Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγίες από πρώτο χέρι

Συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με την αμερικανική κυβέρνηση είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου

Για όλα, έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός ομόλογός του Κ. Πάουελ. Αν και η συνάντησή τους περιορίστηκε χρονικά, λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων του Αμερικανού υπουργού, ο Κ. Πάουελ, αξιοποίησε το χρόνο της συνάντησης για να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της χώρας του, για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων με υλικό της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Πάνω απ' όλα όμως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός ενδιαφέρθηκε να εξασφαλίσει τη διεύρυνση του καθεστώτος της ετεροδικίας και για όσους Αμερικανούς στρατιώτες διέρχονται την Ελλάδα, κατευθυνόμενοι σε περιοχές, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές ή νατοϊκές δυνάμεις. Αν αυτό το αμερικανικό αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε κανείς Αμερικανός στρατιωτικός δε θα δικάζεται στην Ελλάδα, όποιο παράπτωμα κι αν έχει διαπράξει.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μίτσελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η παρουσίασή της από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η διάρκεια της συνάντησης που είχε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντί για μιάμιση ώρα, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διαρκέσει η συνάντηση, οι δυο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν για μία ώρα. Ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Πάουελ πήγε στο Λευκό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι.

Αργότερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε, στην έδρα της CIA, με τον αρχηγό της υπηρεσίας Τζορτζ Τένετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ