ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
«Η αμερικάνικη πρεσβεία δεν έχει θέση στο Πάντειο»

Την προκλητική παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ σε εκδήλωση με θέμα την προστασία από τις ψευδείς ειδήσεις, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, καταγγέλλουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Θα ήταν απλά γελοίο, αν δεν ήταν επικίνδυνο η αμερικάνικη πρεσβεία να μας κάνει μάθημα για τα fake news, όταν έχει αναδειχθεί σε "πρωταθλήτρια" στην παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στην απόκρυψη της αλήθειας!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ανύπαρκτα "χημικά όπλα του Σαντάμ" που δικαιολόγησαν τον πόλεμο και τον σφαγιασμό του ιρακινού λαού;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομοβροντία προπαγάνδας και fake news μπροστά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

Ποιος αγνοεί τις διώξεις δημοσιογράφων ή κρατικών αξιωματούχων που αποκάλυψαν απόρρητα έγγραφα για τα εγκλήματα των ΗΠΑ σε όλες τις γωνιές του κόσμου (υπόθεση Snowden, Wikileaks κ.λπ.);

Στη χώρα μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ συντονίζει μια σειρά οργανισμούς και ΜΚΟ που ασχολούνται με την "καταπολέμηση της παραπληροφόρησης". Η "εκστρατεία" της πρεσβείας και του δικτύου της δεν έχει να κάνει βέβαια με την προστασία της αλήθειας. Αντίθετα, αποτυπώνει τον "πόλεμο" της προπαγάνδας ανάμεσα στους ευρωατλαντικούς συμμάχους και τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Θέατρο αυτού του "πολέμου" είναι και η χώρα μας.

Για αυτό έχουν ιδρύσει οργανισμούς όπως το "Digital Communication Network Southeast Europe Hub (DCN - SEE)", το οποίο συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με το Πάντειο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται παράλληλα πως «η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στη συζήτηση που έχει ανοίξει, με πρόσχημα την "προστασία από ψευδείς ειδήσεις" για την πανδημία, για αναθεώρηση του άρθρου 181 του Ποινικού Κώδικα, που ανοίγει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας με το Πανεπιστήμιο, τις πρυτανικές αρχές να διακόψουν κάθε συνεργασία μαζί της, τον λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΕΠ
Σήμερα η εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την 1η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Νιαβή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, από 16 έως 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην Αθήνα, θα λειτουργεί έκθεση για την 100χρονη ιστορία της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» ήταν και παραμένει ένα βασικό όπλο στην πάλη που δίνουν οι κομμουνιστές, από το πρώτο τεύχος έως σήμερα. Αποτελεί ένα σημαντικό ιδεολογικοπολιτικό εφόδιο για την πρωτοπορία, το ΚΚΕ, τον φορέα των σύγχρονων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της κατάργησης της εκμετάλλευσης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστορικά τεύχη και εκθέματα από αυτήν την εκατοντάχρονη διαδρομή, στην οποία φωτίζονται όλες οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και η μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που δεν σταμάτησε ποτέ!

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συνδρομητές της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», αξιοποιώντας την έκπτωση για νέους.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη 16/12, 14.00 - 17.00. Παρασκευή 17/12, 14.00 - 20.00. Σάββατο 18/12, 10.00 - 18.00. Κυριακή 19/12, 10.00 - 18.00. Δευτέρα 20/12, 14.00 - 19.00.

«Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο»;

Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 19 Δεκέμβρη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο;», με αφορμή τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα σχολεία, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Χημείου (Ναυαρίνου 13α).

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Στο σχετικό κάλεσμά της για την εκδήλωση η ΤΟ Εκπαιδευτικών σημειώνει:

«Γιατί διαρκώς οι μαθητές αντιμετωπίζουν το σχολείο και το μάθημα ως μια αγγαρεία;

Γιατί βρισκόμαστε όλο και περισσότερο μπροστά στη γλωσσική φτώχεια της νέας γενιάς;

Γιατί υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση ακόμα και απλών εννοιών;

Γιατί όλο και πιο συχνά ακούμε από τους μαθητές μας "Δεν μπορώ να το πω αυτό;"

Γιατί ο ανορθολογισμός κερδίζει έδαφος στην κοινωνία και στο σχολείο;

Γιατί οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πιο έντονες;

Γιατί τα παιδιά - ακόμα και τα πιο μικρά - δεν είναι χαρούμενα στο σχολείο;

Δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός, κανένας από εμάς που να μην έχει κληθεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, να μην έχει προβληματιστεί για τη δικιά του ευθύνη ή δυνατότητα να συμβάλει πιο ουσιαστικά στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Η ΤΟ Εκπαιδευτικών σε καλεί να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις για το αν:

  • Μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και στα υπαρκτά προβλήματα τα νέα Προγράμματα Σπουδών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας;
  • Μπορούν η στροφή στις δεξιότητες και η βιωματική μάθηση από μόνες τους να αντιμετωπίσουν τα μαθησιακά κενά, την ημιμάθεια, την αποσπασματικότητα;
  • Οι αλλαγές που ετοιμάζουν αποτελούν κάποια καινοτομία ή είναι συνέχεια του σχολείου της αποσπασματικότητας, των ρηχών και επιφανειακών δεξιοτήτων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας;

Δίνουμε συνέχεια στους προβληματισμούς μας, συζητάμε συλλογικά, φέρνουμε στο επίκεντρο την ολοκληρωμένη επιστημονική πρόταση του ΚΚΕ για τη Σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ διεκδικητικό μορφωτικό ρεύμα, που θα θέτει ως σκοπό την πραγματική ανανέωση του σχολείου και των προγραμμάτων σπουδών, που θα αντιστέκεται στην επέλαση της ημιμάθειας και μιας ζωής δίχως δικαιώματα για τη νεολαία. Θα παλεύει για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.

Γιατί το πραγματικά καινοτόμο και δίκαιο στην Παιδαγωγική γράφει στις σημαίες του: "Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο, για να τον αλλάξουν"».

  • Σε εκδήλωση την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., καλούν οι ΚΟ 6ου Διαμερίσματος της ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Το σχολείο που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα βάσει των δυνατοτήτων της εποχής μας», στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την Παρασκευή οι εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Φιλόλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης καθώς και πτυχιούχοι Φιλοσοφικής σε όλη την Ελλάδα ψηφίζουν στις εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) στις 17 Δεκέμβρη.

Κοινό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν δέκα υποψήφιοι: Αβραμίδου Νατάσα, Κάρτσακα Χρυσούλα, Αθανασόπουλος Φίλιππος, Δουλκέρης Μιχάλης, Σαραντόπουλος Γιώργος, Καρακώνης Γιώργος, Ντιντή Λεμονιά, Καλόβουλος Αντώνης, Πεσκετζή Μαρία και Παπαδόπουλος Μπάμπης.

Στο κάλεσμά τους προτρέπουν να ψηφιστούν φιλόλογοι που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που μαζί με άλλα μέλη επιστημονικών Ενώσεων παλεύουν να ανοίξει πιο συστηματικά η συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στα σωματεία τους, αλλά και στις επιστημονικές Ενώσεις πάνω στο περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, ιδεολογικό και επιστημονικό, να ανοιχτούν δίαυλοι ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους γονείς των μαθητών, να οργανωθεί η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου.

Η ψηφοφορία στην Αθήνα γίνεται στα γραφεία της ΠΕΦ (Πολυτεχνείου 6), από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. ή ταχυδρομικώς, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ενωσης (οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να σταλούν εγκαίρως, ώστε στις 17 Δεκέμβρη να παραληφθούν από την Εφορευτική Επιτροπή).

Αναλυτικά οδηγίες για τη συμμετοχή στις εκλογές υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ενωσης (http://www.p-e-f.gr/).

Εκδρομή της ΚΝΕ σε Φλώρινα - Καστοριά

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας και ΠΑΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας, σε μέρη και σημεία όπου έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επισκέψεις στο νέο Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, στο Μουσείο Πρεσπών, στο Μνημείο για τη Μάχη της Φλώρινας και σε άλλα μνημεία στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ