Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλο επεισόδιο με νεκρό και τραυματίες στα σύνορα

Ενα ακόμα ένοπλο επεισόδιο με νεκρό και τραυματίες σημειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα από τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβρη του 2020. Το περιστατικό σημειώνεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονται θεωρητικά σε επαφές προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη χάραξη συνόρων, με διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Ενας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις Αρμένιοι τραυματίστηκαν στο ένοπλο επεισόδιο στη μεθοριακή περιοχή Κελμπατζάρ, κοντά στο Καραμπάχ. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για «προβοκάτσια των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα» και η Αρμενία για πυρά και επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεών της στα σύνορα. Τα πυρά συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ σύμφωνα με την αζέρικη πλευρά μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις πυροβολούσαν προς τις περιοχές Καλμπαχάρ και Τοβούζ.

Τη Δευτέρα οι αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξαν ότι 4 άμαχοι δέχτηκαν πυρά από Αζέρους στρατιώτες ενώ έκαναν αγροτικές εργασίες, μέχρι που παρενέβησαν οι στρατιώτες της ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά την εκεχειρία του 2020. Οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν επίσης ότι βομβαρδίστηκε ένα χωριό στην περιοχή Μαρτούνι και ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε, κάτι που το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει.

Ξεκινούν οι επαφές Τουρκίας - Αρμενίας για «εξομάλυνση των σχέσεων»

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή αναμένεται να γίνει στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας με στόχο την αποκατάσταση διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων. Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, το υποστήριξε με όλα τα μέσα κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο της «σταθεροποίησης» στην περιοχή, και καθώς πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να διεισδύσουν στον Νότιο Καύκασο, οι δύο χώρες ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για «εξομάλυνση» των σχέσεων.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει προσεχή επανάληψη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, ενώ η Αρμενία ήρε από 1η Γενάρη το εμπάργκο της στα τουρκικά προϊόντα που ίσχυε εδώ και έναν χρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστολή του ΟΗΕ έφτασε στον θύλακα (2023-10-03 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής από Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία (2023-09-26 00:00:00.0)
Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επίθεση (2023-09-20 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για το αζέρικο «μπλόκο» στο Λατσίν (2023-08-17 00:00:00.0)
Νέο ένοπλο επεισόδιο με τουλάχιστον πέντε νεκρούς (2023-03-07 00:00:00.0)
Ενοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ (2020-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ