ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται διεργασίες σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Διαγραφή του Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, καταγγελίες στα Σκόπια για προώθηση «κακής λύσης» με τη Βουλγαρία

Από τα επεισόδια του Σαββάτου στην Αλβανία μεταξύ οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος για την «κατάληψη» των κεντρικών γραφείων του

Copyright 2022 The Associated

Από τα επεισόδια του Σαββάτου στην Αλβανία μεταξύ οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος για την «κατάληψη» των κεντρικών γραφείων του
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) της Αλβανίας, με τελευταίο επεισόδιο την αποπομπή του συνιδρυτή του, πρώην Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος αποφασίστηκε η διαγραφή του Μπερίσα, με φόντο τα επεισόδια το Σαββατοκύριακο με στόχο την «κατάληψη» της έδρας του κόμματος από οπαδούς του, τα οποία έληξαν μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, εκτός ΔΚ τέθηκαν άλλα 8 στελέχη, τα οποία όπως και ο Μπερίσα αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος υπό τον Λουζλίμ Μπάσα, επικρίνοντάς την ότι ταυτίζεται με την κυβέρνηση Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερίσα αναδείχθηκε στην ηγεσία της χώρας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και από διάφορα πόστα (Πρόεδρος από το 1992 έως το 1997 και πρωθυπουργός μεταξύ 2005 και 2013) πρόταξε τη συνεργασία με τη Δύση, μεταξύ άλλων και με τις ΗΠΑ. Πάντως, πριν από μερικούς μήνες η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για διαφθορά, παρεμπόδιση «δημοκρατικών εξελίξεων» κ.λπ.

Βόρεια Μακεδονία: Καταγγελίες για προωθούμενη «επικίνδυνη» λύση με Βουλγαρία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βόρεια Μακεδονία ο Ν. Ντιμιτρόφ, απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα - υπό τον Ντ. Κοβατσέφσκι, που τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - εξαιτίας διαφωνιών του για τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «για να με "σιωπήσουν" μου πρότειναν πρώτα να γίνω πρέσβης στην Ουάσιγκτον και αφού αρνήθηκα μου πρότειναν να διαλέξω σε ποια χώρα θέλω να γίνω πρέσβης. Από την άλλη και ο γείτονάς μας (σ.σ. Βουλγαρία), ο οποίος με αποκαλεί "ιό πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον COVID", έχει κάθε συμφέρον να μη διαδραματίζω ρόλο. Για τον λόγο αυτό παραμένω στο σπίτι μου για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ενάντια σε μια κακή λύση με τη Βουλγαρία και για να υποστηρίξω την αξιοπρέπεια της χώρας μου».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον νέο ΥΠΕΞ της χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), και πως «έχω την αίσθηση ότι δρομολογείται μία "επιτυχία" με οποιοδήποτε τίμημα, η οποία είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική».

Στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ αντέδρασε το γραφείο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, καλώντας τον «να πει ανοιχτά και να εξηγήσει γιατί» διαφωνεί με κυβερνητικές θέσεις, «διαφορετικά δημιουργείται η εντύπωση ότι η μη συμμετοχή του στη μελλοντική κυβέρνηση είναι ο λόγος για τόσο ανακριβείς και εντυπωσιακές δημόσιες παραστάσεις».

Νέα δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας

Συνεχίζονται οι δολοφονίες κομμουνιστών στη Βενεζουέλα, με τελευταία το βράδυ της Δευτέρας με θύμα τον Χοσέ Ουρμπίνα.

Ο Χ. Ουρμπίνα, στέλεχος του ΚΚ Βενεζουέλας στην παραμεθόρια με την Κολομβία πόλη Πέδρο Καμέχο, στην επαρχία Απούρε, δολοφονήθηκε από ένοπλους μέσα στο σπίτι του, μπροστά στην οικογένειά του.

Το ΚΚ Βενεζουέλας απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση από τις κρατικές αρχές της στυγνής δολοφονίας και καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα ο Χ. Ουρμπίνα δεχόταν απειλές για τη ζωή του, λόγω της πρωτοπόρας δράσης του υπέρ του λαού της περιοχής του.

Ανακοίνωση από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία του Χοσέ Ουρμπίνα, μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας στην περιοχή Απούρε, στις 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία μέλους του ΚΚ Βενεζουέλας σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Χοσέ Ουρμπίνα ήταν μαχητικός κομμουνιστής που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του λαού στην περιοχή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα είχε καταγγείλει δημόσια πως δέχεται απειλές για τη ζωή του λόγω της δράσης του και των καταγγελιών του ενάντια στην καταστολή και καταπίεση του λαού από την "Μπολιβαριανή Εθνοφρουρά".

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να τιμωρήσει άμεσα όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των δολοφονιών των κομμουνιστών, και να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και των πολιτικών δικαιωμάτων των αγωνιστών.

Εκφράζουμε εκ νέου την αλληλεγγύη μας με το ΚΚ Βενεζουέλας και την ΚΝ Βενεζουέλας, που αγωνίζονται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια τόσο στην ντόπια αστική τάξη και τα όργανά της όσο και στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συντρόφους, στην οικογένεια και τους οικείους του Χοσέ Ουρμπίνα».

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
«Γκρίνιες» από τις ΗΠΑ για τα στρατεύματα του CSTO

Ο «νόμος και η τάξη» αποκαταστάθηκαν στο Καζακστάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Κ. Ζ. Τοκάεφ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την πόλη Αλμάτι και υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, μετά το όργιο καταστολής κατά των διαδηλώσεων της περασμένης βδομάδας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για τους χιλιάδες στρατιώτες του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO - «αμυντικό» Σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας), που αναπτύχθηκαν στη χώρα μετά από αίτημα του Προέδρου Τοκάεφ για να «προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές», απελευθερώνοντας παράλληλα περισσότερες εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας για την ένταση της καταστολής.

Οι ΗΠΑ«χαιρετίζουν την ανακοίνωση ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Καζακστάν και καλούν το Σώμα να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα, όπως ζητά η ηγεσία του Καζακστάν», έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις.

Η διαδικασία απόσυρσης της αποστολής του CSTO από το Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων, συντονίζεται από όλους τους «συμμάχους» (Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν) του «αμυντικού» Συμφώνου και όχι μόνο από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των στρατευμάτων θα αρχίσει σε 2 μέρες και ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι 10.

«Η κατάσταση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σημασία του Οργανισμού (CSTO) ως στρατιωτικής και πολιτικής ομάδας», είπε ο Τοκάεφ σε συνάντηση με τον γγ του CSTO, Στ. Ζας. «Νομίζω ότι τώρα έχουν αρχίσει να μιλάνε για τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Είπε ότι το μπλοκ «επέδειξε την αποτελεσματικότητά του στο Καζακστάν» και είναι σημαντικό να συνεργαστεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, ο Τοκάεφ πρότεινε να δημιουργηθεί η θέση ενός ειδικού απεσταλμένου του CSTO για τις «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Χτες τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν. Στο μεταξύ, Αρμένιοι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην αποστολή ισχυρίστηκαν πως αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν για να εμποδίσουν μεταξύ άλλων τη δηλητηρίαση του υδρευτικού δικτύου του Αλμάτι από τους «τρομοκράτες».

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλο επεισόδιο με νεκρό και τραυματίες στα σύνορα

Ενα ακόμα ένοπλο επεισόδιο με νεκρό και τραυματίες σημειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα από τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβρη του 2020. Το περιστατικό σημειώνεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονται θεωρητικά σε επαφές προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη χάραξη συνόρων, με διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Ενας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις Αρμένιοι τραυματίστηκαν στο ένοπλο επεισόδιο στη μεθοριακή περιοχή Κελμπατζάρ, κοντά στο Καραμπάχ. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για «προβοκάτσια των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα» και η Αρμενία για πυρά και επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεών της στα σύνορα. Τα πυρά συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ σύμφωνα με την αζέρικη πλευρά μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις πυροβολούσαν προς τις περιοχές Καλμπαχάρ και Τοβούζ.

Τη Δευτέρα οι αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξαν ότι 4 άμαχοι δέχτηκαν πυρά από Αζέρους στρατιώτες ενώ έκαναν αγροτικές εργασίες, μέχρι που παρενέβησαν οι στρατιώτες της ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά την εκεχειρία του 2020. Οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν επίσης ότι βομβαρδίστηκε ένα χωριό στην περιοχή Μαρτούνι και ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε, κάτι που το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει.

Ξεκινούν οι επαφές Τουρκίας - Αρμενίας για «εξομάλυνση των σχέσεων»

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή αναμένεται να γίνει στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας με στόχο την αποκατάσταση διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων. Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, το υποστήριξε με όλα τα μέσα κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο της «σταθεροποίησης» στην περιοχή, και καθώς πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να διεισδύσουν στον Νότιο Καύκασο, οι δύο χώρες ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για «εξομάλυνση» των σχέσεων.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει προσεχή επανάληψη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, ενώ η Αρμενία ήρε από 1η Γενάρη το εμπάργκο της στα τουρκικά προϊόντα που ίσχυε εδώ και έναν χρόνο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξάνεται η πίεση σε βάρος του Τζόνσον

Ενδοαστικές αντιθέσεις, στο φόντο ανακατατάξεων που επιταχύνει η «επόμενη μέρα» του Brexit και επιδράσεων στην οικονομία από την αύξηση του πληθωρισμού, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των τιμών Ενέργειας, αυξάνουν τις πιέσεις σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον.

Με πρόσχημα τη συμμετοχή του Τζόνσον σε πάρτι πέρσι τον Μάη, ενώ η κυβέρνησή του είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα περιορισμού κινήσεων για την πανδημία, οι πιέσεις αυτές μεταφέρθηκαν χτες από την αντιπολίτευση και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Μπ. Τζόνσον ζήτησε «συγγνώμη» για τη συμμετοχή του σε πάρτι στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ δήλωσε ότι κατανοεί την οργή που έχει αυτό προκαλέσει.

Με αυτήν την αφορμή, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατά τη χτεσινή «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, επιτέθηκε στον Τζόνσον, υποστηρίζοντας πως πλέον το μόνο ζήτημα είναι αν θα τον πετάξει έξω πρώτα ο λαός ή το κόμμα του «ή θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Ο Τζόνσον πάντως, χτες, όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της «ανεξάρτητης» έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ