Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΦΝΗ
«Ας μετατρέψουμε την αδράνεια σε αγώνα»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις ειρήνης, που διοργάνωσε η Αντιπολεμική Κίνηση Φορέων Δάφνης

Με κεντρικό σύνθημα «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στο ΝΑΤΟ αντισταθείτε», έκλεισαν την περασμένη Κυριακή οι τριήμερες φιλειρηνικές εκδηλώσεις της Αντιπολεμικής Κίνησης Φορέων Δάφνης. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης για να παρακολουθήσει από κοντά το πλούσιο πρόγραμμα - περιλάμβανε ομιλίες, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς - και να βροντοφωνάξει ότι το μέλλον των ανθρώπων δεν είναι οι επεμβάσεις και ο πόλεμος. Δεν είναι η πείνα, η εξαθλίωση και ο θάνατος που έρχονται μαζί του. Είναι η ειρήνη, η οποία όμως μπορεί να κατακτηθεί μόνο με αγώνα και θυσίες. Οπως άλλωστε, αναφερόταν και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης «ας μετατρέψουμε τη σιωπή σε κραυγή, την αδράνεια σε αγώνα, το θάνατο σε ζωή, τον τρόμο σε χαμόγελο».

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της Ολγας Πολλάτου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Δάφνης. «Αρνούμαστε - υπογράμμισε μεταξύ άλλων - να αποδεχτούμε το ρόλο του παθητικού παρατηρητή» και πρόσθεσε πως και οι ίδιες αλλά και τα παιδιά τους «αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο». Από την άλλη, σε μήνυμά της η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» της περιοχής, κάλεσε τους νέους να «δώσουν το παρών μαζί με το λαό, με πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Χημείας στο Δημόκριτο και Γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιριών, ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του όταν επισκέφτηκε τη Γιουγκοσλαβία λίγους μήνες μετά τους βομβαρδισμούς. «Εκείνο το οποίο έγινε στη γειτονική χώρα - επισήμανε - ήταν ένας περιορισμένης έκτασης χημικός πόλεμος, με ιδιαίτερη στις βιομηχανικές περιοχές της». Στο Πάντσεβο, είπε, η χημική ρύπανση ήταν τόση ώστε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξέτασε την περιοχή επισήμανε ότι πρέπει να δαπανηθούν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στη βιομηχανία της περιοχής. Στο Νόβισαντ, ο υδροφόρος ορίζοντας έπεσε δύο μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να μη μολυνθούν τα ύδατα. Αναφερόμενος στη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου, από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στη διάρκεια των βομβαρδισμών, τόνισε ότι μετατρέπεται σε σκόνη και μεταφέρεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων μακριά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής Ηλίας Σκουλάκης, σε δήλωσή του στο «Ρ», κάλεσε όλους τους νεολαίους «να είναι παρόντες σε κάθε εκδήλωση για την ειρήνη. Γιατί ειρήνη σημαίνει ζωή».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν πανηγυρικά με τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου Απανταχού Κείων υπό τη διεύθυνση του Γιάγκου Χαρτοφύλακα και με παραδοσιακούς χορούς από το μορφωτικό καλλιτεχνικό σύλλογο «Παρθενών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ