ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ενα τριήμερο γεμάτο ειρήνη και παιδιά

Γέμισε ο τόπος με παιδικές φωνές και γέλια. Γέμισε με εικόνες που μόνο η ειρήνη μπορεί να χαρίσει. Για τρεις μέρες, από 18 μέχρι 20 του Μάη, η πλατεία Λαού στο Κερατσίνι ήταν το επίκεντρο των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου, στους κόλπους της οποίας βρίσκονται πλήθος μαζικών φορέων της περιοχής.

Πόλο έλξης του κόσμου, εκτός από τις σπουδαίες ομιλίες και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έγιναν αυτές τις μέρες, αποτέλεσε η συγκλονιστική έκθεση φωτορεπορτάζ με θέμα: «Δέκα χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη», την οποία επιμελήθηκε ο φωτορεπόρτερ Μ. Πάκιας. Εικόνες συγκλονιστικές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εικόνες από τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού αλλά και φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη φτώχεια και την πείνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με λίγα λόγια, τα «κατορθώματα» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης σε βάρος των λαών... Δίπλα σ' αυτές τις φωτογραφίες ήταν όμως αναρτημένες και κάποιες άλλες, αυτές που έδειχναν τον αγώνα του ελληνικού λαού, τον αγώνα των λαών ολόκληρης της ανθρωπότητας εναντίον αυτής της βαρβαρότητας.

Ολες αυτές οι εικόνες δεν άφησαν αδιάφορους τους εκατοντάδες μαθητές αλλά και όλους τους ανθρώπους που επισκέφτηκαν την έκθεση και φεύγοντας απ' αυτήν δήλωναν συγκλονισμένοι, τόνιζαν ότι δέχτηκαν «μια γροθιά στο στομάχι». Δήλωναν ότι συνειδητοποίησαν τι σημαίνει πόλεμος, πείνα και φτώχεια... Και ίσως αυτή να ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Για τη διατήρηση της μνήμης, για την αφύπνιση και εξέγερση της συνείδησης κάθε ελεύθερου ανθρώπου, για την ενδυνάμωση της αντίστασης των λαών.

Την Παρασκευή, εκτός από τα εγκαίνια της έκθεσης, υπήρξε αφιέρωμα στο «μισθοφορικό στρατό» με την εισήγηση του αντισυνταγματάρχη ε.α. και μέλους της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» Ν. Παπαναστάση, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο, οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στο θρύλο της παγκόσμιας επανάστασης, Τσε Γκεβάρα, με την προβολή βίντεο.

Προχτές Κυριακή, τελευταία μέρα του αντιιμπεριαλιστικού τριημέρου, κάτω από τους ήχους και τους στίχους: «Ειρήνη, θέλουμε ειρήνη»... οι μαθητές βραβεύτηκαν για τις πρωτοβουλίες τους και βράβευσαν με τη σειρά τους τον φωτορεπόρτερ που επιμελήθηκε την έκθεση.

Ολες αυτές τις μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα διάφορες εργασίες και διατυπώθηκαν σκέψεις και μηνύματα ευαισθησίας από τους μαθητές του Κερατσινίου με θέμα την ειρήνη. Παράλληλα, την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία αφιερωμένη στην ειρήνη και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η απονομή των επάθλων στους συμμετέχοντες.

Εξάλλου την Κυριακή υπήρξε αφιέρωμα με θέμα «Δέκα Χρόνια Νέα Τάξη Πραγμάτων», με ομιλητές τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή, που αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και τον τέως πρέσβη Θ. Στοφορόπουλο. Ακολούθησε προβολή βίντεο από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το λαϊκό συγκρότημα της «Κοκκινιώτισσας».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες τις μέρες στο χώρο των εκδηλώσεων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος μαζικών φορέων. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι την Αντιπολεμική Επιτροπή συγκροτούν είκοσι έξι τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων του δήμου, σωματεία εργαζομένων του δήμου, του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου, Αντιστασιακές Οργανώσεις, γυναικείες οργανώσεις, εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης κ.ά.

Τι είναι πείνα;

«Κεντρική επιδίωξη της εθνικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή οικονομία, η κοινωνία της συνοχής, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης. Η Ισχυρή Κοινωνία. Σήμερα η φωνή της ελληνικής κοινωνίας έχει δύναμη στη διεθνή κοινότητα γιατί πετύχαμε την ισχυροποίηση της ελληνική οικονομίας και την ένταξη της Ελλάδας στην ομάδα του ΕΥΡΩ. Γιατί διασφαλίζουμε συνεχώς τη συνοχή της ελληνική κοινωνίας».

Λόγια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 20 Μάη 2001, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ακριτική Χίο. Λίγες μέρες νωρίτερα, σε δημοτικό σχολείο του Κερατσινίου και συγκεκριμένα στο 9ο Δημοτικό, τέθηκε η ερώτηση στους μικρούς μαθητές, από την εκπαιδευτικό και δασκάλα τους: «Για σας παιδιά τι είναι πείνα»;

Τα μαθητούδια της ΣΤ' τάξης, δεν είχαν ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά ούτε γνωρίζουν επακριβώς τη σημασία των λέξεων «ισχυρή οικονομία», «κοινωνία της συνοχής, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης», ούτε βέβαια έχουν επίγνωση της... σπουδαιότητας της «ένταξης της χώρας στην ομάδα του ΕΥΡΩ»... Με την παιδική τους αθωότητα, τις εμπειρίες, τις εικόνες από τη γειτονιά τους στον Πειραιά, έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν και σε ταμπλό που βρέθηκε στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, κατά τη διάρκεια τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η αντιπολεμική επιτροπή της περιοχής.

Οι απαντήσεις που έδωσαν, σύντομες και συγκλονιστικές. Πείνα, λοιπόν, για αυτούς τους μαθητές είναι, όταν, ο πατέρας κάποιου από αυτούς, που δουλεύει στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, «είναι άνεργος εδώ και αρκετούς μήνες»!

Είναι, «η κ. Μαρία, της γειτονιάς που ζει ανάμεσά τους χωρίς σύνταξη». Για τη μικρή μαθήτρια από την Αλβανία, είναι «ο Μάικ που έγινε κλέφτης στο σούπερ μάρκετ, γιατί πήρε μια σοκολάτα να φάει»...

Πείνα, γι' αυτούς τους μικρούς μαθητές είναι: «Η συμμαθήτριά μου να ψάχνει στους κάδους της αυλής, μετά το σχόλασμα για ένα σάντουιτς»... Πείνα και φτώχεια, είναι «το παγκάκι της γειτονίας που αποτελεί το σπίτι και το κρεβάτι ενός αστέγου»!

Φτώχεια και πείνα, «είναι ο καταυλισμός των Τσιγγάνων που υπάρχει πίσω από το Κρατικό της Νίκαιας και τα παιδιά που ζουν εκεί ζητιανεύουν στα φανάρια». Φτώχεια, είναι «το ζευγάρι τα παπούτσια, που πήγε δώρο ο πατέρας του Γ...», το Πάσχα στο παιδί του από τον κάδο των σκουπιδιών! «Οταν ακούω πείνα, το μυαλό μου πάει, στα παιδιά της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής», απάντησε ένας απ' αυτούς...

Αθώες απαντήσεις, από μικρούς ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν ξέρουν τι σημαίνει κοινωνική συνοχή. Ανθρώπους που παρά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, βλέπουν συμμαθητές τους, να ψάχνουν φαγητό στον κάδο του σχολείου... Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Είναι πραγματικά συμβάντα, το Μάη του 2001, που έλαβαν χώρα στο Κερατσίνι, στον Πειραιά.


Π. Θ.

ΔΑΦΝΗ
«Ας μετατρέψουμε την αδράνεια σε αγώνα»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις ειρήνης, που διοργάνωσε η Αντιπολεμική Κίνηση Φορέων Δάφνης

Με κεντρικό σύνθημα «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στο ΝΑΤΟ αντισταθείτε», έκλεισαν την περασμένη Κυριακή οι τριήμερες φιλειρηνικές εκδηλώσεις της Αντιπολεμικής Κίνησης Φορέων Δάφνης. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης για να παρακολουθήσει από κοντά το πλούσιο πρόγραμμα - περιλάμβανε ομιλίες, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς - και να βροντοφωνάξει ότι το μέλλον των ανθρώπων δεν είναι οι επεμβάσεις και ο πόλεμος. Δεν είναι η πείνα, η εξαθλίωση και ο θάνατος που έρχονται μαζί του. Είναι η ειρήνη, η οποία όμως μπορεί να κατακτηθεί μόνο με αγώνα και θυσίες. Οπως άλλωστε, αναφερόταν και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης «ας μετατρέψουμε τη σιωπή σε κραυγή, την αδράνεια σε αγώνα, το θάνατο σε ζωή, τον τρόμο σε χαμόγελο».

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της Ολγας Πολλάτου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Δάφνης. «Αρνούμαστε - υπογράμμισε μεταξύ άλλων - να αποδεχτούμε το ρόλο του παθητικού παρατηρητή» και πρόσθεσε πως και οι ίδιες αλλά και τα παιδιά τους «αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο». Από την άλλη, σε μήνυμά της η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» της περιοχής, κάλεσε τους νέους να «δώσουν το παρών μαζί με το λαό, με πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Χημείας στο Δημόκριτο και Γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιριών, ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του όταν επισκέφτηκε τη Γιουγκοσλαβία λίγους μήνες μετά τους βομβαρδισμούς. «Εκείνο το οποίο έγινε στη γειτονική χώρα - επισήμανε - ήταν ένας περιορισμένης έκτασης χημικός πόλεμος, με ιδιαίτερη στις βιομηχανικές περιοχές της». Στο Πάντσεβο, είπε, η χημική ρύπανση ήταν τόση ώστε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξέτασε την περιοχή επισήμανε ότι πρέπει να δαπανηθούν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στη βιομηχανία της περιοχής. Στο Νόβισαντ, ο υδροφόρος ορίζοντας έπεσε δύο μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να μη μολυνθούν τα ύδατα. Αναφερόμενος στη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου, από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στη διάρκεια των βομβαρδισμών, τόνισε ότι μετατρέπεται σε σκόνη και μεταφέρεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων μακριά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής Ηλίας Σκουλάκης, σε δήλωσή του στο «Ρ», κάλεσε όλους τους νεολαίους «να είναι παρόντες σε κάθε εκδήλωση για την ειρήνη. Γιατί ειρήνη σημαίνει ζωή».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν πανηγυρικά με τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου Απανταχού Κείων υπό τη διεύθυνση του Γιάγκου Χαρτοφύλακα και με παραδοσιακούς χορούς από το μορφωτικό καλλιτεχνικό σύλλογο «Παρθενών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ