ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Λεφτά τώρα για τους φοιτητές, όχι στην ένταση της καταστολής!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για τη σύσταση Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας στα ΑΕΙ

«Η ανάγκη μας να ζήσουμε και να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει είναι πολύ δυνατότερη από τα μέτρα καταστολής που ετοιμάζουν!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση με αφορμή τη συγκρότηση των λεγόμενων Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας σε πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητές με τον αγώνα μας έχουμε καταφέρει να βάλουμε στον πάγο την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να αναβληθεί δύο φορές η είσοδός της στις σχολές μας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή άλλων πλευρών του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που στρώνουν το έδαφος για την ένταση της καταστολής», σημειώνει το ΜΑΣ, αναφέροντας πως έχουν εκδοθεί ΦΕΚ συγκρότησης αυτών των μονάδων σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οπως παραθέτει, «οι Μονάδες αυτές θα λογοδοτούν στον πρύτανη του εκάστοτε πανεπιστημίου και θα έχουν ως αρμοδιότητες τη "φύλαξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων", "την αποτροπή παρακώλυσης της λειτουργίας του Ιδρύματος", "την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης", "θα στελεχώνουν και θα λειτουργούν τα κέντρα ελέγχου και παρακολούθησης (κάμερες)"! Επιπλέον, σε αυτές τις Μονάδες θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), ο επικεφαλής με λίγα λόγια της πανεπιστημιακής αστυνομίας για κάθε Ιδρυμα!».

«Από τις αρμοδιότητές τους γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιηθούν στην ένταση της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, στο χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, στην απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης, ακόμα και Γενικών Συνελεύσεων! Οι Μονάδες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις υπάρχουσες υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Είναι οι Μονάδες που θα έχουν συντονιστικό ρόλο για την ΟΠΠΙ, που θα εξειδικεύσουν και θα εφαρμόσουν τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο κάθε ίδρυμα.

Αλλωστε, ξέρουμε πώς ερμηνεύουν κάθε φορά την "τήρηση της τάξης εντός του ιδρύματος". Ιδιαίτερα με δεδομένο το πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές που θεσπίζεται στο πλαίσιο του ίδιου νόμου και που πρόσφατα οδήγησε σε πειθαρχική δίωξη φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την "εγκληματική ενέργεια" της αφισορύπανσης! Δεν είναι λίγες οι φορές που εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητών και εργαζομένων σύρθηκαν στα δικαστήρια για τη "διατάραξη της οικιακής ειρήνης", επειδή πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων, διεκδικώντας προσωπικό, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των υποδομών», τονίζει το ΜΑΣ.

Οπως σημειώνει, «για τους φοιτητές, ασφαλές είναι το πανεπιστήμιο που έχει καθηγητές, προσωπικό, μέτρα προστασίας της υγείας μας, το πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές δεν στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον, το πανεπιστήμιο που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση. Για όλα αυτά η κυβέρνηση ούτε δεκάρα δεν έχει δώσει! Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι Μονάδες Ασφάλειας θα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, δηλαδή με λεφτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μας!».

«Κανένας εφησυχασμός! Οι φοιτητές δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν τρομοκρατούμαστε!», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τη σύσταση «Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας» καταγγέλλει η ΚΝΕ

Την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, μέσω της απόφασης για σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρήματα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας), καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Οι φοιτητές αποκλείονται από τα μαθήματά τους λόγω πληρότητας στις αίθουσες, οι καθηγητές δεν αρκούν για να σπάσουν τα τμήματα, οι διδακτικές ώρες σε πολλά μαθήματα μειώνονται, οι εργολαβικές καθαρίστριες έπειτα από τις απολύσεις των μόνιμων συμβασιούχων είναι μόνο 24 (...) οι μηχανολόγοι συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε προκάτ (!) ενώ οι φοιτητές της Γεωπονίας παστώνονται κάθε μέρα στην αστική συγκοινωνία (...) Στις εστίες του Βόλου υπάρχουν μόλις 40 δωμάτια, με ενοίκιο (χαράτσι) 20 ευρώ τον μήνα, και στη λέσχη δικαιούνται περίπου 1.200 φοιτητές δωρεάν σίτιση από τους 12.000 συνολικά φοιτητές της πόλης».

Η ΤΟ ΑΕΙ Βόλου στηλιτεύει το γεγονός ότι αντί να διατίθενται χρήματα για να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια οι φοιτητές, αξιοποιούνται χρήματα για να προχωρήσουν σε σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας.

Οπως τονίζει, «στόχος τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η "ασφάλεια" της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά η δημιουργία ενός πανεπιστημίου όπου η ελεύθερη έκφραση ιδεών, η συνδικαλιστική δράση, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και οι αγωνιστικές μορφές πάλης θα απαγορεύονται. Ενα πανεπιστήμιο όπου όλα τα παραπάνω θα είναι ποινικοποιημένα συμβάλλει στη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος ιδιαίτερα ελκυστικού τόσο για εργολάβους όσο και για εταιρείες, προκειμένου να μην κινδυνεύει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Κλείνοντας καλεί κάθε φοιτητικό σύλλογο και τους συλλόγους καθηγητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου να καταδικάσουν τη σύσταση αυτής της Μονάδας από την Πρυτανεία.


ΔΗΠΑΚ
Αύξηση 80% στις εκλογές του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ

Σημαντική ενίσχυση στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σημείωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), εκλέγοντας 2 μέλη στο ΔΣ (από 1 στις προηγούμενες εκλογές, το 2019) και 4 αντιπροσώπους στην ΠΟΣΔΕΠ (από 2 το 2019).

Σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών η ΔΗΠΑΚ ευχαριστεί «τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που την τίμησαν με την ψήφο τους», πετυχαίνοντας μεγάλη εκλογική ενίσχυση κατά περίπου 80%, λαμβάνοντας το 20% του συνόλου των ψήφων. Καλεί όλους και όλες σε συμπόρευση, «σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την πορεία της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, καλεί τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που προβληματίζονται με την εντεινόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, καθώς παραδίδεται στα στενά και εφήμερα αγοραία συμφέροντα, που αναρωτιούνται για την πραγματική στόχευση των ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών πολιτικών οι οποίες δημιουργούν αποφοίτους, τμήματα, σχολές, πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων, αποκλειστικά προς όφελος της «οικονομίας της αγοράς», που βλέπουν με ανησυχία το ερευνητικό και διδακτικό έργο τους να υποτάσσεται στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αντί για την απρόσκοπτη ενίσχυσή τους, για την πρόοδο της επιστήμης και για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των εργαζομένων, να διεκδικήσουν μαζικά και οργανωμένα μέσα, από τον Σύλλογό τους, όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς, οικονομικούς και υγειονομικούς όρους που θα αξιώνουν το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και τον ακαδημαϊκό ρόλο τους. Να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που διαμορφώνουν το «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», στοχεύοντας σε μια Ανώτατη Εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής.


ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΠΑΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με την αποδόμηση του προγράμματος σπουδών

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση - την πέμπτη από το 2019 - πραγματοποίησε το ΚΚΕ με θέμα τα οξυμένα προβλήματα του Παραρτήματος Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.

Το συγκεκριμένο Τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές σχετικά με την αποδόμηση του προγράμματος σπουδών τους, λόγω έλλειψης καθηγητών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τα 6 μαθήματα που θα έπρεπε να διδαχθούν στο 4ο έτος, λόγω έλλειψης καθηγητών θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα (Θεωρία και εργαστήριο) και ...μισό (μόνο ένα μέρος του εργαστηρίου).

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα έτη: Στο πρώτο έτος από 7 μαθήματα θα διδαχθούν 4, στο δεύτερο 3,5 από 8 καθώς υπολείπεται θεωρία μαθήματος, και στο τρίτο, επίσης λόγω απουσίας θεωρίας σε μάθημα, 2,5 από 10!

«Τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του συγκεκριμένου Τμήματος, που υπήρχαν με την ίδρυσή του, παραμένουν και καθημερινά διογκώνονται, μεταθέτοντας το βάρος στους φοιτητές και τις οικογένειές τους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, που κατέθεσαν την Ερώτηση. «Το παράδειγμα του Τμήματος (...) αποδεικνύει ότι οι περίφημες "πανεπιστημιοποιήσεις" των πρώην ΤΕΙ σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν, αντίθετα επέτειναν τα χρόνια προβλήματα των Τμημάτων, τη δυσκολία των σπουδαστών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Τμήματος, να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για να πραγματοποιούνται κανονικά όλα τα θεωρητικά μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές, να μη χάσει κανένας φοιτητής το εξάμηνο. Ζητούν επίσης να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις διδασκαλίας και φοιτητικής μέριμνας.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ ανάμεσα σε άλλα εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, που παλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν, και προσθέτει: «Τώρα όλοι ξέρουν ποια είναι η κατάσταση και υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα: Η δίκαιη οργή των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος να γίνει οργανωμένη δράση και συλλογική διεκδίκηση! Να γίνει "ένα" με την πάλη των φοιτητών και των συλλόγων τους σε όλη τη χώρα, των εργαζομένων και των σωματείων τους, των αγροτών και των συλλόγων τους, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι προς όφελος όλων αυτών το πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε και πρέπει μαζί να παλέψουμε για να το αποκτήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ