ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΛΑΛΙΩΤΗ
Φτιασίδωμα της Αθήνας αποκλειστικά για επισκέπτες του 2004!

Χρειάστηκαν μόλις... τρία χρόνια για να αφαιρεθούν 400 περίπου διαφημιστικές πινακίδες από 13 κτίρια της Ομόνοιας και να βαφτούν τα μισά από τα κτίρια αυτά, ενώ η εργολαβία για το κυρίως και... μεγαλεπήβολο έργο της συνολικής αισθητικής και κυκλοφοριακής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Αθήνας, που πολλάκις έχει εξαγγελθεί, δεν έχει καν ξεκινήσει!

Κι όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να θριαμβολογήσει για το μερικό αυτό φτιασίδωμα, που δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μερικούς επιχειρηματίες...

Κι όχι μόνο αυτό. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έχασε την ευκαιρία: Να εξαγγείλει ένα ακόμη σχέδιο αισθητικών παρεμβάσεων (έργων, δηλαδή, βιτρίνας), συνολικού ύψους 84 δισ. δρχ. που αφορούν μόνο περιοχές της Αττικής, από όπου θα περνούν οι ξένοι επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Να επιτεθεί όχι μόνο στο νυν δήμαρχο της Αθήνας, αλλά και στους εν δυνάμει υποψήφιους, κατηγορώντας τους για αδράνεια, για «αγώνα δρόμου με μακέτες» και ότι επιδίδονται ή θέλουν να επιδοθούν με το Δήμο επενδύοντας στο πολιτικό τους μέλλον και όχι επειδή ενδιαφέρονται για την Αθήνα και τους κατοίκους της, ενώ ο ίδιος παράγει έργο (σ.σ. το οποίο βέβαια ενδεχομένως να μη φαίνεται επειδή το σκεπάζει το... νέφος).

Οσον αφορά το σχέδιο για τις αισθητικές αναπλάσεις των 84 δισ. δρχ., όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αυτές αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα» του θρυλικού «πακέτου ΑΤΤΙΚΗ SOS» (για όσους δε θυμούνται είναι αυτό που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2000), ενώ τα έργα αυτά, αν και τα περισσότερα βρίσκονται σε επίπεδο προμελέτης, θα ολοκληρωθούν ως το 2004. Οπως δήλωσε επίσης ο υπουργός, τα έργα καλύπτουν περίπου 37.000 στρέμματα και αναφέρονται σε οδικούς άξονες συνολικού μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων. Ειδικότερα και για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα έργα αυτά ομαδοποιούνται περιληπτικά στις εξής ενότητες:

* Ανάκτηση και ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας από τον Πειραιά μέχρι τον Αγιο Κοσμά.

* Αναπλάσεις οδικών πυλών εισόδου προς την πόλη (π.χ. οδός Πειραιώς, Λεωφ. Καβάλας, Ιερά Οδός και Ολυμπιακός Δακτύλιος).

* Εργα ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας.

* Εργα ανάδειξης Ιστορικού Κέντρου και των παρυφών του (αναπλάσεις κεντρικών δρόμων, όπως Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, αναπλάσεις Κουντουριώτικων και ενοποίηση χώρων πρασίνου από Λ. Αλεξάνδρας μέχρι Γουδί).

* Αναπλάσεις χώρων του Πειραιά (αστικές πύλες, Τείχη Πειραϊκής, Αρχαίο Λιμάνι Σαλαμίνας κλπ.).

* Αναπλάσεις γύρω από τους Ολυμπιακούς χώρους και προσβάσεις.

* Δράσεις για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης (φωτισμοί κτιρίων, αποκατάσταση όψεων κτιρίων κλπ.).

ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη μετοχοποίηση

Σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, κλιμακώνοντας την κινητοποίησή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα λειτουργίας της ΕΥΑΘ.

H διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης με απόφασή της τη Δευτέρα το βράδυ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην προγραμματισμένη εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο και βεβαιώνει ότι η χτεσινή κατάληψη αποτελεί την απαρχή μιας σειράς παρόμοιων κινητοποιήσεων.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μανώλης Σουάνης υπογραμμίζει: «Η θέση των εργαζομένων για τη μετοχοποίηση είναι γνωστή. Είμαστε αντίθετοι γιατί πιστεύουμε ότι η μετοχοποίηση αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι της ιδιωτικοποίησης. Εμείς πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην ΕΥΑΘ ούτε και στο κράτος. Τα χρήματα από τη μετοχοποίηση (του 20% της μιας από τις δύο εταιρίες που θα διασπαστεί η ΕΥΑΘ), μπορεί να αποφέρει ποσό της τάξης των 7-8 δισ. Ποσό πολύ μικρό για τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης. Τα χρήματα αυτά μπορεί να τα εισπράξει η επιχείρηση από τις αυξήσεις στην παροχή του νερού που επέβαλε από την 1η του Γενάρη».

Πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τόσο το Νομαρχιακό όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να συστρατευτούν με το σωματείο, το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς, στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης.

Το σωματείο επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τον καταναλωτή, καθώς και αμφιβόλου ποιότητας νερό και χειρότερη παροχή υπηρεσιών.

«ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
Καταστρέφεται η πλατεία

Την πλήρη και άμεση αποκατάσταση της πλατείας ζητά με απόφασή του το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Την καταστροφή της πλατείας Διονύσου, από την Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, επισήμανε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα. Το ζήτημα είχε τεθεί και στο προηγούμενο συμβούλιο, αλλά όπως τότε έτσι και χτες η Συμπαράταξη δεν πήρε καμία απάντηση. Ο πρόεδρος του ΔΣ, Αρτ. Αναπλιώτης, δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι στο επόμενο συμβούλιο θα καλέσει τον εκπρόσωπο του δήμου στην ΕΕΑΧ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε το συμβούλιο για την καταστροφή της πλατείας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της πλατείας έχει κατασκευαστεί γκαράζ 16 τουριστικών λεωφορείων - για αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών της Ακρόπολης - παραπλεύρως του εστιατορίου «Διόνυσος» και που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της.

Από την πλευρά του, το 1ο Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με ομόφωνη απόφασή του, ζητά την πλήρη και άμεση αποκατάσταση της πλατείας Διονύσου στην προηγούμενη μορφή της, κατόπιν πρότασης του συμβούλου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Θ. Ανανίδη.

Το θέμα πάντως είναι σε εξέλιξη και εκείνο το οποίο μένει να δούμε, είναι αν η δημοτική αρχή θα καλέσει τον εκπρόσωπο του δήμου στην ΕΑΑΧ και ποια στάση θα κρατήσει στην καταστροφή ενός ακόμη δημόσιου χώρου...

Αυταρχισμός στο «Σικιαρίδειο»

Σε μια σειρά από αυταρχικές πράξεις καταπάτησης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του «Σικιαρίδειου» Ιδρύματος για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) προχώρησε η διοίκηση του Ιδρύματος και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μανώλης Σιγουράκος.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ιδρύματος, ο πρόεδρος του ΔΣ αυθαίρετα προχώρησε στη μονομερή μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων, εφαρμόζοντας τη σύμβαση των εργαζομένων στα ιδρύματα που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών τους. Καταγγέλλουν επίσης την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που εκδηλώνεται με την αυταρχική και ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εργασίας με τη διοίκηση του Ιδρύματος - πραγματοποιήθηκε στις 10.5.2001 μετά από πρόσκληση για συμφιλίωση των εργαζομένων - οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως του υπουργείου Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Τζάνειο

Ενα πρωτοποριακής έκτασης δίκτυο, το HYGEIAnet, όπου οι χρήστες γιατροί από κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας μπορούν μέσω του διαδικτύου να παίρνουν πληροφορίες για προηγούμενα στοιχεία των ασθενών, να έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακά δεδομένα, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν εικόνα (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφίες), όπως επίσης και να έχουν άμεση - παράλληλη συζήτηση με ειδικούς που θα σχολιάσουν τα νέα δεδομένα και θα δώσουν οδηγίες, λειτουργεί πιλοτικά στην περιφέρεια Κρήτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες για την ημερίδα επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθούν οι εγγυήσεις για το απόρρητο τέτοιων δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη 2η Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιεί το Σάββατο 26 Μάη 2001 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80) το Τζάνειο νοσοκομείο σε συνεργασία με το Johns Hopkins Hospital και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας της Κρήτης.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν επίσης ενδιαφέροντα θέματα όπως για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις μεταμοσχεύσεις, αλλά και ιατροκοινωνικά θέματα που αφορούν στην ιατρική ηθική και την ευθανασία.

Περί ευαισθητοποίησης

Με κοινή ραδιοφωνική εκπομπή εγκαινιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η χτεσινή μέρα - η 22η Μάη - ως «Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των Πολιτών για τις Δασικές Πυρκαγιές». Στην κατεύθυνση αυτή άμεσα θα ξεκινήσει η μετάδοση σχετικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων και η έκδοση φυλλαδίων, που θα καλούν τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Μάλλον προς την κυβέρνηση θα έπρεπε να στραφεί η προσπάθεια ευαισθητοποίησης, η οποία πρώτα «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών - πολλές φορές μάλιστα κρατά η ίδια τον πυρσό - και μετά υποκριτικά καλεί σε βοήθεια τους πολίτες. Η κυβερνητική πολιτική για τα δάση - προσπάθεια εξασφάλισης εσόδων από τη νομιμοποίηση παρανομιών, καταπατήσεων, εκχερσώσεων κλπ. και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κερδοσκόπων - είναι τέτοια που οδηγεί στον αφανισμό τους. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών πάσχουν από υποδομές και προσωπικό.

Η... ευαισθησία της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το πράσινο γενικότερα, είναι συνώνυμη με την κατάργησή του και χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η παράδοση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης της Αθήνας στο μεγάλο κεφάλαιο για την «αξιοποίησή» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ