ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στα όριά τους ξανά τα νοσοκομεία σε Βρετανία και Ολλανδία

Εξαρση κρουσμάτων και θανάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες

Copyright 2021 The Associated

Εξαρση κρουσμάτων και θανάτων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, καθώς απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης, τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν γυμνά, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εμπορευματοποιημένες.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) βρίσκεται κοντά στα όριά του σε πολλά τμήματα της χώρας και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας αναμένεται να αυξάνεται και η πίεση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του NHS.

Η Βρετανία κατέγραψε την Τρίτη 223 θανάτους από COVID-19, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον Μάρτη, ο δε αριθμός των κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη (49.000 τη Δευτέρα) και σταθερά πάνω από 40.000 τις τελευταίες μέρες. Συνολικά σχεδόν 139.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πάνω από το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 78% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παράλληλα, ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως τα σχολεία, όπου στοιβάζονται ακόμα και 27 - 30 μαθητές ανά τάξη. Το μόνο μέτρο που προωθείται είναι ο εμβολιασμός των παιδιών 12 - 15 ετών και η τρίτη δόση.

Την προηγούμενη Παρασκευή έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα της νόσου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Γενάρη, καθώς έχει μολυνθεί το 8% των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξίσου χαρακτηριστικά, την Πέμπτη 14/10, 209.000 μαθητές έμειναν εκτός σχολείου για λόγους σχετιζόμενους με την πανδημία.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει για αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών σε συνδυασμό με την πίεση στο NHS από τις εποχικές ιώσεις, που θα καθιστούσε για ακόμη μια φορά τα νοσοκομεία ανίκανα να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να διαχειριστούν τις ήδη τεράστιες λίστες αναμονής.

«Μιλώ καθημερινά με στελέχη του κλάδου Υγείας και κυριολεκτικά όλοι αναφέρουν ο χώρος τους βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση σήμερα, στα μέσα Οκτώβρη. Τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο θα πάνε», δήλωσε ο Μ. Τέιλορ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας NHS, στο BBC.

«Το σύστημα Υγείας βρίσκεται ακριβώς στο χείλος του γκρεμού... Αν πιεστεί και άλλο δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία αναστέλλονται χειρουργεία και θεραπείες

Στην Ολλανδία, με το 83% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, τα νέα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση 44% μέσα σε μία βδομάδα έως και προχτές.

Ως αποτέλεσμα, πολλά νοσοκομεία στη χώρα περικόπτουν υπηρεσίες τακτικής περίθαλψης, ακυρώνοντας προγραμματισμένα χειρουργεία ή περιορίζοντας τις επεμβάσεις στα σοβαρότερα περιστατικά, με στόχο να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με Covid-19.

Τα κρούσματα ανήλθαν προχτές στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιούλη, στα 25.751, και αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα. Καταμετρήθηκαν 48 θάνατοι, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με μία βδομάδα νωρίτερα.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουκρανία, καλπάζει η εξάπλωση.

Στη Λετονία επιβλήθηκε χτες λοκντάουν για έναν μήνα, με κλείσιμο καταστημάτων, θεάτρων, κομμωτηρίων. Στη χώρα καταγράφονται τις τελευταίες 14 μέρες 1.406 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το πιο υψηλό ποσοστό παγκοσμίως.

Στη Ρωσία, όπου σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων, με πάνω από 1.000 νεκρούς τη μέρα, καθιερώθηκε εθνική αργία από τις 30 Οκτώβρη έως τις 7 Νοέμβρη. Στη Μόσχα από τις 28 Οκτώβρη θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

ΕΣΚ ΠΑΡΑ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Κάλεσμα σε αγωνιστική συμμετοχή και ψήφο στις εκλογές του ΠΑΣΠΑ

Αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών - Ορίστηκαν για τις 22, 23 και 24 Οκτώβρη

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) παρα-τετραπληγικών και κινητικά ανάπηρων καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΠΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών), που διεξάγονται από σήμερα Παρασκευή 22 μέχρι και την Κυριακή 24 Οκτώβρη στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ, Σπύρου Θεολόγου 1) στο Ιλιον, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Αύριο Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα παραρτήματα στην Πάτρα, στη Δυτική Ελλάδα και στο Αργος.

«Καταδικάζουμε με την ψήφο μας και με τον αγώνα μας την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής και της αποκατάστασης, της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας. Καταψηφίζουμε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ, που έχει μετατρέψει τον Σύλλογο σε επιχείρηση και βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στη βάρβαρη αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική. Το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι ο Καιάδας του 21ου αιώνα με δόλωμα τον κοινωνικό φροντιστή», σημειώνει η ΕΣΚ και διεκδικεί μεταξύ άλλων πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, να παρθεί πίσω το Εθνικό Σχέδιο και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αναπήρους.

Στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

Σε αρχαιρεσίες προχωρά και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, από την Κυριακή 24 Οκτώβρη μέχρι την Τρίτη 2 Νοέμβρη. Κάλπες θα στηθούν στα γραφεία του Συλλόγου, στα Παραρτήματα, στα Ειδικά Σχολεία και στα Ιδρύματα, στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, στα ΚΕΠΑ και στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα μαζικοποίησης και ενίσχυσής του: «Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, των περικοπών θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων, που θέλει να πετάξει στον Καιάδα τα ΑμεΑ με την ουσιαστική κατάργηση της Ειδικής Αγωγής, το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων, αλλά και των Ιδρυμάτων. Με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές και με τον αγώνα προστατεύουμε τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας, τις οικογένειές μας».

Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, πλατεία Βάθης, 2ος όροφος) όλες τις μέρες των εκλογών, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Στο Παράρτημα των Δυτικών: Στο στέκι του Παραρτήματος στο Περιστέρι (Σωματείο Συνταξιούχων, Αιμιλίου Βεάκη 36, 2ος όροφος) τις αργίες: Κυριακή 24, Πέμπτη 28, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Οκτώβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. Τις καθημερινές (μέχρι 2 Νοέμβρη) από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Κρούσματα σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Αναστάτωση στο προσωπικό του ΟΑΣΘ προκαλούν τα τουλάχιστον 9 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους σε τερματικό σταθμό που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες μέρες. Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, «καλές είναι οι συμβουλές της διοίκησης "Να πάτε να εμβολιαστείτε" αλλά αυτό δεν φτάνει και κυρίως δεν αθωώνει κανέναν από τις τεράστιες ευθύνες του, γιατί οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι υποχρέωση του εργοδότη».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ αναδεικνύει ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο για το εάν υπάρχει αντισηπτικό υγρό εντός των λεωφορείων για τους επιβάτες, διαπιστώθηκε ότι είτε τα δοχεία ήταν άδεια είτε ήταν εκτός λειτουργίας είτε δεν υπήρχαν καθόλου!

Αναφέρεται επίσης στην προσπάθεια της διοίκησης του ΟΑΣΘ να εμφανίσει δήθεν «βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου» και σημειώνει ότι έχει δοθεί ένας «πακτωλός άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο προς τους ιδιώτες (4 ΚΤΕΛ συν εταιρεία ενοικίασης λεωφορείων) με πανάκριβες υπηρεσίες και με ακατάλληλα μέσα». Υπογραμμίζει ότι «αν συνολικά αθροίσουμε όλα τα λεωφορεία αστικού τύπου των συγκοινωνιακών φορέων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, leasing, δήμου Θεσσαλονίκης) ο αριθμός τους είναι κοντά στα 900 και η διοίκηση και το υπουργείο πανηγυρίζουν και διαφημίζουν ότι "κατάφεραν" να κυκλοφορούν περίπου τα μισά από τα υπάρχοντα λεωφορεία!».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ απαιτεί: Αμεση επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων οχημάτων. Να επιταχθούν όσα μέσα είναι αναγκαία για την αποσυμφόρηση των λεωφορείων τις ώρες αιχμής και στις γραμμές με μεγάλο επιβατικό φόρτο. Να παρθούν τώρα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση ανάσχεση της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας με ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ. Να μην ανοίγει η μπροστινή πόρτα των οχημάτων που είναι και το μοναδικό μέσο προστασίας του εργαζόμενου εντός του λεωφορείου.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει, η διοίκηση του ΟΑΣΘ υποβάθμισε την ύπαρξη κρουσμάτων επικαλούμενη ότι τα πρόσφατα κρούσματα «σε 1.800 εργαζόμενους είναι μικρός αριθμός αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η έξαρση που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη». Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση σεμιναρίων, με αντικείμενο «Μέτρα διασφάλισης υγείας - Covid-19», τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται εκτός ωραρίου για τους εργαζόμενους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν μπορεί να δώσει «καλή φροντίδα» το πεπερασμένο σύστημα Υγείας

Αδύνατο να υπάρχει «προσωπικό σε κάθε θάλαμο», ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση

Την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε μια σειρά από περιοχές της χώρας και την πίεση στο σύστημα Υγείας, αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. «Το σύστημα είναι πεπερασμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χτεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα σε αυτά τα νούμερα αρρώστων».

Τις τελευταίες βδομάδες καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών, οι οποίες ξεπερνούν τις 200 κάθε μέρα, οι εισαγωγές υπερβαίνουν τα εξιτήρια, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνά σταθερά το 90%. Στο φόντο αυτό, μένει να εκτιμηθεί τις επόμενες βδομάδες τυχόν αύξηση της χειμερινής επιδημικότητας. Σύμφωνα με την υπουργό, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις κοινές κλίνες νοσηλείας, καθώς στις κλινικές «μπορεί να χρειαστεί να έχεις τρεις διασωληνωμένους και τέσσερις ανθρώπους σε high flow, που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι από πάνω τους», ενώ την ίδια στιγμή «δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό σε κάθε θάλαμο».

Χτες ανακοινώθηκαν 3.407 νέα κρούσματα και 34 ακόμα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή +3,29%). Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 703 αφορούν στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη, 258 στη Λάρισα, 136 στη Μαγνησία, 126 στην Αχαΐα, 123 στην Ημαθία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ