ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απορρίπτουν την απαράδεκτη απόφαση περικοπής συντάξεων

Κινητοποίηση την Τρίτη 11 Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας των σωματείων της δύναμής τους στην Αττική, έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 11 Γενάρη στις 11.30 π.μ., απαντούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που βγήκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, «οι συνταξιούχοι για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

Υπενθυμίζουν ότι «με τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων αποκρούστηκαν ορισμένες αρνητικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οποίες μετά από λίγο διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται για μια ακόμη φορά να κατακρεουργήσει τις εναπομείνασες πενιχρές συντάξεις. Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση "βγαίνει στα κεραμίδια" για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Αίσχος!».

Παράλληλα η ΣΕΑ τονίζει για το περιεχόμενο της ΚΥΑ πως «η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ποσού μέχρι 268 ευρώ τον μήνα από τη δικαιούμενη "Εθνική Σύνταξη". Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται, τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και στα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία». Και προσθέτει ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων».

Η ΣΕΑ καταδικάζει αυτές τις πολιτικές και ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να διαλέγει δήμιους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων (ανεξάρτητα από το πώς αυτά αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά)».

Τέλος, απαιτεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα Δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 - 2021, και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές, η απάντηση δεν θα είναι άλλη από τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων».

Προκαλεί από πάνω ο υπουργός Εργασίας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος την κατάπτυστη ΚΥΑ, έφτασε να χαρακτηρίζει «προνόμιο» το να μην περικόπτονται ασύστολα οι εν λόγω συντάξεις! Σε προχτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ) υπενθύμισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σχετική νομοθεσία εδώ και χρόνια, που κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη, υπονοώντας τους νόμους Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ - ν. 4387/16) και Βρούτση (ΝΔ - ν. 4670/20).

Μάλιστα επικαλέστηκε και την ευρωενωσιακή πρακτική, λέγοντας ότι «αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πώς κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία...». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτές οι περικοπές είναι απόδοση ...δικαιοσύνης, αφού δεν είναι «δίκαιο να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η πολιτική της κατακρεούργησης των συντάξεων έχει ως «βαρύ πυροβολικό» τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζεται στο αντιδραστικό πλαίσιο και στη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια συστήματα Ασφάλισης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 18 και 19 Γενάρη σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο

Με μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) συνεχίζουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, Νίκου Τζανετή, η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.

Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, και συγκέντρωση των σωματείων την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στη συνδικαλιστική απόλυση.

Τα σωματεία που συνυπογράφουν το ψήφισμα - κάλεσμα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας και στον αγώνα που δίνουν ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ από την εταιρεία «Edilmac», που δουλεύει για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός», την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της "Ελληνικός Χρυσός" έρχονται αντιμέτωποι με τον "Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-24" της εταιρείας, που προβλέπει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων. Με σειρά απολύσεων σε εργολαβικούς εργαζόμενους, με συνδικαλιστικές διώξεις εργαζομένων, με απειλές για μαζικές απολύσεις ακόμα και σε εργαζομένους της, με τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, με το "κόψιμο" εργατικών κατακτήσεων (διμηνιαίο μπόνους), με εφαρμογή πολλών ειδικοτήτων σε κάθε εργαζόμενο, με άρνηση να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων - μιλώντας ακόμα και για μειώσεις.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, στα ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα και μισθούς των εργολαβικών εργαζομένων - οι οποίοι είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, βιώνοντας καθημερινά την ανασφάλεια αν θα έχουν και αύριο δουλειά στο έργο - και στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν όλα τα παραπάνω.

Στην προσπάθεια των εταιρειών στα μεταλλεία να επιβάλουν "σιγή ιχθύος", χαρακτηριστική είναι η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ. Απόλυση που δείχνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κοινό στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον βαθμό της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους και να μειώσουν συνολικά τα δικαιώματα».

Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα εργατικά σωματεία να στείλουν ένα μαζικό, ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση.

Υπογράφουν τα Σωματεία: Οικοδόμων και Εργαζομένων Δομικών Υλικών και Κατασκευών Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Νομού Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη», Εργαζομένων Σίτισης στην ΠΦΛΘ, Εργαζομένων στο «The Met», Εργαζομένων στην «e-food».

«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Υπόσχεση να συνεχίσουν αγωνιστικά και το 2022 έδωσαν οι εργαζόμενοι

Τη δική τους γιορτή έστησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι εργαζόμενοι των «Πετρελαίων Καβάλας», στο σημείο συνάντησης του Σωματείου, κοντά στην πύλη των εγκαταστάσεων, όπου συνεχίζουν να περιφρουρούν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για απολύσεις και περιορισμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Μέλη του Σωματείου μαζί με τις οικογένειές τους αποχαιρέτησαν το 2021 και έκοψαν την πίτα του Σωματείου, με το φλουρί να το κερδίζει ένας από τους απολυμένους των «Πετρελαίων Καβάλας». Τα μέλη του Σωματείου αντάλλαξαν ευχές και έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν αγωνιστικά και με ενότητα και το 2022.

Στη γιορτή του Σωματείου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας και από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στον οποίο ανταπέδωσε τις ευχαριστίες των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», λέγοντας ότι από τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης εργοδοσίας και κράτους, όλοι οι εργαζόμενοι στην Καβάλα βγήκαν ένα μπόι ψηλότεροι. Επίσης ότι οι αγώνες αυτοί απέδειξαν στην πράξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, και ότι «όχι μόνο ευχόμαστε αλλά και θα αγωνιστούμε και το νέο έτος ώστε η "κανονικότητα" και η "ειρήνη" να είναι όπως αρμόζει σε εμάς, με τις δουλειές μας και τα δικαιώματά μας, για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας».

Αδιαφορία και αναλγησία από το υπουργείο Εργασίας

Δύο μήνες τώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τα αναδρομικά συνταξιούχων που παίρνουν αναπηρικό επίδομα

Τα μεγάλα προβλήματα από τις αποφάσεις του e-ΕΦΚΑ, που ανακοινώνουν σε συνταξιούχους ΑμεΑ ότι «η σύνταξή τους δεν υπόκειται σε επανυπολογισμό και συνεπώς δεν δικαιούνται αναδρομικά», με την αιτιολογία ότι το αναπηρικό - παραπληγικό επίδομα (το λεγόμενο «εξωιδρυματικό επίδομα») θεωρείται «σώρευση συντάξεων ή πολλαπλές συντάξεις», έθεσαν στο υπουργείο Εργασίας με σχετική Ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για συνταξιούχους που λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια Ασφάλισης και λαμβάνουν ως άτομα με ποσοστό αναπηρίας 85% και πλέον το παραπάνω επίδομα.

Ομως, τόσο το υπουργείο όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αντί να σκύψουν στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αυτή την ευάλωτη ομάδα συνταξιούχων και να δώσουν λύση, συνεχίζουν να επιδεικνύουν αναλγησία και αδιαφορία. Ετσι απαντώντας στην Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος, ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, ενώ αναγνωρίζει πως «το εξωιδρυματικό επίδομα δεν καταλαμβάνεται από τις ανωτέρω διατάξεις και συνεπώς δεν υπόκειται σε επανυπολογισμό και δεν τίθεται ζήτημα σώρευσης με σύνταξη που επανυπολογίζεται», εντούτοις δεν προχωρά στην επίλυσή του.

Και όχι μόνο αυτό. Στην ίδια απάντηση προς τους βουλευτές δηλώνει πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα, αφού όλα τα πρόσωπα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή έχουν λάβει και τις δικαιούμενες αυξημένες παροχές».

Ομως, όπως καταγγέλλουν συνταξιούχοι δικαιούχοι της προσαύξησης της σύνταξης και των αναδρομικών που τους αναλογούν, μέχρι τώρα, δύο μήνες τουλάχιστον μετά την Ερώτηση που υποβλήθηκε, συνεχίζουν να μην λαμβάνουν το νέο αυξημένο ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, όπως και τα αναδρομικά από το φθινόπωρο του 2019. Αλλά, όπως φαίνεται ο ...φόρτος στο υπουργείο Εργασίας είναι μεγάλος, π.χ. για το πώς θα πετσοκόβονται συντάξεις, κι αυτό δεν τους επιτρέπει να κάνουν έστω την παραπάνω διόρθωση για να πάψει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, που ανήκουν μάλιστα σε ευάλωτη ομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ