Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
«Γκρίνιες» από τις ΗΠΑ για τα στρατεύματα του CSTO

Ο «νόμος και η τάξη» αποκαταστάθηκαν στο Καζακστάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Κ. Ζ. Τοκάεφ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την πόλη Αλμάτι και υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, μετά το όργιο καταστολής κατά των διαδηλώσεων της περασμένης βδομάδας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για τους χιλιάδες στρατιώτες του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO - «αμυντικό» Σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας), που αναπτύχθηκαν στη χώρα μετά από αίτημα του Προέδρου Τοκάεφ για να «προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές», απελευθερώνοντας παράλληλα περισσότερες εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας για την ένταση της καταστολής.

Οι ΗΠΑ«χαιρετίζουν την ανακοίνωση ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Καζακστάν και καλούν το Σώμα να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα, όπως ζητά η ηγεσία του Καζακστάν», έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις.

Η διαδικασία απόσυρσης της αποστολής του CSTO από το Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων, συντονίζεται από όλους τους «συμμάχους» (Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν) του «αμυντικού» Συμφώνου και όχι μόνο από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των στρατευμάτων θα αρχίσει σε 2 μέρες και ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι 10.

«Η κατάσταση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σημασία του Οργανισμού (CSTO) ως στρατιωτικής και πολιτικής ομάδας», είπε ο Τοκάεφ σε συνάντηση με τον γγ του CSTO, Στ. Ζας. «Νομίζω ότι τώρα έχουν αρχίσει να μιλάνε για τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Είπε ότι το μπλοκ «επέδειξε την αποτελεσματικότητά του στο Καζακστάν» και είναι σημαντικό να συνεργαστεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, ο Τοκάεφ πρότεινε να δημιουργηθεί η θέση ενός ειδικού απεσταλμένου του CSTO για τις «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Χτες τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν. Στο μεταξύ, Αρμένιοι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην αποστολή ισχυρίστηκαν πως αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν για να εμποδίσουν μεταξύ άλλων τη δηλητηρίαση του υδρευτικού δικτύου του Αλμάτι από τους «τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ