ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Επιβεβαίωσαν την πολυεπίπεδη ένταση της αντιπαράθεσης

Μηνύματα περαιτέρω όξυνσης της αναμέτρησης ΗΠΑ - Κίνας, όπως αυτή αντανακλάται σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, έστειλε η συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντονι Μπλίνκεν και Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν μίλησε ανοιχτά «για ένα εύρος ενεργειών της Κίνας που υπονομεύουν την έννομη διεθνή τάξη και εναντιώνονται στις αξίες και τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων και εταίρων μας, περιλαμβανομένων θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ (σ.σ. όπου τα "ανθρώπινα δικαιώματα" αξιοποιούνται προσχηματικά και πολύπλευρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς), στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ταϊβάν». Για όλα αυτά η Ουάσιγκτον «εξέφρασε τις ανησυχίες της». Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», ενώ «επιβεβαίωσε και πεδία στα οποία τα συμφέροντά μας συναντιούνται και μπορούμε να εργαστούμε από κοινού». Ως τέτοια ανέφερε τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, της Μιανμάρ, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της κλιματικής κρίσης, τα οποία βέβαια είναι όλα θέματα στα οποία εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις και ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - Κίνας.

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ Γι - όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «έχουν αναμειχθεί απρόβλεπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αναφερόμενος σε πάνω από 300 «αντικινεζικά νομοσχέδια» και εκατοντάδες «μονομερείς κυρώσεις» που έχουν στραφεί κατά Κινέζων. Επίσης, ο Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «διαμορφώνουν διάφορες μικρές ομάδες για να καταστείλουν την Κίνα σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και πιέζοντας χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους», σχολιάζοντας ότι «τέτοιες πρακτικές δεν είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας ούτε με την αναπτυξιακή τάση των καιρών». Ωστόσο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο για να τεθεί σε εφαρμογή «η συναίνεση που έχουν πετύχει οι ηγεσίες των δύο πλευρών» και να προχωρήσουν προετοιμασίες για την επόμενη φάση της διμερούς ανταλλαγής απόψεων. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το θέμα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν γίνει σωστή διαχείρισή του, θα προκληθεί συντριπτική και συνολική βλάβη στις διμερείς σχέσεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να καταγραφεί και η πρόσφατη παραδοχή του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από τη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου της Κίνας.

Στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας και τα Βαλκάνια

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν σταθερά και τα Βαλκάνια.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, παράλληλα με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του G20 πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία σε Ελλάδα, Σερβία και Αλβανία.

Υποδεχόμενος τον Γι στο Βελιγράδι, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μίλησε για «ατσάλινη φιλία» και χαρακτήρισε την Κίνα «τον πιο αξιόπιστο, ανεκτίμητο και μεγάλο φίλο» της χώρας του, μιλώντας μεταξύ άλλων για την «ισχυρή πολιτική εμπιστοσύνη» που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται ουσιαστικά. Ακόμα, όπως μετέδωσαν σερβικά και κινεζικά ΜΜΕ, ο Σέρβος ηγέτης «ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για τη σθεναρή υποστήριξη της Σερβίας όσον αφορά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της». Πρόσθεσε δε ότι η σερβική πλευρά «θα ακολουθήσει αταλάντευτα μια φιλική πολιτική προς την Κίνα, θα αναπτύξει αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορα πεδία, θα υλοποιήσει τα μεγάλα σχέδια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ΟBOR ("Δρόμοι του Μεταξιού")».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πεκίνου, είπε ότι «η διατήρηση και ανάπτυξη της σερβο-κινεζικής φιλίας ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή τάση και αντιπροσωπεύει την ορθή πλευρά της Ιστορίας». Τόνισε δε ότι «η Κίνα υποστηρίζει πλήρως τη Σερβία ως προς την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειες και στο να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις».

Σημειωτέον, την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας «Mint» (φτιάχνει εξαρτήματα αυτοκινήτων) επισκέφτηκαν την περιοχή Λέσκοβατς, στη νότια Σερβία, διερευνώντας το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι η τρίτη μονάδα που θα διατηρεί ο συγκεκριμένος όμιλος στη Σερβία.

Για αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας - Κοσόβου μιλούν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διεργασιών που «τρέχουν» στα Βαλκάνια είναι οι δηλώσεις που έκανε σε Υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις και απεσταλμένος στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη κοινή δήλωση Μπλίνκεν - Μπορέλ ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και ότι «τα δύο μέρη, ως ίσα, πρέπει να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους και την εξομάλυνση των σχέσεων, ιδανικά μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης».

Ξεχώρισε δε την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» τονίζοντας ότι «οι ηγέτες των τριών χωρών που την δημιούργησαν (σ.σ. Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) μας διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτή και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Ακόμα είπε ότι η συνεργασία αυτή «θα δημιουργήσει ευκαιρίες για πολιτική κίνηση σε κάποια θέματα» αλλά και ότι μια κοινή αγορά μεταξύ αυτών των κρατών θα ήταν πολύ ελκυστική για τις αμερικανικές εταιρείες.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου

Σκηνικό νέας περιφερειακής κρίσης στήνεται στη βάση της διαμάχης που ξέσπασε στα τέλη της περασμένης βδομάδας μεταξύ Λιβάνου και Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν τον Σεπτέμβρη από τον νυν Λιβανέζο υπουργό Πληροφοριών, Τζορτζ Κουρνταχί, σε σχέση με τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Ο Κουρνταχί, που τότε δεν ήταν υπουργός αλλά τηλεοπτικός παρουσιαστής στη Σαουδική Αραβία, είπε πως οι Χούτι στην Υεμένη υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «ανώφελο».

Μολονότι ο Κουρνταχί χαρακτήρισε τις τότε δηλώσει τους «προσωπικές θέσεις που δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση» του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, η Σαουδική Αραβία επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση.

Την Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απαίτησε από τον Λιβανέζο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ κάλεσε στο Ριάντ τον Σαουδάραβα πρέσβη στη Βηρυτό για διαβουλεύσεις. Παράλληλα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο.

Ενα 24ωρο μετά, σε ένδειξη «συμπαράστασης», προχώρησαν σε απέλαση των πρεσβευτών του Λιβάνου οι κυβερνήσεις Κουβέιτ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το δε Κατάρ εξέφρασε την «κατάπληξή» του, ζητώντας από την κυβέρνηση του Λιβάνου να ηρεμήσει την κατάσταση και να γεφυρώσει τις διαφορές με τη Σαουδική Αραβία.

Πληροφορίες αραβικών δικτύων αναφέρουν πως το Σάββατο σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός αλλά και σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με ξένους ηγέτες βολιδοσκόπησε αντιδράσεις για ενδεχόμενη παραίτησή του, κάτι που φάνηκαν να απορρίπτουν οι περισσότεροι. Το δε πρακτορείο «Associated Press» ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο ήταν παρών και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρ. Μιχαέλις. Ακολούθησε αργότερα η προσωπική έκκληση του Μικάτι στην αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζητούσε να παραμείνουν ανοικτά όλα τα διπλωματικά κανάλια, για να διασφαλιστεί «ο ουσιαστικός διάλογος για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος».

Προχτές ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, κληθείς να σχολιάσει την ένταση με τον Λίβανο, είπε πως δεν πρόκειται για κρίση μεταξύ Ριάντ και Βηρυτού, αλλά για κρίση στον Λίβανο λόγω του ηγεμονικού ρόλου «αντιπροσώπων του Ιράν» στον Λίβανο. «Το πρόβλημα του Λιβάνου είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Χεζμπολάχ στο πολιτικό σύστημα», ανέφερε.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, στο πλαίσιο της αναχώρησης του Παλαιστίνιου πρέσβη από την Αθήνα, μετά την 8ετή υπηρεσία του στην Ελλάδα.

Ο πρέσβης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και ευχαρίστησε τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας για τη στήριξή τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν. Το ΠΑΜΕ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις δράσεις αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης και να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων.

  • Στο μεταξύ, τετραήμερη επίσκεψη σε Βατικανό και Ιταλία ξεκίνησε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, έχοντας ένα εκτενές πρόγραμμα διαδοχικών συναντήσεων με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, και τον Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα.
ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτική κινητικότητα σε Ιντλίμπ και Χαλέπι

Μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη Συρία, νότια και ανατολικά της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, όπου είναι το τελευταίο «οχυρό» των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, αλλά και βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

Κομβόι του τουρκικού στρατού εδώ και μέρες μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, όπλων, τεθωρακισμένων φορτηγών και άλλων οχημάτων, όντας σε εγρήγορση απέναντι στους Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και της οργάνωσης YPG (που η Αγκυρα κατηγορεί ως «τρομοκρατική»), που στηρίζονται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Τα ζητήματα της Συρίας, εξάλλου, ήταν από τα βασικά θέματα στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τους ομολόγους του από ΗΠΑ και Γαλλία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Αshark awsat», μεγάλες δυνάμεις του συριακού στρατού, Ιρανών στρατιωτικών υπό την προστασία δύο μεγάλων ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενίσχυαν χτες τις θέσεις τους βορειοανατολικά του Χαλεπίου στις πρώτες γραμμές των περιοχών Ταλ Ραχάλ, Ταλ Ζουαγιάν Νταγμπάς κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ, που είναι τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο και κατοχή του τουρκικού στρατού και φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

ΙΡΑΝ
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και παρέμβαση για «αλλαγή πορείας»

Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ποιος ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», ανέφερε χτες το ιρανικό ΥΠΕΞ, μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος Ιρανών αξιωματούχων.

Τροφή για τη νέα αντίδραση της Τεχεράνης έδωσε η κοινή παρέμβαση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, μετά από επαφές στο περιθώριο της συνόδου του G20 στη Ρώμη, οι οποίες εξέφρασαν «εντεινόμενη και ζωηρή ανησυχία» για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καλώντας το «να αλλάξει πορεία». Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως είναι αποφασισμένες να πράξουν κατά τρόπο ώστε «το Ιράν να μην μπορέσει ποτέ να κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ