Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
38 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από τη δολοφονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μάη 1963, του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ.

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται: «Το στυγερό αυτό έγκλημα διέπραξαν φασιστικά κτήνη του παρακράτους υπό την άμεση καθοδήγηση του Παλατιού και της τότε κυβέρνησης των ΝΑΤΟικών κύκλων στη χώρα μας.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε το πρώτο θύμα των αγωνιστών της ειρήνης ενάντια στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών πυρηνικών πυραύλων "ΠΟΛΑΡΙΣ" στην Ελλάδα».

«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στη συνέχεια, που τότε ύψωσαν τη μισαλλοδοξία και όπλιζαν το χέρι των Γκοτζαμάνηδων και των Εμμανουηλίδηδων, όπως τότε, έτσι και σήμερα είναι οι εχθροί της ειρήνης των λαών. Είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας με τα ραδιενεργά όπλα, μόνο και μόνο για να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Είναι οι ίδιοι που επέβαλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια και προωθούν και στηρίζουν την αλλαγή των συνόρων, υποθάλποντας τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό».

«Οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη», επισημαίνεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «και εξαφάνισαν από το Χάρτη της Γης, δυο πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με τη ρίψη ατομικών βομβών, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή, ετοιμάζονται τώρα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς για να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιθέσεως με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, τον ενταφιασμό του Κυπριακού, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ, την εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είναι οι ίδιοι, που σήμερα προσπαθούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα, σκορπίζοντας το θάνατο, τη φτώχεια και τη δυστυχία».

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, τονίζεται στο κείμενο της ΕΕΔΥΕ, και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών φονιάδων, συμπορεύεται στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Αλλάζει τη δομή του ελληνικού στρατού και τον μετατρέπει σε επιθετικό τμήμα του ΝΑΤΟ, τους δε Ελληνες νεολαίους σε μισθοφόρους της Νέας Τάξης. Προωθεί τον «τρομονόμο» για να χτυπήσει τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «38 χρόνια μετά, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων εκείνων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημοκρατία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στον αγώνα τους ενάντια σε εκείνους που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και υποθηκεύουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΖΕΙ στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ, 38 χρόνια μετά από τη δολοφονία του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο,αύριο Τετάρτη23 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία αφιερωμένη στη μνήμη του. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξουν στο Α` Νεκροταφείο.

Η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ