Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ενα τριήμερο γεμάτο ειρήνη και παιδιά

Γέμισε ο τόπος με παιδικές φωνές και γέλια. Γέμισε με εικόνες που μόνο η ειρήνη μπορεί να χαρίσει. Για τρεις μέρες, από 18 μέχρι 20 του Μάη, η πλατεία Λαού στο Κερατσίνι ήταν το επίκεντρο των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου, στους κόλπους της οποίας βρίσκονται πλήθος μαζικών φορέων της περιοχής.

Πόλο έλξης του κόσμου, εκτός από τις σπουδαίες ομιλίες και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έγιναν αυτές τις μέρες, αποτέλεσε η συγκλονιστική έκθεση φωτορεπορτάζ με θέμα: «Δέκα χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη», την οποία επιμελήθηκε ο φωτορεπόρτερ Μ. Πάκιας. Εικόνες συγκλονιστικές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εικόνες από τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού αλλά και φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη φτώχεια και την πείνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με λίγα λόγια, τα «κατορθώματα» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης σε βάρος των λαών... Δίπλα σ' αυτές τις φωτογραφίες ήταν όμως αναρτημένες και κάποιες άλλες, αυτές που έδειχναν τον αγώνα του ελληνικού λαού, τον αγώνα των λαών ολόκληρης της ανθρωπότητας εναντίον αυτής της βαρβαρότητας.

Ολες αυτές οι εικόνες δεν άφησαν αδιάφορους τους εκατοντάδες μαθητές αλλά και όλους τους ανθρώπους που επισκέφτηκαν την έκθεση και φεύγοντας απ' αυτήν δήλωναν συγκλονισμένοι, τόνιζαν ότι δέχτηκαν «μια γροθιά στο στομάχι». Δήλωναν ότι συνειδητοποίησαν τι σημαίνει πόλεμος, πείνα και φτώχεια... Και ίσως αυτή να ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Για τη διατήρηση της μνήμης, για την αφύπνιση και εξέγερση της συνείδησης κάθε ελεύθερου ανθρώπου, για την ενδυνάμωση της αντίστασης των λαών.


Την Παρασκευή, εκτός από τα εγκαίνια της έκθεσης, υπήρξε αφιέρωμα στο «μισθοφορικό στρατό» με την εισήγηση του αντισυνταγματάρχη ε.α. και μέλους της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» Ν. Παπαναστάση, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο, οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στο θρύλο της παγκόσμιας επανάστασης, Τσε Γκεβάρα, με την προβολή βίντεο.

Προχτές Κυριακή, τελευταία μέρα του αντιιμπεριαλιστικού τριημέρου, κάτω από τους ήχους και τους στίχους: «Ειρήνη, θέλουμε ειρήνη»... οι μαθητές βραβεύτηκαν για τις πρωτοβουλίες τους και βράβευσαν με τη σειρά τους τον φωτορεπόρτερ που επιμελήθηκε την έκθεση.

Ολες αυτές τις μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα διάφορες εργασίες και διατυπώθηκαν σκέψεις και μηνύματα ευαισθησίας από τους μαθητές του Κερατσινίου με θέμα την ειρήνη. Παράλληλα, την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία αφιερωμένη στην ειρήνη και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η απονομή των επάθλων στους συμμετέχοντες.

Εξάλλου την Κυριακή υπήρξε αφιέρωμα με θέμα «Δέκα Χρόνια Νέα Τάξη Πραγμάτων», με ομιλητές τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή, που αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και τον τέως πρέσβη Θ. Στοφορόπουλο. Ακολούθησε προβολή βίντεο από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το λαϊκό συγκρότημα της «Κοκκινιώτισσας».


Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες τις μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος μαζικών φορέων. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι την Αντιπολεμική Επιτροπή συγκροτούν είκοσι έξι τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων του δήμου, σωματεία εργαζομένων του δήμου, του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου, Αντιστασιακές Οργανώσεις, γυναικείες οργανώσεις, εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ