευόμενους στην "άτυπη" κλινική COVID ασθενείς και για το ΤΕΠ ύποπτων κρουσμάτων.

Οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στη διοίκηση του νοσοκομείου και στη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ γι' αυτές τις απαράδεκτες, επισφαλείς για τους ασθενείς και εξοντωτικές για τους γιατρούς συνθήκες υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει πως αγνοεί ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID (η κλινική COVID δεν φαίνεται σε κανένα επίσημο έγγραφο της διοίκησης) μεταφορτώνοντας έτσι στους γιατρούς την ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί».

Το αποκορύφωμα δε είναι πως η διοίκηση απειλεί προφορικά τους γιατρούς της Παθολογικής κλινικής πως αν δημοσιοποιούν όλη αυτήν την κατάσταση τότε δήθεν υποπίπτουν σε... πειθαρχικό παράπτωμα (;).

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί τη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής και ολόκληρου του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Σημειώνει ότι καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που «αρνούνται έκνομα και επικίνδυνα "εντέλλεσθε" για υπερεφημέρευση».

Δίνοντας απάντηση στις απειλές της διοίκησης σημειώνει ότι «δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση προστασίας της δημόσιας υγείας για κάθε γιατρό του ΕΣΥ και πολύ περισσότερο για τους επιστημονικούς υπευθύνους τμημάτων να δημοσιοποιούν την πραγματικότητα των νοσοκομείων εφόσον μάλιστα έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους χωρίς ανταπόκριση».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον απαράδεκτο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην ΕΝΕ

Τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας στις 17/9/2021 αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) συγκροτήθηκε το 2004, σύμφωνα με τον νόμο 3252/2004, και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με γνωμοδοτικό ρόλο προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας για τα νοσηλευτικά ζητήματα, ενώ είναι υποχρεωτική η εγγραφή σ' αυτήν όλων των νοσηλευτών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του Κόμματος, «πέρα από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της ΕΝΕ έχει εξελιχθεί σε έναν μηχανισμό επιβολής αντεργατικών μέτρων για τους νοσηλευτές, σε ένα όργανο που προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δωρεών, το εκλογικό της σύστημα μέχρι και σήμερα απαγορεύει να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια που εκφράζουν διαφορετικές παρατάξεις, επιχειρώντας να εμποδίσει να εκφραστούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές στην Υγεία - Πρόνοια. Κάτι παρόμοιο δεν γίνεται σε άλλα ΝΠΔΔ, όπως π.χ. ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος».

Στις 17/9 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης για τα 5 Περιφερειακά Τμήματα της ΕΝΕ στη χώρα, καθώς και αντιπροσώπων για την πανελλαδική της συνέλευση.

Οι καταγγελίες εκπροσώπων νοσηλευτών που καταγράφονται στην Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούν τα παρακάτω:

1. Για την προκήρυξη των εκλογών:

  • Οσες φορές ανακοινώθηκαν εκλογές πριν την καταληκτική ημερομηνία (20 Αυγούστου) δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την ακύρωσή τους, ούτε καν μέσω της ιστοσελίδας της.
  • Η ανακοίνωση για τις εκλογές αναρτήθηκε στις 20 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας της και μόνο. Δεν υπήρξε καμία άλλη ενημέρωση προς τους νοσηλευτές.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε δημόσια η κλήρωση για τη σύσταση των εφορευτικών επιτροπών.

2. Τη μέρα των εκλογών παρατηρήθηκαν σε εκλογικά κέντρα τα εξής:

  • Κανένας δικαστικός αντιπρόσωπος σε κανένα εκλογικό τμήμα.
  • Δεν έγινε από την εφορευτική επιτροπή καμία αίτηση για επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή ταυτότητας της ΕΝΕ.
  • Δεν ζητούνταν υπογραφή από τον ψηφοφόρο για επιβεβαίωση της συμμετοχής του.
  • Υπήρχαν ασφράγιστοι φάκελοι μπερδεμένοι με σφραγισμένους.
  • Σε πολλά τμήματα οι εφορευτικές επιτροπές κατέγραφαν και αριθμούσαν τους πρώτους ψηφοφόρους στις εκλογικές λίστες, έπειτα άφηναν κενές ολόκληρες σελίδες (!) και συνέχιζαν στις επόμενες την απλή καταγραφή των στοιχείων των υπόλοιπων ψηφοφόρων, χωρίς πια να υπάρχει αρίθμηση.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές δεν σφράγιζαν τις ενστάσεις που έγιναν, ενώ απέρριψαν και το αίτημα παρουσίας των αντιπροσώπων κατά την καταμέτρηση.
  • Ακόμα και σήμερα, καμία εφορευτική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τον κατά τμήμα αριθμό ή τον συνολικό αριθμό ψηφισάντων και τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά μόνο λίστα με το ποιοι «εκλέγονται».
  • Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απάντησε τα εξής αμίμητα μετά από πίεση στις ενστάσεις: «Ουδείς δύναται να αξιώσει τη διενέργεια ελέγχου στο βιβλίο μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας (!). Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την τήρηση του συγκεκριμένου βιβλίου. Δεν προβλέπεται ρητώς η υπογραφή από μέρους των ψηφισάντων, ούτε η αρίθμηση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας πώς τοποθετείται με βάση τα παραπάνω καταγγελθέντα περιστατικά για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στην ΕΝΕ, αλλά και στο ζήτημα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει κανένα εκλογικό αποτέλεσμα στην επικράτεια ενώ έχει προβεί σε ανακοίνωση των «εκλεγμένων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αναγκαίος ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους

Τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ανέδειξε η εκδήλωση για την πανδημία

Εκδήλωση με θέμα την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε συνδυασμό με την ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτώβρη στην Αιανή Κοζάνης από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Μητσιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και της Β' Νεογνολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Ξεκινώντας την ομιλία του, στάθηκε στο ότι μόνο ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα τα προβλήματα υγείας του λαού όπως και την πανδημία. Για το ζήτημα των εμβολίων για τον κορονοϊό, ανέδειξε το γεγονός ότι η γρήγορη παρασκευή τους αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Αναδείχτηκε στην ομιλία η αναγκαιότητα ενημέρωσης των εργαζομένων για το εμβόλιο από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς Εργασίας στους χώρους δουλειάς, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε κανένα εργοτάξιο σε κανέναν χώρο δουλειάς στην περιοχή της Κοζάνης.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που περιλαμβάνουν: Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, παροχή όλων των απαραίτητων ΜΑΠ για την ανάσχεση διάδοσης του κορονοϊού, ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς των εργαζομένων με συχνότερα δρομολόγια, ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού στα εργοτάξια, συχνότερους ελέγχους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κ.ο.κ.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε συζήτηση, ενώ κατά τη λήξη της, η διοίκηση του Συνδικάτου κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Ούτε ... νερό για τους εθελοντές αιμοδότες

Ούτε ένα μπουκαλάκι νερό ή έναν χυμό δεν μπορεί να προσφέρει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, στους δεκάδες εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν πάνω από 1.600 φιάλες αίματος τον χρόνο.

Η μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών και μέσα στην περίοδο της πανδημίας που οι ανάγκες σε αίμα ήταν αυξημένες, ανέδειξε τη σημασία της πολύτιμης προσφοράς τους για να σωθούν πολλοί άνθρωποι. Ωστόσο, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που αποτελούσε το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, είναι μονίμως υποστελεχωμένο αλλά πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες της «αγοράς».

Το γεγονός της αντιμετώπισης μ' αυτόν τον τρόπο και των εθελοντών αιμοδοτών καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι «είναι ακόμα μία απόδειξη της κατάληξης της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, με αυτοτελή έσοδα για να μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία. «"Ατομική ευθύνη", λοιπόν, και του εθελοντή αιμοδότη να κουβαλά μαζί του νερό, χυμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μη λιποθυμήσει δίνοντας αίμα. Ντροπή τους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ