ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στη διαχρονική κοροϊδία αγωνιστική απάντηση το Σάββατο στην Αθήνα

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος το πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

«Το δικό μας όραμα για το μέλλον περνάει μέσα από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας σχολιάζοντας την εκδήλωση - παρουσίαση της επιτροπής «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και του Στ. Μπένου, και απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, στο αγωνιστικό ραντεβού όπου καλούν οι Επιτροπές και οι φορείς των πληγέντων από διάφορες φυσικές καταστροφές από όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει αρχικά ότι το επιτελείο του Στ. Μπένου και η κυβερνητική κουστωδία που τον συνόδευε στη Βόρεια Εύβοια δεν παρουσίασαν κάτι καινούργιο, αλλά επιβεβαίωσαν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν το πώς η καταστροφή της περιοχής θα μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας και ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Και σε τούτη την παρουσίαση, όπως και στην προηγούμενη, φάνηκε πολύ πιο καθαρά ότι σ' αυτόν τον σχεδιασμό δεν υπάρχουν οι δικές μας ανάγκες, δεν βάζουν σε προτεραιότητα τη δική μας ζωή, τη ζωή του λαού της Βόρειας Εύβοιας, που ζει σε δυσβάσταχτες συνθήκες όπως αυτές έχουν δημιουργηθεί μετά την πυρκαγιά», τονίζει η Επιτροπή και προσθέτει: «Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα όταν στα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας η απάντηση του κ. Μπένου ήταν ότι τα θέματα αυτά δεν είναι στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης, δηλαδή δεν είναι μέσα στο όραμα για την περιοχή τα ζητήματα που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τις αποζημιώσεις των ζημιών και της αποκατάστασής τους, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, και επισημαίνει τις πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο Αγίας Αννας, Αχλαδιού και Βασιλικών.

«Είναι άραγε δυνατό να μπορούμε να συζητάμε για το μέλλον όταν δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αποζημιώσεις για τις ζημιές μας σε σπίτια, καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα κ.λπ., όταν οι αναγκαίες ζωοτροφές και μελισσοτροφές για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής προέρχονται αποκλειστικά από την αλληλεγγύη που έδειξε ο λαός ή από κάποιες χορηγίες;» είναι το ερώτημα που διατυπώνει η Συντονιστική Επιτροπή. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει τα σχολεία της περιοχής με δασκάλους, προχωρά στην υποβάθμιση τους, την ίδια ώρα που όπως αναδεικνύεται δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και για αναγκαία μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση που έχουν απομείνει.

Και καταλήγει η Επιτροπή: «Το δικό μας όραμα για το μέλλον περνάει μέσα από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν τώρα, άμεσα, για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, αφορά δηλαδή την ικανοποίηση των αναγκών μας στο παρόν, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας προέκυψαν, γι' αυτό και δεν θα πάψουμε να ονειρευόμαστε ένα μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που είναι όμως σε αντίθετη κατεύθυνση από τα οράματα της κυβέρνησης και του κ. Μπένου. Γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας αταλάντευτα, ανυποχώρητα, οργανώνοντας τη ζωή μας και την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας καλεί τον λαό της περιοχής «να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που προβάλλουν οράματα και συμφέροντα άλλων και όχι δικά μας», καθώς και να ενισχύσει τις Επιτροπές Αγώνα και τους φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Στο συλλαλητήριο θα δώσουν το δικό τους «παρών» και οι Επιτροπές Αγώνα των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου Πεδίου Χαλκίδας και της Καστέλλας Ψαχνών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Το καλοκαίρι καιγόμαστε και τον χειμώνα πλημμυρίζουμε!

Πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων περιοχών, το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Επιτροπή αναδεικνύει πως η έλλειψη έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης σε όλη τη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, των δήμων και των Περιφερειών, έχει ως αποτέλεσμα «το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πλημμυρίζουμε!».

Τονίζει πως «από τις αιτήσεις που επικυρώθηκαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφάλαιο που καταστράφηκε, το ταβάνι της αποζημίωσης θα είναι στο 55% της ζημιάς και αυτά σε βάθος 4ετίας. Ξέρουμε ότι τα χωράφια, ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών που κάηκαν δεν αποζημιώνονται, δίνονται κάποια ψίχουλα από τα ΚΟΕ, πρώην ΠΣΕΑ, όταν χρειάζονται για να στηθούν ξανά από την αρχή και να αποδώσουν 4 - 7 χρόνια ανάλογα την καλλιέργεια και πολλά χρήματα που σε κανέναν πυρόπληκτο δεν περισσεύουν. Ξέρουμε ότι οι χαμηλές τιμές, το υψηλότατο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων όπως φέτος και οι μεγαλύτερες που φέρνει η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις - ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, η φοροληστεία δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο αισιοδοξίας».

Στις διεκδικήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής.

-- Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλων των νομών και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

-- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμική παρέμβαση για τους πλημμυροπαθείς

Κατατέθηκε ψήφισμα πληγέντων κατοίκων του Καινούργιου

Σε δυναμική παρέμβαση - διαμαρτυρία για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον νομό μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και καταστροφές σε Μεσολόγγι, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο, Λεσίνι, Κατούνα, Αιτωλικό και Νεοχώρι, διεκδικώντας μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και άμεση εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων, προχώρησε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε έξω από το Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, που κατέθεσε ψήφισμα της Επιτροπής κατοίκων του χωριού, που συγκροτήθηκε μετά από πρόσφατη σύσκεψη.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας απαίτησε από την Περιφέρεια (πλειοψηφία ΝΔ) άμεσα να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών, να αποδοθούν αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, άμεσα να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.

Οπως έχει καταγγελθεί άλλωστε και από πληγέντες κατοίκους του Καινούργιου, το χωριό τους ανά... τακτά χρονικά διαστήματα πλημμυρίζει, με τελευταίες εκτεταμένες καταστροφές αυτές του 2017, χωρίς ποτέ να υλοποιούνται τα αναγκαία έργα. Τα αιτήματα των πληγέντων και της Επιτροπής τους στήριξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, ενώ η περιφερειακή αρχή, αν και υποκριτικά δέχθηκε να διαβαστεί το ψήφισμα των πληγέντων, αρνήθηκε ουσιαστικά να γίνει συζήτηση επί του θέματος, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάδειξη και των δικών της εγκληματικών ευθυνών.

ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζεται η αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση φορέων του νομού Χανίων στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας για αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής. Οπως ενημερώνει η Επιτροπή, στο Αρκαλοχώρι κατέφτασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από μαζικούς φορείς των Χανίων όπως το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων, ο οποίος μάλιστα πρόσφερε 200 κιλά κρέας παραγωγής των μελών του.

Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των φορέων την προηγούμενη βδομάδα, ο Νίκος Πατεράκης από τη Συντονιστική Επιτροπή ευχαρίστησε γι' αυτήν την προσφορά.

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες σε όλα τα χωριά για τη διανομή τροφίμων, ενώ γίνεται και κάλεσμα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 6/11 στην Αθήνα, στο οποίο θα πάρει μέρος και η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καλώντας τους κατοίκους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω των τηλεφώνων επικοινωνίας της Γραμματείας, ώστε να διασφαλιστεί η φτηνότερη δυνατή συμμετοχή στα ναύλα για το ταξίδι μετ' επιστροφής στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ