Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο»

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος

Με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις απαντάει ο λαός της Αθήνας, αλλά και γενικότερα ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Η αγωνιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνει η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, θα είναι η πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση ενάντια στον «τρομονόμο». Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο λαός θα υπερασπιστεί με νύχια και δόντια τις δημοκρατικές του κατακτήσεις. Θα είναι ένα βροντερό «όχι» στην κυβέρνηση Σημίτη, που, με τη... συμπαράσταση και πλήρη κάλυψη της ΝΔ, στοχεύει στο χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται στη «νέα τάξη πραγμάτων», με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός οργανώνει την αντίστασή του ενάντια στον «τρομονόμο», συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρωτοστατούν στη δημιουργία μιας ισχυρής και πανδημοκρατικής αντίστασης, για να μην περάσει αυτό το «τρομονομοθέτημα» και να το καταστήσει στην πράξη ανενεργό, όπως έγινε και στο παρελθόν με παρόμοια νομοθετήματα.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» για το νέο νομοσχέδιο

Αναφερόμενη στην κατάθεση του νέου «τρομονόμου» η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή, της σημειώνει πως «είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και μια σειρά κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" σαν όχημα εξυπηρέτησης άλλων σκοπών για να επιβάλλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων", να νομιμοποιούν τις επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος των κυβερνήσεων και λαών, κινημάτων, κάθε ανθρώπου που αντιστέκεται, αντιπαλεύει, αμφισβητεί τη "νέα τάξη", την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης (και κάτω από την πίεση της ΝΔ) είναι ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που ψευδεπίγραφα έχει τον τίτλο "Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις".

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απειλεί άμεσα θεμελιώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Ειδικότερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

1. Εισάγεται η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για μια έννοια αόριστη, της οποίας δεν προσδιορίζονται, όπως θα έπρεπε, τα χαρακτηριστικά της. Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται, όπως θα έπρεπε, τα χαρακτηριστικά της. Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται τα πολιτικά εγκλήματα. Το νομοσχέδιο τιμωρεί και μάλιστα με αυξημένες ποινές την απόφαση συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση. Τιμωρείται, δηλαδή, με εξοντωτική ποινή η σκέψη και οι προθέσεις που δεν μπορούν να διαπιστωθούν και όχι η εγκληματική πράξη που μπορεί όντως να διαπιστωθεί αν έγινε.

Τελικά, υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να διωχτούν άνθρωποι για τις πολιτικές τους δραστηριότητες ή απλώς για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος, που θα θεωρηθούν από τις αρχές ως εγκληματικές.

2. Το άρθρο 2 δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από την ποινή ή μείωση της ποινής στους εγκληματίες που συνεργάζονται με τις αρχές. Ετσι όμως επεκτείνεται ο χαφιεδισμός, οι κάθε είδους ύποπτες συναλλαγές όπου θα κυριαρχεί η σκοπιμότητα, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, καθώς και η δυνατότητα των αρχών να στήνουν κατηγορίες και σκευωρίες σε βάρος αθώων ανθρώπων.

3. Η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων θα γίνεται, από δικαστήρια αμιγή από επαγγελματίες δικαστές μόνο, χωρίς ενόρκους. Παραμερίζεται, δηλαδή, το λαϊκό στοιχείο προκειμένου να ασκούνται, αποτελεσματικότερα, πιέσεις στους δικαστές από τις αρχές και να καταδικάζουν ευκολότερα τους ανεπιθύμητους για τους κρατούντες.

4. Διευρύνεται η δυνατότητα δράσης προβοκατόρων της αστυνομίας που θα διεισδύουν στις θεωρούμενες από τις αρχές εγκληματικές οργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό τα όρια της νομιμότητας και η τήρησή τους από τις αρχές γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτα, διευκολύνονται τα μέγιστα οι κάθε λογής σκοτεινοί μηχανισμοί και οι επιδιώξεις τους μέσα σε ένα κλίμα, όπου κανένας δημοκρατικός λαϊκός έλεγχος δε θα είναι δυνατός.

5. Επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, οι παρακολουθήσεις, η δυνατότητα καταγραφής της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και μάλιστα για εγκλήματα που αφορούν τις προθέσεις και όχι πράξεις. Η δήθεν εγγύηση ότι τα μέτρα αυτά αποφασίζονται από το δικαστικό συμβούλιο είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού το τελευταίο στηρίζεται στα στοιχεία που του παρέχει (ή κατασκευάζει) η αστυνομία.

6. Καθιερώνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος DNA και μάλιστα για πολύ ευρύ κύκλο προσώπων, αφού αρκούν μόνο οι υπόνοιες της αστυνομίας. Πρόκειται για διατάξεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές να "κατασκευάζει" ενόχους. Παράλληλα, καθώς το DNA παρέχει πλήθος πληροφοριών για τον άνθρωπο (δεν είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα), δημιουργούνται σημαντικοί κίνδυνοι από τη χρήση και κατάχρηση (την οποία επιτρέπει στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο) και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων τραπεζών δεδομένων και μάλιστα εμπορεύσιμων.

7. Το άρθρο 7 συρρικνώνει τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορούμενου, καθώς αυτός στερείται το δικαίωμα αναίρεσης στο βούλευμα που τον παραπέμπει.

8. Καθιερώνονται οι ανώνυμες καταθέσεις, δυσχεραίνεται έτσι το έργο της υπεράσπισης, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν τα όσα καταμαρτυρεί ο μάρτυρας. Πλήττεται η αμεσότητα της δίκης και αυτό βέβαια αποβαίνει σε βάρος του κατηγορούμενου και του δημοκρατικού ελέγχου της κοινής γνώμης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η δυνατότητα άσκησης πίεσης από τις αρχές προς τους μάρτυρες, προκειμένου να καταθέσουν όπως αυτές το επιθυμούν.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα και το νομικό μας πολιτισμό. Αν μάλιστα συνδυαστεί με άλλες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και πρακτικές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και με την εντεινόμενη προσπάθεια να αλλάξει προς το αντιδραστικότερο το νομικό καθεστώς που διέπει τις λαϊκές συναθροίσεις, πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις.

Το ποινικό μας σύστημα είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπίσει κάθε εγκληματική συμπεριφορά που προσβάλλει τα έννομα αγαθά της πολιτείας και των πολιτών.

Γι' αυτό η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη" θεωρεί χρέος της, μαζί με το δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, με κάθε συνδικαλιστικό, - επιστημονικό και άλλο φορέα, να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας ισχυρής παλλαϊκής, πανδημοκρατικής αντίστασης, προκειμένου να μη θεσμοθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις και τελικά να μη γίνει δυνατή η εφαρμογή τους».

Εκδηλώσεις - συλλαλητήρια

Με συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο» απαντάει και ο λαός του Πειραιά.Σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Επιτροπή Σωματείων Πειραιά διοργανώνει συγκέντρωση και με ανακοίνωση καλεί το λαό του Πειραιά να πάρει μέρος και να διατρανώσει την αντίθεσή του στον «τρομονόμο», στην ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στον «τρομονόμο» παίρνει η Πάτρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων αύριο στις 7.00 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο καθημερινά διοργανώνονται μια σειρά από εκδηλώσεις για τον «τρομονόμο», που στοχεύουν να ενημερωθεί ο λαός για τον κίνδυνο που διαγράφεται για τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα.

Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στονέο τρομονόμο και ομάδα πανεπιστημιακών διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση - συζήτηση, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Ο νέος "τρομονόμος" και οι επιπτώσεις του στα δημοκρατικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ