Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ζητούν «να μη δοκιμάζεται η υπομονή τους»

Νέα παρέμβαση της Κίνας για τα «παγωμένα» αφγανικά αποθεματικά στις ΗΠΑ

Για «την υπομονή μας» που «δεν πρέπει να δοκιμάζεται» έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας των Ταλιμπάν, Μ. Γ. Μουτζάχιντ, ζητώντας σε δηλώσεις του να επιστρέψουν στη χώρα αφγανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκαν σε Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, την περίοδο της απομάκρυνσης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο Μουτζάχιντ είπε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιτρέψουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του Αφγανιστάν να παραμείνουν εκτός χώρας, ενώ απευθυνόμενος στη Δύση και τους συμμάχους της είπε: «Μη μας αναγκάσετε να προχωρήσουμε σε αντίποινα με όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας (...) Ανεχτήκαμε πολλά, περιμέναμε πολύ». Ακόμα, τόνισε ότι οι πιλότοι που υπηρετούσαν μέχρι τον Αύγουστο στην αφγανική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα και να ενταχθούν ξανά στις Ενοπλες Δυνάμεις της. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί και στο παρελθόν αμνηστία στους εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ πιλότους που υπηρετούσαν τις δοτές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της 20ετούς αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τον σημερινό επικεφαλής της αφγανικής αεροπορίας, Αμανουντίν Μανσούρ, το καθεστώς έχει στη διάθεσή του κάπου 50 επιχειρησιακά αεροσκάφη και εργάζεται για την επισκευή αρκετών άλλων. Σύμφωνα με έκθεση του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR - αμερικανικού «ανεξάρτητου» φορέα που συνδέεται με το Κογκρέσο), πριν «πέσει» η προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση διέθετε 131 επιχειρησιακά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, επανήλθε στο θέμα των αποθεματικών του Αφγανιστάν που μένουν «δεσμευμένα» σε αμερικανικές τράπεζες, καλώντας την Ουάσιγκτον «να αναλογιστεί βαθιά τα λάθη της, να αναλάβει τις διεθνείς της ευθύνες και να άρει το "πάγωμα" και τις μονομερείς κυρώσεις ενάντια στο Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατόν».

Κι ενώ στις πλάτες του εντείνονται σύνθετες κόντρες, ο λαός του Αφγανιστάν δοκιμάζεται έντονα και από τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού (η Καμπούλ πλήττεται από έντονες χιονοπτώσεις μετά από χρόνια), που συμπληρώνει τη φτώχεια και την ανεργία που εξαπλώνονται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, στις συνθήκες που έχουν «κληρονομήσει» οι πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Α. Γ. Μπαραντάρ, δήλωσε ότι «σε διάφορα μέρη αυτήν τη στιγμή, οι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, στέγη, ζεστά ρούχα ή χρήματα», αξιοποιώντας βέβαια το δράμα του αφγανικού λαού για να οξύνει παζάρια στα οποία τώρα πρωτοστατεί το σκοταδιστικό καθεστώς. Κάλεσε λοιπόν τον «κόσμο να υποστηρίξει τον αφγανικό λαό χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη και να εκπληρώσει τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις».

Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν φέτος πάνω από 300 εκατ. δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν, μέσω της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και σε συνεργασία με «ανεξάρτητες» ΜΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ