ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Συμμετέχοντας στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

ΝΑΤΟ, μαφία, λαοπλάνες κυβερνήσεις, «ντρόγκα» -τα ναρκωτικά δηλαδή- η μάζα με τη νοοτροπία του «μάγκα», εμπόριο όπλων και γυναικών αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την περιοχή...

Στην Αλβανία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια...
Στην Αλβανία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια...
Οι εξελίξεις στη Βαλκανική βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής των Τιράνων. Τα δελτία ειδήσεων και ο έντυπος Τύπος αναπαράγουν όσα συμβαίνουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και το Κοσσυφοπέδιο, εφαρμόζοντας για την ώρα διαφορετική τακτική απέναντι σε κάθε «μέτωπο». Για τη νέα εστία ανάφλεξης, οι επίσημοι φαινομενικά τηρούν στάση αναμονής. Οι μάζες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα προβλήματα των «αλύτρωτων» αδελφών. Και οι απόψεις, περί ανάγκης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, συνεχίζουν να προωθούνται.

Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, δρώντας ως το μακρύ χέρι των ΝΑΤΟικών στη Νότια Σερβία. Σήμερα, όπως διαπιστώσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη γειτονική χώρα, οι κυρίαρχες κάστες των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου δείχνουν να μη θέλουν να χρεωθούν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Γι' αυτό παρουσιάζουν εαυτούς ως απλούς παρατηρητές, που σέβονται την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. Προβάλλουν την άποψη ότι τα όποια προβλήματα οφείλονται στην αντίδραση των ντόπιων Αλβανών, των Αλβανών της ΠΓΔΜ που εξεγείρονται ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται από τους «Μακεδόνες».

Ενδεικτικά: Πριν μερικές ημέρες, στα Τίρανα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, έναν εκ των πρωτεργατών της απόσχισης της επαρχίας από τη Σερβία. Μετά τη συνάντηση, ο Μέτα δήλωσε πως «η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση για τα νόμιμα αιτήματα των Αλβανών της Μακεδονίας. Η Αλβανία υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας».

... και πωλούν ό,τι έχουν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία
... και πωλούν ό,τι έχουν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία
Ο Θάτσι δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας. Η κρίση της Μακεδονίας έχει δημιουργηθεί στην ίδια τη Μακεδονία. Η σημερινή κυβέρνηση της Μακεδονίας συνάντησε αυτήν την κρίση και τώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αλλαγές σε αυτήν τη Δημοκρατία, στην οποία όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ίσοι».

Στο ίδιο πλαίσιο «διαλλακτικότητας», το μέλος του Γενικού Επιτελείου του «UCK», Αλί Αχμέτι δήλωνε στην «Γκαζέτα Σκιπτάρε» ότι το Επιτελείο «κάνει προσπάθειες να αρχίσει ο διάλογος. Δεν έχει βρει, όμως, θετική ανταπόκριση από την πλευρά των μακεδονικών αρχών». Παρ' όλα αυτά, «ο UCK σέβεται την ανακωχή έχοντας την πεποίθηση ότι χωρίς τη συμμετοχή του στο διάλογο, δε θα υπάρξει οριστική πολιτική λύση».

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, «οι προσδοκίες των Αλβανών της Μακεδονίας δεν είναι περιττές, ούτε και εξτρεμιστικές, αλλά νόμιμες». Οι τοποθετήσεις του Μίλο, αλλά και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν είναι τυχαίες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας διατηρούσε από παλιά επαφές «με τις πιο αδιάλλακτες πλευρές του κοσσοβάρικου αγώνα». Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, «είναι ο μοναδικός, ίσως, Αλβανός ακαδημαϊκός που ασχολείται με την αλβανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στο παρελθόν, επέκρινε την ελληνική πολιτεία για άσκηση πολιτικής κάθαρσης, εναντίον της μειονότητας αυτής. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει κάνει και έρευνες επί τόπου με επισκέψεις του στη Δυτική Θράκη».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη θέση που θέλουν να τηρήσουν για την ώρα, σχετικά με την ΠΓΔΜ, δεν ισχύουν τα ίδια για το Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτήν την περιοχή, επιχειρηματολογούν ποικιλότροπα υπέρ της επιβολής των Αλβανών εθνικιστών και στηρίζουν τις ανάλογες προσπάθειες.

Μπροστά στα προβλήματα και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, η άρχουσα τάξη της Αλβανίας χρησιμοποιεί ως ασπίδα της τον αλβανικό αλυτρωτισμό
Μπροστά στα προβλήματα και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, η άρχουσα τάξη της Αλβανίας χρησιμοποιεί ως ασπίδα της τον αλβανικό αλυτρωτισμό
Ο Μέτα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Θάτσι, την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι το επόμενο φθινόπωρο στο Κοσσυφοπέδιο θα γίνουν οι γενικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα είναι πολύ σημαντικές, διότι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία συγκρότησης των νέων δημοκρατικών θεσμών διακυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι θεσμοί αυτοί θα αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου».

Αλλωστε, η αλβανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεροποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο θεσμοί και υπηρεσίες που επιβεβαιώνουν την πορεία απόσχισης από το σώμα της Γιουγκοσλαβίας. Το τελευταίο παράδειγμα; Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιλίρ Γκιόνι, επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας για το άνοιγμα δύο νέων συνοριακών διαβάσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Ενα στην Τρόπογια και ένα στο Κούκες. Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «η αλβανική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει την απόφαση και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την UNIMIK και την KFOR». Δηλαδή, με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ.

Οπως προειδοποιεί, πάντως, τους συμπατριώτες του ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαΐλ Καντάρε, «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μακεδονία το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Η διεθνής κοινότητα είναι πολύ θυμωμένη με τους Αλβανούς γενικά και ιδιαίτερα με τα εγκλήματα των Αλβανών. Επομένως, θα πρέπει να ξυπνήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα».

Νέα ανάφλεξη στη Βαλκανική, αργά ή γρήγορα θα εξαλείψει τέτοιες εικόνες και από τους δρόμους των Τιράνων
Νέα ανάφλεξη στη Βαλκανική, αργά ή γρήγορα θα εξαλείψει τέτοιες εικόνες και από τους δρόμους των Τιράνων
Βρήκαν νέους «Σέρβους»

Και ο αλβανικός δικομματισμός αφήνει τα προβλήματα άλυτα. Για να αποφύγει την οργή των Αλβανών, στρέφει την προσοχή τους στην αλβανική «μεγάλη ιδέα»

Πώς αντιδρά η μεγάλη μάζα των Αλβανών στις τελευταίες εξελίξεις;

Τα τελευταία χρόνια οι Αλβανοί γαλουχήθηκαν με ιδέες υποστήριξης του «Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου» (UCK), του αντίστοιχου που δρα στην κοιλάδα του Πρέσεβο και τώρα των «ανταρτών» στην ΠΓΔΜ. Υποδέχτηκαν στα εδάφη της Αλβανίας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους του θανάτου. Ασπάστηκαν απόψεις περί «αλύτρωτων πατρίδων».

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, κλιμακώνεται και απειλεί πλέον την ασφάλεια και σταθερότητα ολόκληρης της Βαλκανικής. Πόσο μάλλον που επενδύεται το χιτώνα του νικητή στον αγώνα για «ελεύθερο Κόσσοβο». Οι περισσότεροι Αλβανοί είδαν τον «τσαμπουκά» τους να κερδίζει. Ως «μάγκες» δε βρίσκουν λόγο - αν χρειαστεί - να μη χειριστούν διαφορετικά την υπόθεση της ΠΓΔΜ.

Στα καφενεία της Αλβανίας, στις θορυβώδεις συζητήσεις κάτω από πυκνά σύννεφα καπνού από τσιγάρο, το ρόλο των κακών Σέρβων που καταπίεζαν τα βασανισμένα «αδέλφια», παίζουν πλέον οι «Μακεδόνες». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιοι αλυτρωτισμοί εκπορεύονται στη χώρα από δύο κέντρα, συνδεόμενα μεταξύ τους. Φυσικά, και τα δύο αναπαράγουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, στη λογική του διαίρει και βασίλευε.

Στο ένα άκρο, ο αλβανικός δικομματισμός. Το «Σοσιαλιστικό» και το «Δημοκρατικό» κόμμα, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αφήνοντας τα διογκούμενα προβλήματα άλυτα. Εχοντας τον πληθυσμό, χωρίς τις βασικές υποδομές. Χωρίς οδικό δίκτυο. Χωρίς τηλέφωνα (μόλις το 5,5% των Αλβανών έχουν σταθερό τηλέφωνο). Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με διακοπές πολλών ημερών σε δύσκολες περιόδους, όπως ο χειμώνας, που πλήττουν ακόμα και τις διπλωματικές αποστολές. Με κατεστραμμένο και λειψό το δίκτυο υδροδότησης. Χωρίς ιατρική περίθαλψη. Με μισθούς που όποτε δίνονται, οδηγούν και πάλι σε πείνα. Πρέπει κάπου να στρέψουν την προσοχή των συμπατριωτών τους, προκειμένου να αποφύγουν, όσο μπορούν, το πολιτικό κόστος.

Οι ίδιες πηγές στην Αλβανία, προσδιορίζουν ως δεύτερο ενδιαφερόμενο πόλο, τη μαφία. Σπείροντας το χάος, εξαφανίζοντας και τις υποτυπώδεις δομές ελέγχου και ασφάλειας που λειτουργούν σε αυτά τα κράτη, διευκολύνουν το εμπόριό της και τις «καλλιέργειες». Διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, γυναικών, όπλων. Γλιτώνουν και τα ποσά που δαπανούν για το χρηματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. Χώρια που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αξιοποιήσουν νέες «αγορές». Να πουλήσουν όπλα, γυναίκες και ναρκωτικά στους αντάρτες και τους μισθοφόρους που συρρέουν στην περιοχή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις «ανάγκες» τους.

Φημολογείται ότι γίνονται και «τράμπες» ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες και συμμορίες. Ηγέτες «ανταρτών», ανταλλάσσουν «ντρόγκα» με όπλα κλπ.

Τα σχέδια αυτά, παρότι βρίσκουν ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία των Αλβανών και παρότι έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε βελτίωσαν, ούτε θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Απλώς, βυθίζουν τους λαούς της Βαλκανικής στο μίσος και το αίμα. Σε όφελος των ξένων ιμπεριαλιστών και ορισμένων ομοεθνών τους, που εξοικονομούν και ένα κομμάτι παντεσπάνι, στο ρόλο του παρατρεχάμενου.

Προβλήματα στη μειονότητα

Στην ολιγοήμερη επίσκεψή μας στην Αλβανία δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις νότιες περιοχές και την εκεί ελληνική μειονότητα. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, όμως, προκύπτει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα (και ενδογενή). Παρά τους λεονταρισμούς των εδώ κυβερνώντων, έναντι των συναδέλφων τους της Αλβανίας.

Μάλιστα, μεγάλη πίεση έναντι των μειονοτικών της νότιας Αλβανίας ασκείται - πέρα από τους σκληροπυρηνικούς του Δημοκρατικού Κόμματος - και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κόμμα, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ καυχάται ότι έχει αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και εύχεται να νικήσει στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές. Κάτι σαν «αδελφά κόμματα».

Η εφημερίδα «Κόχα Γιον», στο φύλλο της 10.5.2001, και σε άρθρο της με τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ, περιορισμένες δυνατότητες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιούνη», αναφέρεται σε δήλωση πρώην διευθυντικού στελέχους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, σύμφωνα με το οποίο «έτσι όπως έχει καταντήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ, νομίζω ότι είναι ελάχιστες οι δυνατότητες να κερδίσει έστω και μια εκλογική περιφέρεια στις κοινοβουλευτικές εκλογές». Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι «απρόβλεπτη ήταν η ήττα της κας Κωνσταντίνας Μπεζάνη (σ.σ.: στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών), ενώ στη θέση της για υποψήφιος βουλευτής εκλέχτηκε ο Ανδρέας Μήτσης, ο οποίος δεν έχει τη δημοτικότητα της Μπεζάνη, γεγονός που προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση της τελευταίας, η οποία ανακήρυξε κατ' αυτόν τον τρόπο το διαζύγιό της με την ΟΜΟΝΟΙΑ». Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δήλωση της Κ. Μπεζάνη, ότι «θα κατέβω στις εκλογές ως ανεξάρτητη βουλευτής και θα κερδίσω».

Πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βαγγέλης Ντουλές, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε, μεταξύ κάποιων άλλων περιοχών του νότου, τη Χειμάρρα, ως μειονοτική ζώνη. Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λέκε Γκινούρι. Στην επιστολή του προς τον Ντουλέ, γράφει: «Ο ισχυρισμός σας (ο οποίος είναι και ισχυρισμός βουλευτή - δούρειου ίππου στην αλβανική Βουλή) δεν έχει καμία ιστορική, γλωσσική, πολιτιστική, εδαφική και οικονομική βάση».

Συνεχίζει: «Ολα τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Χειμαρραίοι ήταν πάντα Αλβανοί». Και «η ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε τρία χωριά (Παλάσα, Δρυμάδες και Χειμάρρα) εμφανίστηκε αργότερα και είναι αποτέλεσμα των επαφών, που είχε αυτή η περιοχή με την Ελλάδα και τα γύρω νησιά, για εμπορικούς λόγους».

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΑΥΡΙΟ:

Σκανδαλολογία και σαπίλα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ