ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του «Euronews»

Ενάντια στις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του

Copyright 2021 The Associated

Τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του «Euronews», που έχουν στόχο την απόλυση όλων των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνουν τα εξής:

«Οπως σας είναι γνωστό, η διοίκηση του "Euronews" αποφάσισε να σταματήσει από τον Δεκέμβρη του 2021 την τηλεοπτική λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας του και να την μετατρέψει σε ιστοσελίδα - κι αυτό μόνο για 12 μήνες - μειώνοντας παράλληλα το προσωπικό της κατά το ήμισυ, σε 14 άτομα, ενώ έχει ήδη τερματίσει τη συνεργασία του με τους freelancers. Πρόκειται για ελιγμό της επιχείρησης, ώστε να υλοποιήσει με τις μικρότερες αντιδράσεις το αρχικό της σχέδιο για πλήρη κατάργηση της ελληνικής υπηρεσίας και την απόλυση όλων των εργαζομένων.

Το τηλεοπτικό κανάλι "Euronews" αν και ανήκει πλέον σε ιδιώτες επιχειρηματίες χρηματοδοτείται "εν λευκώ" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χρήματα από τη φορολογία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται το οργανωμένο σχέδιο απολύσεων της εργοδοσίας που στέλνει στην ανεργία τους 30 εργαζόμενους και στην αβεβαιότητα τις οικογένειές τους. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε, σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, "η Κομισιόν δεν είναι μέτοχος του "Euronews", δεν εμπλεκόμαστε στις επιχειρηματικές αποφάσεις του "Euronews", δηλαδή την παραχώρηση δικαιωμάτων για την ελληνική υπηρεσία". Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, η ιδιοκτησία του καναλιού προχώρησε στην απόφασή της αυτή με το σκεπτικό ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο "δεν παρουσιάζουν πλέον ενδιαφέρον", άρα δεν αποτελούν επικερδή δραστηριότητα, αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου των ΜΜΕ, όπως και η ίδια η ΕΕ αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως εμπόρευμα. Το κριτήριο του κέρδους είναι αυτό που επιβάλλει το μεθοδικό χτύπημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του "Euronews" αποτελούν υλοποίηση των "βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών", της γενίκευσης της "ελαστικής" απασχόλησης με το καθεστώς των "συνεργατών" - freelancers, της απελευθέρωσης των απολύσεων και της απαλλαγής της εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του "Euronews". Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του και απαιτούμε να μείνει η κατάσταση όπως ήταν μέχρι σήμερα, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι freelancers και να μετατραπεί η εργασιακή σχέση τους σε αορίστου χρόνου πλήρους εργασίας. Να εξασφαλισθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας του "Euronews" ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το κανάλι».

  • Την επαναπρόσληψη των απολυμένων απαιτεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, ζητώντας να μη γίνουν άλλες απολύσεις.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να γίνει εφαλτήριο για την οργάνωση νέων αγώνων

Κάλεσμα από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στους αντιπροσώπους

Την Κυριακή 7 Νοέμβρη πραγματοποιείται το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) να καλεί τους αντιπροσώπους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στις διαδικασίες του Συνεδρίου, «να μεταφέρουν την εμπειρία από τα σωματεία που εκπροσωπούν και από τους χώρους δουλειάς, να κάνουν το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου εφαλτήριο για την οργάνωση των νέων αγώνων και της διεκδίκησης, για τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής».

Στη Διακήρυξή της επισημαίνει πως κάθε μέρα των τελευταίων τεσσάρων ετών από το προηγούμενο Συνέδριο επιβεβαιώνει ότι ήταν επιβεβλημένη «η διεύρυνση των ορίων δράσης του Εργατικού Κέντρου, ήταν ανάγκη για τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής. Από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έως τον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού, από τις πίστες του αεροδρομίου έως τους εμποροϋπαλλήλους στα μεγάλα εμπορικά πάρκα και από τις βιομηχανικές ζώνες της Ανατολικής Αττικής έως και τα μεγάλα ξενοδοχεία, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του ήταν εκεί. Να παλέψουν, να διεκδικήσουν και πολλές φορές να φρενάρουν αντεργατικούς σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας. Ηταν εκεί σε μεγάλα, οξυμένα λαϊκά προβλήματα».

Σε άλλο σημείο κάνει απολογισμό δράσης των συνδικαλιστών που εκπροσωπούν τον συνδυασμό της ΔΑΣ και τονίζει πως σήμερα «είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ' αυτήν την πάλη θα ακυρώνει κάθε αντεργατικό νόμο», όπως τον νόμο Χατζηδάκη.

Καταλήγει τονίζοντας ότι «πρόοδος και ρεαλισμός σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επιστημών, την παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας, και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι».

ΧΑΝΙΑ
Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των σωματείων

Απορρίφθηκαν από το δικαστήριο στα Χανιά τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία η εργοδοσία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας προσπάθησε να τρομοκρατήσει τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, που καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου και διεκδικούν την επαναπρόσληψή της.

Την ώρα της εκδίκασης, το μεσημέρι της Παρασκευής 29/10, αντιπροσωπείες σωματείων, μαζικών φορέων, εργαζόμενοι και φοιτητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία, έχοντας με το μέρος της όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η εργοδοσία της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στον Πλατανιά Χανίων απέλυσε εργαζόμενη καμαριέρα εκδικητικά, όπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, «επειδή ζήτησε να δουλεύει με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και να πληρώνεται υπερωρίες». Η εργαζόμενη είχε απολυθεί στις αρχές Αυγούστου, απόλυση την οποία η εργοδοσία είχε δηλώσει ως «οικειοθελή αποχώρηση». Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δουλειά στις 15/9 με Προσωρινή Διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων. Μια μέρα αργότερα, στις 16/9, η εταιρεία προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασής της. Σωματεία και φορείς των Χανίων προχώρησαν πρόσφατα σε νέα κινητοποίηση στην Ενωση Ξενοδόχων, ενώ η συνέχεια δόθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον τους η επιχείρηση. «Δεν φτάνει που απέλυσε όχι μία αλλά δύο φορές την συναδέλφισσα», σχολιάζουν τα σωματεία, τώρα η εργοδοσία «απαιτεί να μην κατονομάζουμε το ξενοδοχείο» και «να σταματήσουν ουσιαστικά οι κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη, απειλώντας με το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ για κάθε φορά που θα συμβαίνει το αντίθετο». Σημειωτέον, τα ασφαλιστικά μέτρα της εργοδοσίας εκτός από τα σωματεία αφορούν και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικής εμβέλειας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται! Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει μόνος απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα και όχι με ατελείωτα ωράρια», τονίζουν τα σωματεία μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Να μη μείνει κανένα σπίτι ούτε μια μέρα χωρίς τηλεθέρμανση!

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ.

Με κύριο αίτημα «Θέρμανση φθηνή για όλο τον λαό», εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Πτολεμαΐδας καλούν όλους τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, αύριο Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κάλεσμα υπογράφουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας.

Βασικές διεκδικήσεις είναι να μη μείνει κανένα σπίτι ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση και να μην επιχειρηθεί καμία αύξηση της τιμής της, να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, τα σωματεία θέτουν ζήτημα διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και διεκδικούν να διαγραφούν χρέη και να γίνει γενναίος διακανονισμός για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οπως τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωση, ενώ ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και θα έπρεπε όλες οι κατοικίες της πόλης να έχουν τροφοδοτηθεί με θέρμανση, εκατοντάδες σπίτια έχουν σφραγιστεί λόγω προηγούμενων οφειλών, τις οποίες απαιτεί στο σύνολό τους η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) με απαράδεκτα τελεσίγραφα και με ρυθμίσεις που προβλέπουν υπέρογκα ποσά μηνιαίως που δεν μπορούν να πληρωθούν από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Μάλιστα, τα σωματεία προειδοποιούν πως η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. «Η ανεργία θα εκτοξευτεί, ενώ το κύμα ακρίβειας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα, οι εξελίξεις με την αξιοποίηση των ηλεκτρολεβήτων για την παραγωγή θερμικού φορτίου για την τηλεθέρμανση, σε αντικατάσταση του ΑΗΣ Καρδιάς, θα εκτοξεύσουν το κόστος που θα οδηγήσουν είτε στην μετακύλησή του στον καταναλωτή είτε στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΤΗΠ, ενώ μπαίνει σε αμφισβήτηση ακόμα και η ίδια η λειτουργία της».

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης συνεχίζει τις αρχαιρεσίες του, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 14 Νοέμβρη. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι εκλογές στο εργοτάξιο της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στα Λιβερά Κοζάνης αναβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν για σήμερα Τετάρτη από 3 μ.μ. έως 5 μ.μ., στην καντίνα στην είσοδο. Τις επόμενες μέρες η κάλπη θα βρίσκεται:

Την Παρασκευή 5 Νοέμβρη στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5» (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 3 μ.μ. - 5 μ.μ.). Το Σάββατο 6 Νοέμβρη στον Κρόκο (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Την Κυριακή 7 Νοέμβρη στα Σέρβια, στο δημαρχείο (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (3 μ.μ. - 9 μ.μ.). Την Τρίτη 9 Νοέμβρη στο εργοτάξιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (10 π.μ. - 1 μ.μ.). Την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στη Νεάπολη (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Το Σάββατο 13 Νοέμβρη στην Αιανή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Και την Κυριακή 14 Νοέμβρη στην Ανω Κώμη, στο κοινοτικό κατάστημα (10 π.μ. - 2 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ