Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΖΟΝΣΟΝ
Γεωστρατηγικά παζάρια και μπίζνες στο τραπέζι

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης συζητώντας για μπίζνες. Χτες είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να συζητηθούν «θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον Τουρισμό ενόψει του 2022», όπως λεγόταν αρμοδίως. Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες μίλησαν για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που όπως είπε «δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Ως προς την Κύπρο, υπογράμμισε την «αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τόνισε δε πως «η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των υπό την αιγίδα του γγ των Ηνωμένων Εθνών προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά τέλος με τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του διμερούς διαλόγου για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Λονδίνου που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση γυρίζει πίσω τις βάρκες που έρχονται από την Τουρκία (και οι πρόσφυγες σε αυτές θαλασσοδέρνονται με κίνδυνο της ζωής τους), ουσιαστικά το επιβεβαίωσε: «Δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα». Κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία, την οποία όπως είπε βλέπει «ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα», να κάνει «περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Κατηγόρησε ακόμα Λευκορωσία και Τουρκία για «εργαλειοποίηση» του Προσφυγικού, αποσιωπώντας ότι τα προσφυγικά κύματα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, εκδήλωση απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και απόρροια συμφωνιών του κεφαλαίου, όπως η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες ψυχές. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι στην κυβέρνησή του «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη Συμφωνία με την ΕΕ».

Το μαύρο άσπρο έκανε και ερωτηθείς για την κατάσταση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου έσπευσε να εκφράσει τη «μεγάλη χαρά» του για τους Βρετανούς τουρίστες το καλοκαίρι και τη «σχετικά επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν», πάνω σε ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, κάλεσε τους Βρετανούς να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους για το επόμενο έτος «όσο το δυνατόν συντομότερα», τάζοντας ένα «COVID-free καλοκαίρι», την ώρα που χτες μετρούσαμε πάλι χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς.

Σήμερα ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να έχει «διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ