ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ - ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Στους δρόμους πάλι οι φοιτητές

Στις 11 πμ στο Πολυτεχνείο το συλλαλητήριο της Αθήνας

Στους δρόμους για άλλη μια φορά σήμερα οι φοιτητές, διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή, αντιδρούν μαχητικά ενάντια στο νόμο για τα ΤΕΙ που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, καθώς και στις κατευθύνσεις της Μπολόνια που επικυρώθηκαν για άλλη μια φορά στην Πράγα και εφαρμοζόμενες οδηγούν στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 το πρωί στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, απ' όπου θα ξεκινήσει το συλλαλητήριό τους. Τη συμμετοχή τους σ' αυτό έχουν αποφασίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, ΤΕΜΦΕ (Πολυτεχνείου), Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Πολιτικού (Νομικής), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής. Την κινητοποίηση στηρίζει με προχτεσινή της απόφαση η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει η Σύγκλητος του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι φοιτητές κι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ολες οι σχολές του Πανεπιστημίου της Θράκης παραμένουν κλειστές μέχρι και αύριο, που η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πραγματοποιήσει πανθρακική κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και πορεία στην πόλη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητούν απόσυρση του νόμου για τα ΤΕΙ και ουσιαστική ανωτατοποίησή τους μετά από αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, να μην ακολουθηθούν οι κατευθύνσεις της διακήρυξης της Μπολόνια, ενώ ανάμεσα σε άλλα ζητούν να παραιτηθεί η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως μέσο πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Από τους 17 συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι 15 βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ οι φοιτητές θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΚΡΗΤΗ
ΜΑΤ ενάντια σε φοιτητές

Με κλομπιές, βρισιές και παραλίγο συλλήψεις αντιμετωπίστηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που διοργάνωσαν χτες εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο της «ψευτοανωτατοποίησης» των ΤΕΙ.

Διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής που οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση την ανώτατη εκπαίδευση, χτες νωρίς το πρωί φοιτητές από συλλόγους του Ηρακλείου ξεκίνησαν συμβολική ειρηνική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης, στο οποίο επρόκειτο να καταλήξει και το συλλαλητήριο που διοργάνωναν λίγες ώρες αργότερα φοιτητές από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, γύρω από το χώρο έφτασε μια διμοιρία των ΜΑΤ καθώς και επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας, που με έγκριση του περιφερειάρχη, «αναίτια και προκλητικά επιτέθηκαν ταυτόχρονα και από τις δύο πόρτες, οι οποίες είχαν σφραγιστεί με αλυσίδες και λουκέτα». Σύμφωνα με τους φοιτητές, για να τους απωθήσουν και να ανοίξουν την πόρτα δε δίστασαν να σπάσουν με τα γκλομπ τα τζάμια της πόρτας τη στιγμή μάλιστα που ακριβώς πίσω της βρίσκονταν φοιτητές. Οπως δηλώνουν μάλιστα, από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί φοιτητών, τους οποίους οι αστυνομικοί έβγαλαν από το κτίριο με σωματικές και φραστικές επιθέσεις, ενώ πέρασαν χειροπέδες σε δύο φοιτητές οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού έδωσαν τα στοιχεία τους, μετά από πίεση των υπόλοιπων φοιτητών που αρνούνταν να φύγουν από το χώρο αν δεν αφεθούν ελεύθεροι.

Η απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης δόθηκε από τους φοιτητές στην πορεία που ακολούθησε με πάνω από 800 φοιτητές να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους αλλά και την τρομοκρατία και τον τρομονόμο. Η πορεία κατέληξε στην περιφέρεια όπου απαίτησαν να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, κάτι που έγινε λίγο αργότερα κάτω από έντονες αποδοκιμασίες.

Η προπαγάνδα δεν κρύβει την πραγματικότητα

Σε «Διακήρυξη της Πράγας» μετονομάστηκε το όραμα του κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση

Μετά τις θριαμβολογίες και το δήθεν νέο τοπίο που προκύπτει από τη λεγόμενη «Ανοιξη της Πράγας» κατά τη συνάντηση των 32 υπουργών Παιδείας από χώρες της Ευρώπης (15 της ΕΕ και 17 άλλες) την περασμένη βδομάδα, η επόμενη μέρα «ξημέρωσε» για τους φοιτητές και πανεπιστημιακούς της χώρας μας ίδια και απαράλλακτη, αν και σίγουρα με μεγαλύτερη υποκρισία.

Οι «ιστορικής» σημασίας αποφάσεις - όπως παρουσιάστηκαν από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τις δέχτηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» - κάθε άλλο παρά ευνοϊκές μπορεί να χαρακτηριστούν για την ελληνική πραγματικότητα και στην ουσία τους είναι επαναδιατύπωση των αρχών της «Διακήρυξης της Μπολόνια». Η αναδιάρθρωση που επιχειρείται στην ανώτατη εκπαίδευση, με τη σφραγίδα του πολυεθνικού κεφαλαίου της Ευρώπης, έχει στόχο την υποβάθμιση των σπουδών, για πιο γρήγορη και φτηνή παραγωγή απασχολήσιμων, η οποία θα καλύπτεται από δύο κύκλους, τον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό. Η υιοθέτηση των δύο κύκλων σπουδών σε τίποτα δε διαφοροποιεί την οδηγία της «Μπολόνια». Αυτό υπήρχε και πριν. Το μόνο «νέο» είναι ότι απαλείφεται ο όρος πως οι προπτυχιακές σπουδές είναι ελάχιστης διάρκειας 3 ετών.

Η ουσία παραμένει ίδια: Ο προπτυχιακός κύκλος που θα απευθύνεται στη μάζα των φοιτητών, αυτό θα είναι και το τόσο προβαλλόμενο «ευρωπτυχίο», και ο μεταπτυχιακός που θα απευθύνεται στους λίγους, στην ελίτ που θα μπορεί να πληρώνει τα υψηλά δίδακτρα ή θα φοιτά στις «σχολές αριστείας», τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, τα οποία κρατάνε το ενιαίο του προγράμματος σπουδών. Ετσι η τάση είναι σε λίγα χρόνια ο πρώτος τίτλος σπουδών που θα δίνεται στη χώρα μας, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, να μπορεί να συγκριθεί με αυτόν του Λυκείου ή αυτούς που χορηγούν διάφοροι σχολάρχες. Οσον αφορά τους τίτλους μεταπτυχιακών, αυτοί υπολογίζονται πως προορίζονται στη χώρα μας για το 15% του συνόλου των φοιτητών. Ταυτόχρονα η διείσδυση των ιδιωτών στα προγράμματα σπουδών και στην έρευνα ήδη έχει ξεκινήσει, ενισχυόμενη από την κρατική υποχρηματοδότηση και η ουσία της κοινωνικής αποστολής της ανώτατης εκπαίδευσης έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Αν λάβουμε υπόψη την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και την αποψίλωση της εκπαίδευσης, που επιτεύχθηκε με τη μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη δραστική μείωση του μαθητικού πληθυσμού που συνεχίζει στην ανώτατη εκπαίδευση, τότε μιλάμε για παραπέρα ταξική επιλογή που θα πλήξει πρώτα και κύρια τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, που είναι προδιαγεγραμμένο με βάση αποφάσεις, νομοθεσίες και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, μόνο ως παρωδία ακούγεται από τους κάθε λογής προπαγανδιστές και τα κυβερνητικά επιτελεία πως είναι «μεγάλη επιτυχία» ότι στο κοινό ανακοινωθέν των 32 υπουργών Παιδείας στην Πράγα συμπεριλήφθηκε ότι η ανώτατη παιδεία είναι «δημόσιο αγαθό» και θα παραμείνει «δημόσια ευθύνη».

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν νέο σχολείο

Με αποχή από τα μαθήματα και μαζική συγκέντρωση - διαμαρτυρία, χτες το πρωί οι γονείς και κηδεμόνες, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των 1ου και 3ου Δημοτικών σχολείων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και πλήθος κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν την ανέγερση νέου σχολείου εδώ και τώρα.

Το παλιό ακατάλληλο κτίριο που στεγάζεται το 3ο δημοτικό αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης από πιθανό σεισμό. Εχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο και επικίνδυνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με μειωμένη αντισεισμική ικανότητα. Το κτίριο έχει χτιστεί το 1936, είναι ετοιμόρροπο, έχει πρόχειρα υποστυλώματα το υπόγειο και οι συνθήκες σ' αυτό είναι απαράδεκτες. Τρεις τάξεις λειτουργούν στο υπόγειο δίπλα στο λεβητοστάσιο με έντονη την οσμή του πετρελαίου. Αλλά και οι υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας είναι απελπιστικά μικρές με στοιβαγμένα μέσα τα παιδιά σε διπλάσιο αριθμό από τον επιτρεπτό.

«Εδώ και πέντε χρόνια μάς τάζουν νέο σχολείο», δήλωσε στο «Ρ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Παπαϊωάννου Νίνα, «το σχολείο όμως βρίσκεται ακόμα στις μελέτες και τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά και κάνουν μαθήματα σε ένα εντελώς ανθυγιεινό και ακατάλληλο περιβάλλον...».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ολόκληρο το διδακτικό προσωπικό, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, αίσθηση προκάλεσε όμως η απουσία εκπροσώπων της Νομαρχίας, παρ' όλο που είχε προσκληθεί και που έχει και την άμεση ευθύνη της χρηματοδότησης της ανέγερσης σχολικών κτιρίων. Η πρώτη πετυχημένη συγκέντρωση θα έχει και συνέχεια και ζητήθηκε από το λαό της περιοχής να συμπαρασταθεί και να στηρίξει τον αγώνα αυτό.

Ακυρες οι ποσοστώσεις του υπουργείου Παιδείας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, με τις οποίες καθορίζονταν το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ (με το σύστημα των δεσμών) των αποφοίτων λυκείων παλαιότερων ετών. Το Στ Τμήμα του ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι θα πρέπει να εκδοθούν νέες αποφάσεις για το ίδιο θέμα, αλλά με άλλη ποσόστωση πιο ευνοϊκή για τους υποψήφιους.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το ΣτΕ δικαιώνονται μόνο όσοι υποψήφιοι είχαν προσφύγει σε αυτό, και πιθανώς, εάν έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια θα εισαχθούν ως υπεράριθμοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκτός, αν ο υπουργός Παιδείας γενικεύσει το μέτρο, αφού σύμφωνα με το ΣτΕ πρέπει να εκδώσει για το περασμένο εισαγωγικό έτος νέες αποφάσεις με αυξημένα τα ποσοστά εισαγωγής ανά δέσμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ