ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί και συνεχείς παρεμβάσεις από ΕΕ - ΗΠΑ

Διατρανώνουν ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ», την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα

Τη σημασία που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιβεβαιώνουν σταθερά ΗΠΑ και ΕΕ. Σε νέα κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, τονίζουν ότι «αυτή η περιοχή ανήκει στην ΕΕ» και ότι «η στενότερη ενσωμάτωση (στην ΕΕ) θα ενισχύσει τη σταθερότητα».

Σε αυτήν τη βάση επισημαίνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση», ενώ σημειώνουν ότι «ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν ενωμένες και σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», εκφράζοντας ταυτόχρονα «σοβαρές ανησυχίες επειδή ενισχύεται η διχαστική ρητορική». Ακόμα επισημαίνουν τη σημασία του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου«υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ», ενώ απευθύνουν ειδικό κάλεσμα σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο για να συνεργαστούν για τη διατήρηση του στρατηγικού προσανατολισμού» προς τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που οδηγούν σε «ένα μέλλον μέσα στην ΕΕ».

Αντίστοιχες «κατευθύνσεις» για τα Δυτικά Βαλκάνια δίνει και η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες.

Κατά την παρουσίασή της, ο Ζ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, «σερβίροντας» με τις γνωστές «σάλτσες» τους στόχους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, χαρακτήρισε την «πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ μια γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μας ηπείρου».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση τονίζει ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία«συνεχίζουν να πληρούν τις συνθήκες για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και ότι «οι καθυστερήσεις στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την αξιοπιστία της ΕΕ». Τονίζεται ότι τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας «πρέπει να λυθούν κατά προτεραιότητα».

Για τη Σερβία - η οποία διατηρεί ισχυρές σχέσεις με ανταγωνιστικές δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα - αναφέρει ότι «πρέπει να βελτιώσει την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ». Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη διαπιστώνεται «διακριτή υποχώρηση στο ποσοστό ευθυγράμμισής της με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, ως αρνητικό σημάδι», αλλά και ότι «ο στρατηγικός στόχος της ένταξης στην ΕΕ δεν έχει μετατραπεί σε συγκεκριμένη δράση».

Πρίστινα: Εκκλήσεις για συντονισμό κατά της Σερβίας

Στο μεταξύ, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αποτυπώνει τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή.

«Ο βόρειος γείτονάς μας, Σερβία, έχει σκληρύνει τη στάση του τις τελευταίες βδομάδες και τους τελευταίους μήνες, όχι απλά προς το Κόσοβο αλλά και προς το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία. Πρέπει να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε πολύ για την ενίσχυση της εύθραυστης ειρήνης που υπάρχει στην περιοχή και να μην διαταράσσουμε τη σταθερότητα στη γειτονιά μας». Αυτά δήλωσε η ΥΠΕΞ του Κοσόβου και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ντονίκα Γκερβάλα - Σβαρτς, από τα Τίρανα, όπου στις αρχές της βδομάδας συνάντησε την Αλβανίδα ομόλογό της, Ολτα Τζάτσκα, καλώντας σε περιφερειακό συντονισμό κατά του Βελιγραδίου, μεταξύ Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου και Κοσόβου.

ΗΠΑ - Βουλγαρία: Συνομιλίες για παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές βρέθηκε στη Βουλγαρία ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την πολιτική σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, Σπ. Μπόγερ. Σε συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας, Γκ. Παναγιότοφ, συζήτησαν τη «στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών».

Σχετικά ρεπορτάζ μετέδωσαν ότι στάθηκαν στη «γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, τη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας», ενώ εξετάστηκε η πρόοδος στην αξιοποίηση του «Οδικού χάρτη για την αμυντική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και ΗΠΑ 2020 - 2030».

Ο Μπόγερ σημείωσε πόσο η αμερικανική πλευρά «εκτιμά τις ενέργειες της Βουλγαρίας σε σχέση με την αποτροπή κακόβουλων δραστηριοτήτων ασφαλείας στην περιοχή και τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών στο ΝΑΤΟ» και υποστήριξε ότι «η Βουλγαρία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», μεταφέροντας την επιθυμία για «αναβάθμιση της εντατικής συνεργασίας στην άμυνα μεταξύ των δύο χωρών».

ΙΝΔΙΑ - ΝΕΠΑΛ
Αυξάνονται οι νεκροί από τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις

Πλημμυρισμένο χωριό στην Ουταραχάντ
Πλημμυρισμένο χωριό στην Ουταραχάντ
Αντιμέτωπος με τις τραγωδίες που προκαλεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα από τα ισχυρότερα και πολυπληθέστερα καπιταλιστικά κράτη του πλανήτη βρίσκεται ξανά ο λαός στην Ινδία, με τις νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις να προκαλούν δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές.

Στην πολιτεία Ουταράχαντ, στα βόρεια της χώρας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα καταμετρημένα θύματα φτάνουν τα 46, ενώ πάνω από 11 αγνοούνται. Αλλά και στα νότια, στην πολιτεία Κεράλα, οι αρχές έκαναν λόγο για άλλους 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Στην περιοχή Κοταγιάμ της πολιτείας, τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρα σπίτια, στην πλειοψηφία τους χαμόσπιτα της φτωχολογιάς που ζει μέσα στην εξαθλίωση. Καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Ιντούκι, όπου ποτάμια ξεχείλισαν και παρέσυραν γεφύρια που συνδέουν μικρά χωριά.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές στην Κεράλα επέλεξαν να ανοίξουν φράγματα, εκτιμώντας ότι έτσι θα προκληθεί μικρότερη ζημιά. Οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών ανακοινώθηκε ότι θα ειδοποιούνταν για να εκκενώσουν τα χωριά τους, ωστόσο είναι άγνωστο αν και πώς θα στηρίζονταν, τόσο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης όσο και με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους...

Στο γειτονικό Νεπάλ, οι αρχές είπαν ότι έχουν χαθεί τουλάχιστον 31 άνθρωποι και τουλάχιστον 43 αγνοούνταν.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σημειώνοντας τα εξής:

«Σύντροφοι,

Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις που συμβαίνουν στη χώρα σας και μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους.

Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών, παρακαλούμε να μεταβιβάσετε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους και τη στήριξή μας στους οικείους των αγνοουμένων».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περιοδεία της νέας ΥΠΕΞ σε Σ. Αραβία και Κατάρ

Διαδοχικές επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ ξεκίνησε χτες η Βρετανίδα νέα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, πρώην υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, με φόντο την αναζήτηση νέων προσοδοφόρων δρόμων για τα βρετανικά μονοπώλια στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού στην εποχή μετά το Brexit.

Μεταβαίνοντας στο Ριάντ η Τρας είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια, τους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Περσικού και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο Κατάρ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντήσει τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, συζητώντας μαζί του τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον ρόλο μεσολαβητή που το Κατάρ αναλαμβάνει, μεταξύ Δύσης και Ταλιμπάν. Ακολούθως αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης Στρατηγικού Διαλόγου Βρετανίας - Κατάρ.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν μερικές βδομάδες η Βρετανία έκανε τα πρώτα βήματα για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Κατάρ.

«Ανησυχίες» για τον πληθωρισμό

Το ίδιο 24ωρο στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κ. Κουαρτένγκ, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη του πληθωρισμού, λέγοντας πως πλέον είναι «πραγματική αιτία κάποιας ανησυχίας», παρότι δήλωσε πεπεισμένος πως οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να «περιοριστούν» τους επόμενους μήνες. Οι τελευταίοι δείκτες καταναλωτή στη Βρετανία καταγράφουν οριακή μείωση τον Σεπτέμβρη στο 3,1%, έναντι 3,2% τον Αύγουστο. Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές καυσίμων και τροφίμων, το κόστος μεταφοράς και συγκοινωνιών.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο

Το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου «νέου τύπου», εκτοξευόμενου από υποβρύχιο.

Ο νέος πύραυλος θαλάσσης - εδάφους τύπου SBLM (Submarine Launched Ballistic Missile) διαθέτει «αρκετές προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου και κατεύθυνσης», σύμφωνα με το KCNA. Εκτοξεύθηκε από το ίδιο σκάφος που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή SBLM, πριν από 5 χρόνια. Η δοκιμή προστέθηκε στη σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων που άρχισε τον περασμένο μήνα, ενώ αντίστοιχες πυραυλικές δοκιμές διεξάγει και η Νότια Κορέα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε στη Νιγηρία

Την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας - Νιγηρίας στην άμυνα, στην ασφάλεια και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ένοπλων συμμοριών και πειρατών, όπως και την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και άλλων διμερών σχέσεων συζήτησε χτες, μεταξύ άλλων, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε τρεις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (Αγκόλα, Τόγκο, Νιγηρία).

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Μ. Μπουχάρι, πως οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που δίνουν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αναφέρθηκε στην καταπολέμηση των Γκιουλενιστών στη Νιγηρία, λέγοντας πως έχει σημειωθεί πρόοδος. Ζήτησε επίσης τα σχολεία που είχαν ιδρυθεί στη Νιγηρία από το δίκτυο του πρώην εταίρου του, Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εδώ και χρόνια «αυτοεξόριστος» στις ΗΠΑ, να μεταφερθούν στη δικαιοδοσία του τουρκικού εκπαιδευτικού οργανισμού «Maarif».

Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην υποσαχάρια Αφρική, με την αξία των περσινών εμπορικών συναλλαγών να εκτιμάται σε περίπου 755 εκατ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ