Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είναι πείνα;

«Κεντρική επιδίωξη της εθνικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή οικονομία, η κοινωνία της συνοχής, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης. Η Ισχυρή Κοινωνία. Σήμερα η φωνή της ελληνικής κοινωνίας έχει δύναμη στη διεθνή κοινότητα γιατί πετύχαμε την ισχυροποίηση της ελληνική οικονομίας και την ένταξη της Ελλάδας στην ομάδα του ΕΥΡΩ. Γιατί διασφαλίζουμε συνεχώς τη συνοχή της ελληνική κοινωνίας».

Λόγια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 20 Μάη 2001, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ακριτική Χίο. Λίγες μέρες νωρίτερα, σε δημοτικό σχολείο του Κερατσινίου και συγκεκριμένα στο 9ο Δημοτικό, τέθηκε η ερώτηση στους μικρούς μαθητές, από την εκπαιδευτικό και δασκάλα τους: «Για σας παιδιά τι είναι πείνα»;

Τα μαθητούδια της ΣΤ' τάξης, δεν είχαν ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά ούτε γνωρίζουν επακριβώς τη σημασία των λέξεων «ισχυρή οικονομία», «κοινωνία της συνοχής, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης», ούτε βέβαια έχουν επίγνωση της... σπουδαιότητας της «ένταξης της χώρας στην ομάδα του ΕΥΡΩ»... Με την παιδική τους αθωότητα, τις εμπειρίες, τις εικόνες από τη γειτονιά τους στον Πειραιά, έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν και σε ταμπλό που βρέθηκε στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, κατά τη διάρκεια τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η αντιπολεμική επιτροπή της περιοχής.

Οι απαντήσεις που έδωσαν, σύντομες και συγκλονιστικές. Πείνα, λοιπόν, για αυτούς τους μαθητές είναι, όταν, ο πατέρας κάποιου από αυτούς, που δουλεύει στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, «είναι άνεργος εδώ και αρκετούς μήνες»!

Είναι, «η κ. Μαρία, της γειτονιάς που ζει ανάμεσά τους χωρίς σύνταξη». Για τη μικρή μαθήτρια από την Αλβανία, είναι «ο Μάικ που έγινε κλέφτης στο σούπερ μάρκετ, γιατί πήρε μια σοκολάτα να φάει»...

Πείνα, γι' αυτούς τους μικρούς μαθητές είναι: «Η συμμαθήτριά μου να ψάχνει στους κάδους της αυλής, μετά το σχόλασμα για ένα σάντουιτς»... Πείνα και φτώχεια, είναι «το παγκάκι της γειτονίας που αποτελεί το σπίτι και το κρεβάτι ενός αστέγου»!

Φτώχεια και πείνα, «είναι ο καταυλισμός των Τσιγγάνων που υπάρχει πίσω από το Κρατικό της Νίκαιας και τα παιδιά που ζουν εκεί ζητιανεύουν στα φανάρια». Φτώχεια, είναι «το ζευγάρι τα παπούτσια, που πήγε δώρο ο πατέρας του Γ...», το Πάσχα στο παιδί του από τον κάδο των σκουπιδιών! «Οταν ακούω πείνα, το μυαλό μου πάει, στα παιδιά της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής», απάντησε ένας απ' αυτούς...

Αθώες απαντήσεις, από μικρούς ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν ξέρουν τι σημαίνει κοινωνική συνοχή. Ανθρώπους που παρά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, βλέπουν συμμαθητές τους, να ψάχνουν φαγητό στον κάδο του σχολείου... Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Είναι πραγματικά συμβάντα, το Μάη του 2001, που έλαβαν χώρα στο Κερατσίνι, στον Πειραιά.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ