ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη το συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο ετοιμάζεται και στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τη δράση τους μπροστά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της πόλης.

Την πρωτοβουλία παίρνουν τα Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη, Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Ανάπτυξη νέων σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο. Αμεσο άνοιγμα του «Παναγία» και του Λοιμωδών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στις αστικές συγκοινωνίες και στην Εκπαίδευση. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Σύσκεψη στην Καρδίτσα για τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου

Με στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καλεί τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα προτείνει να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο νοσοκομείο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, με κορύφωση τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη.

Στο κάλεσμά της περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στο Νοσοκομείο άνοιξε ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για 15 ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο να έχουμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (...)

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για ΤΕΠ, ΤΕΠ COVID και ύποπτα COVID. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν από έναν χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων.

Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό - αιματολογικό εργαστήριο στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από ΚΥ και άλλους νομούς.

Με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους, από τη μετατροπή του συστήματος σε μιας νόσου για μεγάλο διάστημα.

Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποδιάρθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους, η δε συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ και με κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα».

Να επιταχτεί εδώ και τώρα ο ιδιωτικός τομέας

Η Ενωση Ιατρών απαιτεί την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως «ακόμα και η διάθεση κλινών για COVID από ιδιωτική κλινική στον νομό θα φορτωθεί στους εκεί εργαζόμενους που δεν επαρκούν και συνθλίβονται κάτω από "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, την ώρα που στους κλινικάρχες μοιράζονται παχυλές αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών, που σε όλη τη Θεσσαλία ξεπερνούν τη χωρητικότητα των 2.500 κλινών, παραμένουν έξω από τον πόλεμο που δίνουμε, συνεχίζοντας την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ταυτόχρονα, δηλώνει την αντίθεσή της στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τονίζοντας ότι θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι ενάντια σε απολύσεις, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», διαμαρτυρόμενοι για τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι η χτεσινή εφημερία ξεκίνησε με 30 ράντζα και μόλις 3 κενά κρεβάτια ΜΕΘ COVID. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας ο διοικητής έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με το καθεστώς της εφημέρευσης των νοσοκομείων ασχολείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, με θέματα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα ράντζα που κατακλύζουν το νοσοκομείο με ή χωρίς πανδημία.

«Ευαγγελισμός»: Αντιδρούν στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς λήγουν - όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία - οι ατομικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει με την εργοδοσία - διοίκηση του νοσοκομείου στις 31 Δεκέμβρη. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» πρόκειται να απολυθούν 300 εργαζόμενοι, ήδη 20 έχουν βγει σε αναστολή και ετοιμάζεται να μπει εργολάβος με 25 εργαζόμενες, και όλα αυτά με την πανδημία να σαρώνει.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση απειλούνται με απόλυση το επόμενο διάστημα, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τρίμηνη παράταση στην καλύτερη περίπτωση - δηλαδή να τους ξεζουμίσει και στο 4ο κύμα, και μετά να απολυθούν. Εξάλλου, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, «οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν χρειάζεται να είναι μόνιμες», προμηνύοντας την επέλαση των εργολάβων, με τους μισθούς πείνας, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τη μονιμοποίησή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψήφιση του νόμου 4512/2018 (άρθρο 242 παρ. 2) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των αστικών κομμάτων, της πρότασης του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

ΠΓΝΙ: Παραμένουν οι συμβασιούχοι στην εργασία μέχρι 14/1

Με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, την περασμένη Παρασκευή 200 συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν τέλη Νοέμβρη, παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι 14 Γενάρη, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Η δίμηνη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, επισιτισμό, φύλαξη στο ΠΓΝΙ χωρίς να υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δίνει ανάσα στους συμβασιούχους ώστε να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες μέσα από την Ειτροπή Αγώνα τους, τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση τους.

«Εδώ και έναν χρόνο συστήσαμε μέσα από μαζική συνέλευση τη δική μας επιτροπή αγώνα συμβασιούχων, για να προσπεράσουμε τη συνειδητή αδράνεια, τον συμβιβασμό και τα εμπόδια της συμβιβασμένης φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ», τονίζει η Ελένη Γκόγκου, συμβασιούχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και συνεχίζει: «Βάλαμε στην άκρη τα "πονηρά" αιτήματα για μοριοδοτήσεις, που οδηγούν σε απόλυση τους μισούς από όσους εργάζονται, και προτάξαμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου ως βασικό μας αίτημα. Ενωθήκαμε με τους συμβασιούχους του ΓΝ "Χατζηκώστα" και πρωταγωνιστήσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Υγείας, όπου έλαμψε διά της απουσίας της η συνδικαλιστική ηγεσία του σύλλογου εργαζομένων».

Οπως τονίζουν οι συμβασιούχοι, ο αγώνας τους βρήκε στήριξη και αλληλεγγύη από τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με κορύφωση το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, στο οποίο συμμετείχαν και με χαιρετισμό. Πίεσαν με παραστάσεις διαμαρτυρίας τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, διεκδίκησαν με τη ζωντανή τους δράση την αλληλεγγύη των μονίμων συναδέλφων τους και την έλαβαν. Οι εργαζόμενοι, τελικά, έκαναν την υπεράσπιση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων των ασθενών δική τους υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υποκριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις και να νομοθετήσει την παραμονή όλων των συμβασιούχων κάθε ειδικότητας στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, τη στιγμή που εκτυλίσσεται με αποκλειστικά δική της ευθύνη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα».

Επισημαίνει άλλωστε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε είναι χρόνος ανασύνταξης του αγώνα για ορμητικότερη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα και θωράκισης του συνειδητά εγκαταλελειμμένου ΕΣΥ προς χάριν της επιχειρηματικής του λειτουργίας σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ