Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την εποχή της χούντας νοσταλγεί ο Χρυσοχοΐδης;
  • Με σχέδιο προεδρικού διατάγματος ήθελε να μας ξαναφέρει τους αστυνομικούς σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους
  • Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ΠΔ

Το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς και την εποχή της Χούντας προσπάθησε να νεκραναστήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη - ο οποίος με προεδρικό διάταγμα θέλησε να μας ξαναφέρει τους αστυνομικούς στις συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης προσέκρουσε στην Ε' Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε παράνομο, αντισυνταγματικό και αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και το επέστρεψε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έδωσε μαθήματα δημοκρατίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην απόφασή του έκρινε ότι «δενείναι ανεκτό μέτρο σε μια δημοκρατική κοινωνία» η παρουσία αστυνομικών σε κλειστές δημόσιες συναθροίσεις (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ).

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και το 1990 από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τότε το ΣτΕ είχε κρίνει παράνομο και αντισυνταγματικό το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι παρ' όλους τους αφορισμούς των τελευταίων ημερών του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι διαχωριστικές αυτές γραμμές ισχύουν στα λόγια, ενώ στην πράξη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμπορεύονται, όταν πρόκειται να περιορίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης με σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που κατέθεσε για επεξεργασία στο ΣτΕ, προσπάθησε να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία από τη μεταπολίτευση (Σύνταγμα 1975), σχετικά με την παρουσία αστυνομικών οργάνων στις κλειστές συναθροίσεις.

Το δικαστήριο σε μια πλήρη και αναλυτική αιτιολογία αναφέρει ότι τα Συντάγματα του 1952 και της χούντας το 1968 επέτρεπαν την παρουσία αστυνομικών σε κλειστές συναθροίσεις, αλλά από το Σύνταγμα του 1975 και εξής απαγορεύεται ρητά η παρουσία τους σε συγκεντρώσεις κλειστών χώρων.

Μάλιστα, το δικαστήριο στην απόφασή του διευκρινίζει την έννοια της συνάθροισης και αναφέρει ότι περιλαμβάνεται κάθε μορφής συγκέντρωση ατόμων «είτε κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και προετοιμασίας είτε άρχισε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και προετοιμασία, όμως έλαβε στη συνέχεια το χαρακτήρα συναθροίσεως, λόγω του ότι προέκυψε η θέληση των συγκεντρωμένων προσώπων να εκδηλώσουν ή να προβάλουν γνώμες ή φρονήματα και εν γένει να επιδιώξουν κοινό σκοπό (αυθόρμητος συνάθροισις)».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η επιχειρούμενη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ρύθμιση «συνιστά περιορισμό ατομικού δικαιώματος που κατοχυρώνει το σύνταγμα» (άρθρο 11 του Συντάγματος).

Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για ημεδαπούς όσο και για αλλοδαπούς πολίτες. Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι παρουσία αστυνομικών σε κλειστές συγκεντρώσεις είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που το ζητήσουν οι διοργανωτές της ή μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα η ΕΛΑΣ, όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ