Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάρτε κόσμε... «φτηνά» δάνεια

Στη φτήνια έβγαλαν οι τραπεζίτες τα δάνεια. Αυτή είναι η εικόνα που προσπαθούν να δώσουν με τις επίσημες ανακοινώσεις τους, οι τράπεζες, που προχωρούν σε νέες μειώσεις επιτοκίων. Ετσι, μετά τις μεγάλες τράπεζες (δίνουν τον τόνο στην αγορά) που ανακοίνωσαν τα νέα μειωμένα επιτόκια καταναλωτικών δανείων (παραμένουν όμως σε διψήφια αριθμό), χτες έφτασε στις εφημερίδες ανακοίνωση και της Εγνατίας Τράπεζας, που μας πληροφορεί πως «μείωσε τα επιτόκια πιστωτικών καρτών» της (Viacard Visa Clasic και Gold) σε 17,50% και 17% από 18,75% και 18% αντίστοιχα που ήταν μέχρι χτες.

Ομως, και μετά τις νέες μειώσεις, τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων τόσο της Εγνατίας όσο και των άλλων μεγάλων τραπεζών, παραμένουν και τοκογλυφικά και πανάκριβα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως οι τραπεζίτες ενώ «αγοράζουν» το χρήμα πληρώνοντας στις λαϊκές αποταμιεύσεις επιτόκια που κυμαίνονται από 0% ως 3%), το «πουλάνε» με επιτόκιο που στις πιστωτικές κάρτες κινείται μεταξύ 16% και 18%! Επιτόκιο δηλαδή, που είναι από 6 ως 7 φορές μεγαλύτερο από τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και του πληθωρισμού.

Ετσι, εξηγείται και το γεγονός, ότι οι τραπεζίτες, διαθέτουν κάθε χρόνο από τα αυξανόμενα παχυλά κέρδη τους, ένα σεβαστό ποσό (αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές) για να διαφημίσουν τα δήθεν, «φτηνά» δάνεια που προσφέρουν στους καταναλωτές, για «κάθε χρήση».

Είδες η ΟΝΕ..;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ