Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πλύση εγκεφάλου

Είχα γράψει και σε παλιότερο σημείωμά μου για τη σημασία που έχει η προβολή ενός ανθρώπου με τη συνεχή εμφάνισή του στην τηλεόραση ή με τη μελετημένη διατήρηση του ονόματός του στην επικαιρότητα από τον ίδιο ή από άλλους. Αυτή τη δουλιά την κάνουν καλύτερα απ' όλους τα ΜΜΕ, με εντολή των, συνήθως, αδίστακτων «διαπλεκόμενων» αφεντικών τους.

Με την προβολή των ατόμων που αποφασίζουν να προωθήσουν οι εξουσιάζοντες, επίσημα ή ανεπίσημα τη χώρα, τα ονόματα αυτά παίρνουν μια αξία δυσανάλογη με το άτομο αυτό που μπορεί να είναι ένα μηδενικό ή και γελοίο. Αυτό γίνεται βέβαια και με τους καλλιτέχνες και με κάθε είδους εμπόρευμα, αλλά αυτή τη στιγμή μιλώ για την πολιτική και τους πολιτικούς, που φέρανε αυτό το όπλο διαφήμισης στα μέτρα τους και το χρησιμοποιούν, κάθε φορά που το χρειάζονται, για να εξαπατήσουν τους απληροφόρητους κι αυτούς που αρνούνται να πληροφορηθούν. Η πλύση εγκεφάλου αρχίζει από τα παιδικά μας χρόνια και γίνεται αθέλητα από τους ίδιους τους γονιούς μας.

Το δημοτικό το τέλειωσα σαν βενιζελικός, επειδή ο πατέρας μου ήταν βενιζελικός. Ο Βενιζέλος ήταν ο καλός κι ο βασιλιάς ο κακός. Αν ο πατέρας μου ήταν βασιλικός, τότε θα ήταν ο βασιλιάς ο καλός κι ο Βενιζέλος ο κακός. Ναι, βρε παιδιά, αλλά ως πότε; Στα δεκαπέντε μου είχα τινάξει από πάνω μου και Βασιλιά και Βενιζέλο. Και μια που μιλάω για μένα θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δε θεωρώ τον εαυτό μου πιο έξυπνο από κανέναν, όμως δεν είμαι και βλάκας. Μ' αρέσει να σκέφτομαι και να καταλαβαίνω κι έτσι ένα περιστατικό που συνέβη κάτω από το σπίτι μας, στη Θεσσαλονίκη, με ανάγκασε να σκεφτώ πολύ.

Ηταν μια απόλυτα ειρηνική συγκέντρωση οικοδόμων μπροστά στη Μητρόπολη, που ήταν ακριβώς αντίκρυ από το σπίτι μας, για να επιδώσει ένα υπόμνημα στο Μητροπολίτη. Ξαφνικά ορμά η έφιππος χωροφυλακή και τους τσακίζει. Δεν άφησαν κεφάλι γερό. Ο δρόμος γέμισε αίματα και κορμιά βαριά τραυματισμένων. Αφού ξελαρυγγίστηκα να φωνάζω μαζί με όλους τους άλλους, μπήκα στο σπίτι κι έκανα εμετό. Σ' ένα δυο χρόνια σιχαινόμουνα το Βενιζέλο όσο και το Βασιλιά. Και στην Κατοχή κατάλαβα για σίγουρα ότι δεν υπάρχει Μεσσίας παρά μόνο ο Λαός κι ότι οι κατασκευασμένοι Μεσσίες, είναι εκτελεστικά όργανα του διεθνούς κεφαλαίου και η εντολή που έχουν από το «Αφεντικό Κεφάλαιο» είναι να επιβάλλουν την πολιτική της σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με υποσχέσεις, απάτες, δωροδοκίες, απειλές, χαφιεδισμούς, τρομοκράτηση κι αν ο Λαός δεν είναι ενωμένος, να καταφεύγουν σε βία.

Εγραψα πολλά περισσότερο απ' όσα ήθελα για να καταλήξω στις μια δυο ερωτήσεις μου και να η πρώτη: «Υπάρχει εργαζόμενος άνθρωπος που, όπως εγώ με τους οικοδόμους και την ένοπλη χωροφυλακή, να μην έχει κάποια φορά αναστατωθεί από κάποιο γεγονός βίας και ανισότητας; Υπάρχει εργαζόμενος που να μην έχει αδικηθεί από τον εργοδότη;».

Η δική μου απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν υπάρχει. Ολος αυτός ο λαός που αγανάχτησε πρέπει να ενωθεί σαν μια γροθιά. Ας μείνουν απ' έξω μόνο αυτοί που ιδανικό τους είναι να φτάσουν στο τέρμα της ζωής τους χωρίς πολλά ζόρια και γι' αυτό στηρίζουν την κυβέρνηση με την τάχα αδιαφορία τους ή ακόμα, όπως άλλοι, σμίγοντας μ' αυτή στο ίδιο τραπέζι, για να αποδείξουν ότι είναι μοντέρνοι, ρεαλιστές και... πολύ αριστεροί!!

Η δεύτερη ερώτηση είναι για τους Μεσσίες και είναι η εξής: «Μα τόση δύναμη έχουν τα ΜΜΕ που μ' ένα διαρκές σφυροκόπημα στις εφημερίδες και στην τηλεόραση παρουσιάζουν το παλιό για καινούριο; Και γιατί ο κόσμος δε θίγεται με την προσβολή που κάνουν στη νοημοσύνη του ή τουλάχιστον δε γελά με τα καραγκιοζιλίκια τους και δεν τους γυρίζει την πλάτη;».

Ο κ. Σουφλιάς δεν ήταν στη ΝΔ; Τι είναι το καινούριο που θα φέρει; Ακροβατικά ή ξένες γλώσσες; Και τι καινούριο θα φέρουν οι κ.κ. Σαμαράς, Μάνος, Ανδριανόπουλος και Κοντογιαννόπουλος αν γυρίσουν στη ΝΔ; Η ΝΔ θα είναι ΝΔ μ' αυτούς ή χωρίς αυτούς.

Και στο ΠΑΣΟΚ όλοι βγήκαν αντίθετοι και τάχα αγανακτισμένοι με τον πρωθυπουργό. Φαβορί για πρώτος Μεσσίας φαίνεται να έρχεται ο κ. Τσοχατζόπουλος που έκανε και την εξής αδιάντροπη και προκλητική δήλωση: «Εμείς θέλουμε - όπως είπε ο Αριστοτέλης - τη Δημοκρατία που είναι το πολίτευμα των φτωχών, έναντι της Δημοκρατίας της ολιγαρχίας που είναι οι λίγοι.» Τι του λες τώρα; Πού ήταν τόσο καιρό; Δεν είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Σήμερα διάβασε Αριστοτέλη; Αν ο λύκος ξανασυναντιόταν με την Κοκκινοσκουφίτσα και της έλεγε ότι είναι η γιαγιά της, θα τον ξαναπίστευε η Κοκκινοσκουφίτσα; Θα τους ξαναπιστέψει ο έξυπνος ελληνικός λαός;


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα (2019-06-03 00:00:00.0)
Το πραγματικά καινούριο (2012-03-03 00:00:00.0)
«Σωτήρας» της πλουτοκρατίας (2010-10-08 00:00:00.0)
Περπατώ εις το δάσος...! (2004-08-17 00:00:00.0)
Οι βενιζελικές ορδές (2000-02-06 00:00:00.0)
Τίποτα δε μας χωρίζει (1997-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ