Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Εργαλείο υποδούλωσης των πολλών

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο Συνέδριο των Ελληνικών Νομικών Σχολών με θέμα «Το δίκαιο μπροστά στην πρόκληση της Παγκοσμιοποίησης»

«Η αχαλίνωτη ελευθερία της αγοράς και η απορύθμιση που προπαγανδίζει ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό όχημα της παγκοσμιοποίησης, είναι εργαλεία υποδούλωσης των πολλών», είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Αρ. Καζάκος, στη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου των Ελληνικών Νομικών Σχολών που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και είχε ως θέμα «Το Δίκαιο μπροστά στην πρόκληση της Παγκοσμιοποίησης». Αυτή η διαπίστωση μπορεί να μην εκφράζει τελικά το πνεύμα των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, δείχνει όμως την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο των Νομικών αλλά και γενικότερα της διανόησης στη χώρα μας και ενισχύει τις ανησυχίες του εργατικού λαϊκού κινήματος για όξυνση της επίθεσης εναντίων των λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών.

«Το νέο δίκαιο δε θα είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερης διαδικασίας διεθνούς εναρμόνισης», είπε ο Αρ. Καζάκος, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, καθηγητής Εργατικού Δικαίου και παρουσίασε ως παραδείγματα τα δικαιώματα του ανθρώπου και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, κανόνες του οποίου παραβιάστηκαν κατάφωρα στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, την ελαστικοποίηση και απορύθμιση του Εργατικού Δικαίου με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την ένταση της ποινικής καταστολής που όπως ανέφερε «εξηγείται από την κατάσταση ανισότητας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που οξύνει η προϊούσα παγκοσμιοποίηση».

Ο Α. Μπρεδήμας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε πως «η παγκοσμιοποιημένη πλέον λειτουργία του φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος έχει όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές επιπτώσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Και κατέληξε τονίζοντας πως οι όποιες δυσμενείς εξελίξεις «αφορούν τόσο τα αδύναμα οικονομικώς στρώματα των αναπτυγμένων κρατών, όσο και τα αναπτυσσόμενα κράτη».

«Η παγκοσμιοποίηση εκφράζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική στρατηγική», πρόσθεσε με τη σειρά του ο Ν. Αλιπράντης, καθηγητής του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης. «Είναι φανερό ότι η προστασία της ανθρώπινης εργασίας, όπου και όση υπάρχει, βρίσκεται σε κίνδυνο, αν δεν έχει ήδη καταργηθεί. Τα εθνικά εργατικά δίκαια, όπου υπάρχουν, αποσταθεροποιούνται και στο ατομικό και στο συλλογικό επίπεδο». «Οι όροι εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες χειροτερεύουν, οι μισθοί συμπιέζονται», είπε μεταξύ άλλων.

Την εμφάνιση των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των επιμέρους κρατικών εξουσιών να αντιμετωπίσουν το παγκόσμια δικτυωμένο οργανωμένο έγκλημα, στιγμάτισε ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, καθηγητής ΑΠΘ και υπογράμμισε: «Το ποινικό δίκαιο αναγκαία διεθνοποιείται υπό την κυριαρχική επίδραση αυτής της δύναμης. Η ιδεολογία που περνά στις επιμέρους ποινικές νομοθεσίες, που πρέπει να προσαρμοστούν στην κυρίαρχη σε παγκόσμια κλίμακα αντίληψη, είναι το πρωτείο του νόμου και της τάξης, έστω και με τη δραστική υποχώρηση της προστασίας των ατομικών ελευθεριών». «Ο νομικός πολιτισμός του ευρωπαϊκού χώρου που στηρίχτηκε ακριβώς στο σεβασμό της αξίας και της ελευθερίας του ανθρώπου, ενόψει των εξελίξεων αυτών της "παγκοσμιοποίησης", ύπουλα αλλοιώνεται μέσα σε μια διαρκώς εντεινόμενη ποινική καταστολή σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ