ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμάμε και μελετάμε τη δεκαετία 1940 - 1950 από τη σκοπιά του μέλλοντος

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 31/10 η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με θέμα «Πείρα και συμπεράσματα από την εργατική - λαϊκή πάλη της δεκαετίας του 1940 στους σύγχρονους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Τούλα Μητσέα, γραμματέα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Φιλομένη (Φιλιώ) Τόλια, διδάκτορας Ιστορίας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Φ. Τόλια ξεκίνησε την ομιλία της από τα βασικά στοιχεία των εξελίξεων του 20ού αιώνα, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που ως προϊόν είχε τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την άνοδο του φασισμού ως μορφή πολιτικής διαχείρισης στο καπιταλιστικό σύστημα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην επίθεση των δυνάμεων του Αξονα στην Ελλάδα, στην τριπλή κατοχή, στην ανυπότακτη θέληση του ελληνικού λαού που εκφράστηκε μέσα από το σάλπισμα του ΚΚΕ για αντίσταση, στην Απελευθέρωση, στον μεγάλο Δεκέμβρη του 1944 που ακολούθησε με την ιδιαίτερη σημασία του, έως και την περίοδο του ΔΣΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το ενοποιητικό στοιχείο των δύο γιγαντιαίων ηρωικών λαϊκών στρατευμάτων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ υπήρξε το ΚΚΕ. Στο ΚΚΕ ανήκει η κυοφορία, η γέννηση, η μορφοποίηση, η ανάπτυξη, η στελέχωση και η ηρωική πορεία τους».

Η Φιλώ Τόλια ολοκλήρωσε την ομιλία της με τα βασικά συμπεράσματα από την ιστορική πείρα της ηρωικής δεκαετίας του 1940, που αποτελούν πολύτιμα εφόδια για τους σημερινούς αγώνες ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ενώ τόνισε και την ανάγκη υπεράσπισης και διάδοσης της ιστορικής αλήθειας.

Οπως σημείωσε: «Τιμάμε, σκύβουμε και μελετούμε τη δεκαετία 1940 - 1950 από τη σκοπιά του μέλλοντος. Τα διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ εμπνέουν τους αγώνες τού σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους.

Οι αγώνες της δεκαετίας του 1940 δείχνουν πως και ο αρνητικότερος ταξικός συσχετισμός μπορεί να ανατραπεί από τη μαζική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων υπό εκμετάλλευση μαζών, με την προϋπόθεση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα κατακτήσει τη δυνατότητα να δρα σε όλες τις συνθήκες.

Η δράση του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, όσο μαζικοί και ηρωικοί κι αν είναι, δεν μπορούν να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αν δεν προσανατολίζονται από την επαναστατική στρατηγική, αν δεν επιδιώκουν την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ως κρίκο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Αυτονόμησε την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα δεν μπόρεσε να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Εκτίμησε τον χαρακτήρα του πολέμου ως αντιφασιστικό - πατριωτικό μετά το 1941, και όχι ως ιμπεριαλιστικό με το ιδιαίτερο στοιχείο της επίθεσης στη Σοβιετική Ενωση.

Η όξυνση της ταξικής πάλης στα χρόνια της Κατοχής, και ειδικότερα το διάστημα πριν την Απελευθέρωση και μετά από αυτή, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ενότητα σε μια ταξικά χωρισμένη κοινωνία.

Η Ιστορία και της δεκαετίας του 1940 διδάσκει ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί κοινό δομικό χαρακτηριστικό του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου, που δεν διστάζει να συνεργαστεί ανοιχτά ή συγκαλυμμένα με φασιστικές δυνάμεις όταν η όξυνση της ταξικής πάλης οδηγήσει σε αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του '40, αλλά και της περιόδου που προηγήθηκε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι σημερινές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, αν αναλογιστούμε πως και οι δύο ιμπεριαλιστικοί Παγκόσμιοι Πόλεμοι ήταν προϊόν των μεγάλων τους αντιθέσεων.

Η Ιστορία διδάσκει πως οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών δεν ξεπερνιούνται με προσωρινούς και εύθραυστους συμβιβασμούς, αλλά αντιθέτως εγκυμονούν τον κίνδυνο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις που αφορούσαν τα συμπεράσματα αλλά και τις αναλογίες τού τότε με το σήμερα, γύρω από μια σειρά ζητήματα όπως η συμμετοχή της αστικής τάξης σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι ανταγωνισμοί, αλλά και οι μορφές πάλης, η επαναστατική κατάσταση και η ανάγκη διαμόρφωσης επαναστατικής στρατηγικής.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με τις χρεοκοπημένες υποσχέσεις της «ανάπτυξης για όλους»

Με το χρεοκοπημένο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» επιχειρεί η κυβέρνηση να στοιχίσει τον λαό στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, αποσιωπώντας ότι καπιταλιστική ανάπτυξη που να συμβιβάζει τα κέρδη με τις ανάγκες του λαού ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Χαρακτηριστικό το άρθρο του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη στο «ethnos.gr», όπου ισχυρίζεται ότι «το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Τα οφέλη της θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και κυρίως τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους».

Τα λεγόμενά του βέβαια επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο, αφού παραπέμπει στα «περίπου 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων», «πακέτα» που θα πάνε στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώσει ο λαός με το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, στην «υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες» προσπερνώντας τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, στις «επενδύσεις» στην Ελλάδα εταιρειών όπως οι «Microsoft», «Cisco» κ.τ.λ. που «τοποθετούνται» ακριβώς πάνω στα ξέφτια εργασιακών δικαιωμάτων και μισθού, και στο «μέτωπο των μεγάλων έργων, (όπου) επενδύσεις, όπως του Ελληνικού και της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν», όπως λέει με απύθμενο θράσος, την ώρα ακριβώς που η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν νεκρό στα «εμβληματικά» έργα του κεφαλαίου.

Στον ίδιο ντορό διαβεβαιώνει ότι για «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας θα συνεχίσει τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα», τις αντιλαϊκές και αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ενώ σημειώνει και πως «κρίσιμο παράγοντα για την αδιάλειπτη αναπτυξιακή πορεία αποτελεί η πολιτική σταθερότητα» και γι' αυτό θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι «η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους», με «ανάπτυξη και διάχυση των ωφελημάτων στην κοινωνία» και «με καλύτερους μισθούς ως μέρισμα της κοινωνίας από τη μεγέθυνση του πλούτου της χώρας». Αλλο ένα ψέμα, καθώς η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει ακόμα πιο άγρια επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τους μισθούς, με τα όποια ημίμετρα παίρνουν, παρουσιάζοντάς τα ως φιλολαϊκά, να αφορούν τη διαχείριση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας.

«Ορθάνοιχτη» για «πράσινες» μπίζνες» και «καθαρά» κέρδη

Εξάλλου, σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ελλάδα είναι χώρα ορθάνοιχτη για «πράσινες μπίζνες» και «καθαρά» κέρδη, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ως αποτέλεσμα και της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, έκανε χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ξεκινώντας από την πρωτοβουλία για την «απεξάρτηση» της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ανάλογα σχέδια προβλέπει τεράστια χρηματοδότηση και προνόμια στους εφοπλιστές. Εκανε επίσης λόγο για τα σχέδια μετατροπής των ελληνικών τουριστικών προορισμών, κυρίως των νησιών «σε 100% πράσινους προορισμούς», περιγράφοντας ουσιαστικά την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ που συντελείται όλο αυτό το διάστημα στη νησιωτική Ελλάδα, με μοναδικό γνώμονα όχι τις ανάγκες της χώρας για φτηνή και καθαρή Ενέργεια αλλά των πράσινων επενδυτών για εξαγωγές ρεύματος.

Φυσικά η «απολιγνιτοποίηση» ήταν από τις μεγάλες «ατραξιόν» της ομιλίας του, αφού, όπως είναι γνωστό, πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό οι ενεργειακοί όμιλοι από ΕΕ και ΗΠΑ εισέρχονται στη χώρα για την αξιοποίηση του τεράστιου χρηματοδοτικού πακέτου που προβλέπεται για την αντικατάσταση του λιγνίτη από «καθαρά» καύσιμα. Τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε «κόμβο μεταφοράς πράσινης Ενέργειας» στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις ανάλογες συζητήσεις που βρίσκονται στα σκαριά με τη Σαουδική Αραβία.

  • Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι. Επισήμως, έγινε επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και των προοπτικών για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη στήριξη στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ουκρανίας, και τον Ζελένσκι να τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Ουκρανία.
ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
«Τρέχουν» οι διεργασίες

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 5 και 12 Δεκέμβρη, με το διακύβευμα της επόμενης μέρας για όλους τους υποψηφίους να είναι το ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει πιο αποτελεσματικά τη δημιουργία ενός πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, ικανού να παίξει τον ρόλο του πασπαρτού σε αντιλαϊκή διακυβέρνηση.

Τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση το ποιος θα αντικαταστήσει την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το διάστημα έως την ολοκλήρωση της εκλογής νέας ηγεσίας.

Οσον αφορά την αντικατάσταση της Φ. Γεννηματά στη Βουλή, ορκίστηκε η νέα βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Τόνια Αντωνίου, που ήταν πρώτη επιλαχούσα στις εκλογές του 2019, ενώ μετά τις παρασκηνιακές ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου η ΚΟ του κόμματος κατέληξε ομόφωνα χτες στον ορισμό του Β. Κεγκέρογλου Γραμματέα της Κ.Ο., ως θεσμικού εκπροσώπου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και στους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη, ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Το αντιλαϊκό στίγμα που πρεσβεύει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ανέδειξε για μια ακόμα φορά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για ενδεχόμενη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 πρέπει προηγούμενα να προηγηθεί διάλογος και να παρουσιάσουν όλοι τις ιδέες τους. Μιλώντας για τις επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός, ανέφερε ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις που όμως έχουν δικαιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού (!), ότι δικαιώθηκε η επιλογή να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει. Με το βλέμμα εξάλλου στα επόμενα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι εάν εκείνη την περίοδο υπήρχε πολιτική συναίνεση η Ελλάδα θα έβγαινε συντομότερα από την κρίση, φέρνοντας ως παράδειγμα και την Πορτογαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ