ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την εποχή της χούντας νοσταλγεί ο Χρυσοχοΐδης;
  • Με σχέδιο προεδρικού διατάγματος ήθελε να μας ξαναφέρει τους αστυνομικούς σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους
  • Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ΠΔ

Το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς και την εποχή της Χούντας προσπάθησε να νεκραναστήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη - ο οποίος με προεδρικό διάταγμα θέλησε να μας ξαναφέρει τους αστυνομικούς στις συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης προσέκρουσε στην Ε' Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε παράνομο, αντισυνταγματικό και αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και το επέστρεψε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έδωσε μαθήματα δημοκρατίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην απόφασή του έκρινε ότι «δενείναι ανεκτό μέτρο σε μια δημοκρατική κοινωνία» η παρουσία αστυνομικών σε κλειστές δημόσιες συναθροίσεις (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ).

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και το 1990 από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τότε το ΣτΕ είχε κρίνει παράνομο και αντισυνταγματικό το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι παρ' όλους τους αφορισμούς των τελευταίων ημερών του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι διαχωριστικές αυτές γραμμές ισχύουν στα λόγια, ενώ στην πράξη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμπορεύονται, όταν πρόκειται να περιορίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης με σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που κατέθεσε για επεξεργασία στο ΣτΕ, προσπάθησε να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία από τη μεταπολίτευση (Σύνταγμα 1975), σχετικά με την παρουσία αστυνομικών οργάνων στις κλειστές συναθροίσεις.

Το δικαστήριο σε μια πλήρη και αναλυτική αιτιολογία αναφέρει ότι τα Συντάγματα του 1952 και της χούντας το 1968 επέτρεπαν την παρουσία αστυνομικών σε κλειστές συναθροίσεις, αλλά από το Σύνταγμα του 1975 και εξής απαγορεύεται ρητά η παρουσία τους σε συγκεντρώσεις κλειστών χώρων.

Μάλιστα, το δικαστήριο στην απόφασή του διευκρινίζει την έννοια της συνάθροισης και αναφέρει ότι περιλαμβάνεται κάθε μορφής συγκέντρωση ατόμων «είτε κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και προετοιμασίας είτε άρχισε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και προετοιμασία, όμως έλαβε στη συνέχεια το χαρακτήρα συναθροίσεως, λόγω του ότι προέκυψε η θέληση των συγκεντρωμένων προσώπων να εκδηλώσουν ή να προβάλουν γνώμες ή φρονήματα και εν γένει να επιδιώξουν κοινό σκοπό (αυθόρμητος συνάθροισις)».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η επιχειρούμενη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ρύθμιση «συνιστά περιορισμό ατομικού δικαιώματος που κατοχυρώνει το σύνταγμα» (άρθρο 11 του Συντάγματος).

Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για ημεδαπούς όσο και για αλλοδαπούς πολίτες. Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι παρουσία αστυνομικών σε κλειστές συγκεντρώσεις είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που το ζητήσουν οι διοργανωτές της ή μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα η ΕΛΑΣ, όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Οδηγίες από πρώτο χέρι

Συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με την αμερικανική κυβέρνηση είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου

Για όλα, έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός ομόλογός του Κ. Πάουελ. Αν και η συνάντησή τους περιορίστηκε χρονικά, λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων του Αμερικανού υπουργού, ο Κ. Πάουελ, αξιοποίησε το χρόνο της συνάντησης για να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της χώρας του, για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων με υλικό της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Πάνω απ' όλα όμως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός ενδιαφέρθηκε να εξασφαλίσει τη διεύρυνση του καθεστώτος της ετεροδικίας και για όσους Αμερικανούς στρατιώτες διέρχονται την Ελλάδα, κατευθυνόμενοι σε περιοχές, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές ή νατοϊκές δυνάμεις. Αν αυτό το αμερικανικό αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε κανείς Αμερικανός στρατιωτικός δε θα δικάζεται στην Ελλάδα, όποιο παράπτωμα κι αν έχει διαπράξει.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μίτσελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η παρουσίασή της από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η διάρκεια της συνάντησης που είχε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντί για μιάμιση ώρα, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διαρκέσει η συνάντηση, οι δυο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν για μία ώρα. Ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Πάουελ πήγε στο Λευκό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι.

Αργότερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε, στην έδρα της CIA, με τον αρχηγό της υπηρεσίας Τζορτζ Τένετ.

ΕΕΔΥΕ
Εφαρμόζουν τον «τρομονόμο» πριν ακόμα ψηφιστεί

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών στους φίλους της Ειρήνης στη Λάρισα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ενεργώντας άλλη μια φορά ως υπάλληλος του ΝΑΤΟ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει την ελληνική αστυνομία για να χτυπήσει αναίτια και απρόκλητα αγωνιστές και φίλους της ειρήνης που πραγματοποίησαν πορεία ειρήνης από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Η επίθεση έγινε όταν οι αγωνιστές της ειρήνης περνούσαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λάρισας, την ώρα που η μπάντα του γερμανικού στρατού έπαιρνε μέρος σε εκδήλωση στα πλαίσια σύσφιξης των σχέσεων των τοπικών αρχών με τους ΝΑΤΟικούς της περιοχής που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, προκαλώντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της θεσσαλονίκης.

Δε δίστασαν να κακοποιήσουν ακόμα και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Τσιόγκα Δημήτρη, βουλευτή του ΚΚΕ) προκειμένου να πάρουν για άλλη μια φορά τα πιστοποιητικά ΝΑΤΟφροσύνης από τους Υπερατλαντικούς τους προστάτες και την ΕΕ.

Η βάρβαρη αυτή επίθεση - επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ - έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την υποταγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα ΝΑΤΟικά - ιμπεριαλιστικά σχέδια που στόχο έχουν την υποταγή των λαών στα δικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει στην πράξη, πριν ακόμη «ψηφιστεί», τον «τρομονόμο» θέλοντας να περιορίσει και να φαλκιδεύσει τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Τα ρόπαλα, ο αυταρχισμός και η κρατική βία δεν είναι ικανά να κάμψουν το αγωνιστικό και δυναμικό φρόνημα του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην υποτέλεια της κυβέρνησης. Πράξεις σαν κι αυτές δε θα μείνουν αναπάντητες από το αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

Η ΕΕΔΥΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - καλεί τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί πιο μαζικά και δυναμικά στο φιλειρηνικό κίνημα και να αποτελέσει το ανάχωμα ενάντια στα σχέδια της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ