Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι ενάντια σε απολύσεις, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», διαμαρτυρόμενοι για τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι η χτεσινή εφημερία ξεκίνησε με 30 ράντζα και μόλις 3 κενά κρεβάτια ΜΕΘ COVID. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας ο διοικητής έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με το καθεστώς της εφημέρευσης των νοσοκομείων ασχολείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, με θέματα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα ράντζα που κατακλύζουν το νοσοκομείο με ή χωρίς πανδημία.

«Ευαγγελισμός»: Αντιδρούν στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς λήγουν - όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία - οι ατομικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει με την εργοδοσία - διοίκηση του νοσοκομείου στις 31 Δεκέμβρη. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» πρόκειται να απολυθούν 300 εργαζόμενοι, ήδη 20 έχουν βγει σε αναστολή και ετοιμάζεται να μπει εργολάβος με 25 εργαζόμενες, και όλα αυτά με την πανδημία να σαρώνει.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση απειλούνται με απόλυση το επόμενο διάστημα, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τρίμηνη παράταση στην καλύτερη περίπτωση - δηλαδή να τους ξεζουμίσει και στο 4ο κύμα, και μετά να απολυθούν. Εξάλλου, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, «οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν χρειάζεται να είναι μόνιμες», προμηνύοντας την επέλαση των εργολάβων, με τους μισθούς πείνας, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τη μονιμοποίησή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψήφιση του νόμου 4512/2018 (άρθρο 242 παρ. 2) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των αστικών κομμάτων, της πρότασης του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

ΠΓΝΙ: Παραμένουν οι συμβασιούχοι στην εργασία μέχρι 14/1

Με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, την περασμένη Παρασκευή 200 συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν τέλη Νοέμβρη, παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι 14 Γενάρη, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Η δίμηνη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, επισιτισμό, φύλαξη στο ΠΓΝΙ χωρίς να υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δίνει ανάσα στους συμβασιούχους ώστε να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες μέσα από την Ειτροπή Αγώνα τους, τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση τους.

«Εδώ και έναν χρόνο συστήσαμε μέσα από μαζική συνέλευση τη δική μας επιτροπή αγώνα συμβασιούχων, για να προσπεράσουμε τη συνειδητή αδράνεια, τον συμβιβασμό και τα εμπόδια της συμβιβασμένης φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ», τονίζει η Ελένη Γκόγκου, συμβασιούχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και συνεχίζει: «Βάλαμε στην άκρη τα "πονηρά" αιτήματα για μοριοδοτήσεις, που οδηγούν σε απόλυση τους μισούς από όσους εργάζονται, και προτάξαμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου ως βασικό μας αίτημα. Ενωθήκαμε με τους συμβασιούχους του ΓΝ "Χατζηκώστα" και πρωταγωνιστήσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Υγείας, όπου έλαμψε διά της απουσίας της η συνδικαλιστική ηγεσία του σύλλογου εργαζομένων».

Οπως τονίζουν οι συμβασιούχοι, ο αγώνας τους βρήκε στήριξη και αλληλεγγύη από τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με κορύφωση το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, στο οποίο συμμετείχαν και με χαιρετισμό. Πίεσαν με παραστάσεις διαμαρτυρίας τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, διεκδίκησαν με τη ζωντανή τους δράση την αλληλεγγύη των μονίμων συναδέλφων τους και την έλαβαν. Οι εργαζόμενοι, τελικά, έκαναν την υπεράσπιση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων των ασθενών δική τους υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υποκριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις και να νομοθετήσει την παραμονή όλων των συμβασιούχων κάθε ειδικότητας στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, τη στιγμή που εκτυλίσσεται με αποκλειστικά δική της ευθύνη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα».

Επισημαίνει άλλωστε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε είναι χρόνος ανασύνταξης του αγώνα για ορμητικότερη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα και θωράκισης του συνειδητά εγκαταλελειμμένου ΕΣΥ προς χάριν της επιχειρηματικής του λειτουργίας σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ