Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη το συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο ετοιμάζεται και στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τη δράση τους μπροστά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της πόλης.

Την πρωτοβουλία παίρνουν τα Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη, Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Ανάπτυξη νέων σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο. Αμεσο άνοιγμα του «Παναγία» και του Λοιμωδών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στις αστικές συγκοινωνίες και στην Εκπαίδευση. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Σύσκεψη στην Καρδίτσα για τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου

Με στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καλεί τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα προτείνει να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο νοσοκομείο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, με κορύφωση τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη.

Στο κάλεσμά της περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στο Νοσοκομείο άνοιξε ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για 15 ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο να έχουμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (...)

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για ΤΕΠ, ΤΕΠ COVID και ύποπτα COVID. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν από έναν χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων.

Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό - αιματολογικό εργαστήριο στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από ΚΥ και άλλους νομούς.

Με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους, από τη μετατροπή του συστήματος σε μιας νόσου για μεγάλο διάστημα.

Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποδιάρθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους, η δε συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ και με κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα».

Να επιταχτεί εδώ και τώρα ο ιδιωτικός τομέας

Η Ενωση Ιατρών απαιτεί την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως «ακόμα και η διάθεση κλινών για COVID από ιδιωτική κλινική στον νομό θα φορτωθεί στους εκεί εργαζόμενους που δεν επαρκούν και συνθλίβονται κάτω από "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, την ώρα που στους κλινικάρχες μοιράζονται παχυλές αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών, που σε όλη τη Θεσσαλία ξεπερνούν τη χωρητικότητα των 2.500 κλινών, παραμένουν έξω από τον πόλεμο που δίνουμε, συνεχίζοντας την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ταυτόχρονα, δηλώνει την αντίθεσή της στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τονίζοντας ότι θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ