ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Τηλεφώνημα σε Μόσχα με ευρωατλαντική ατζέντα

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, διαχέοντας ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Καζακστάν, Λιβύη και Συρία. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό επανέλαβε στον Λαβρόφ τις «πάγιες ελληνικές θέσεις», οι οποίες ταυτίζονται βέβαια με τις ευρωατλαντικές.

Από τη μεριά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και ότι «συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης».

Αναφέρει ακόμα ότι «εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις στη Γενεύη και στις Βρυξέλλες (σ.σ. ΗΠΑ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας αντίστοιχα) για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη».

Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκαν εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και οι οδοί ομαλοποίησής της «στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του πακέτου μέτρων του Μινσκ», ενώ ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του «για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του Προέδρου της χώρας Ζ. Τοκάεφ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Καταλήγει ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για τη διευθέτηση στη Λιβύη και τη Συρία.

Ολα αυτά ενώ σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στη Βρέστη της Γαλλίας (ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) προκειμένου να συμμετάσχει στη λεγόμενη άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, και ενώ από χτες συνεδριάζουν σε αντίστοιχη σύνθεση οι υπουργοί Αμυνας της Ενωσης με θεματολογία τις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές κόντρες και τις προετοιμασίες της ΕΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις τα επόμενα χρόνια να υπερασπιστεί τις θέσεις των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων σε αυτές.

Επίσης σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συνεδριάζουν από κοινού με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα», κείμενο - μπούσουλας στις κόντρες της επόμενης δεκαετίας, αντίστοιχο με την υπό επικαιροποίηση «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας αποκλειστικά των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη», ουσιαστικά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αύριο Παρασκευή γίνεται η δεύτερη συνεδρίαση, με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας.

Στο μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ περιέγραψε την αξιοποίηση όλων των διαύλων για την υλοποίηση ευρωατλαντικων σχεδιασμών μιλώντας στο «3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Θρησκευτική Διπλωματία», με διοργανωτές το λεγόμενο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και το ΕΚΠΑ.

Ο Πάιατ θύμισε τη συνάντησή του τον Νοέμβρη στην Αθήνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την τότε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, σημειώνοντας πως «η ποιμαντική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας και εθνικής ενότητας». Θυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε πριν ακριβώς τρία χρόνια το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας την οξεία αντίδραση της Μόσχας.

Ο Πάιατ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «συνεχίζει να προσπαθεί να υποκινήσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία των ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία» και κατήγγειλε τα σχέδια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για δημιουργία «δικής της πατριαρχικής εξαρχίας στην Αφρική», «θυμίζοντας» ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, «διαβεβαιώντας» ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή για να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία έναντι εξωτερικών επιθέσεων».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ετοιμος για πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τόνισε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, κατά την επίσημη ακρόασή του χτες από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τσούνης επισήμανε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα αφιχθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Εκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί ΝΔ, επισημαίνοντας ότι βοήθησε στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της διμερούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη διμερή αμυντική σχέση με τον ΝΑΤΟικό σύμμαχο, την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεχίσει στην εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης, όπως την χαρακτήρισε, σχέσης. Ξεχώρισε, δε, τη μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, από την οποία οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021.

Παράλληλα, προσδιόρισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, οι κορυφαίοι στόχοι σε ό,τι αφορά την οικονομία και το εμπόριο θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες επιτάχυνσης του εμπορίου και των «επενδυτικών ευκαιριών», με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και σε πρότζεκτ σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετηρίου με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο φυσικό αέριο όσο και Ανανεώσιμες Πηγές.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στη διαδικασία των ερωτήσεων που του τέθηκαν, οι γερουσιαστές τού έβαλαν το θέμα της κινεζικής διείσδυσης στην Ελλάδα μέσω της επένδυσής τους στον Πειραιά, με τον Τσούνη να κατηγορεί το Πεκίνο για κακόβουλη επιρροή και διείσδυση, αναδεικνύοντας το ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Αναφερόμενος, παραπέρα, στους δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Τσούνης είπε πως είναι το θεμέλιο της ελληνοαμερικανικής σχέσης και τόνισε πως θα εργαστεί με ελληνικά πολιτιστικά ινστιτούτα και τις ΜΚΟ, πολίτες, τη Διασπορά, για να τους καλλιεργήσει...

Σημειωτέον, ο Τσούνης, πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας με δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα και σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την οικονομία

Στο 2% αναμένεται ότι θα περιοριστεί φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ για το 2023 προβλέπεται πως αυτός θα διαμορφωθεί στο 3%. Στην προηγούμενη έκθεση που είχε συντάξει τον Ιούνη, είχε προβλέψει ανάπτυξη κατά 4,5% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις της Τράπεζας κάνουν λόγο για ανάπτυξη 9,5% τη χρονιά που πέρασε, πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις για 5%, κι ενώ ο πληθωρισμός τον Δεκέμβρη «έτρεχε» στη γείτονα με 36%, τσακίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έλεγε χτες πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να αποδώσει το καλοκαίρι, ενώ επανέλαβε κατηγορίες για «έξωθεν παρεμβάσεις» κατά της τουρκικής οικονομίας.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματός του AKP, είπε ότι «αφού η Τουρκία απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη με την ένδοξη αντίσταση του έθνους μας, ήρθε αντιμέτωπη με την εχθρότητα των δυτικών χωρών, που δεν κάνουν τον κόπο να την κρύψουν καν. Ανάμεσά τους, η Αμερική, η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, προτίμησε να επιδείξει τις διαφορές που έχει με τη χώρα μας, με την απειλή να καταστρέψει άμεσα την οικονομία μας, πέρα από κάθε πολιτική ηθική, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν την ίδια στάση με πιο έμμεσους και πιο εκλεπτυσμένους τρόπους. Με την εμπλοκή ορισμένων χωρών της περιοχής, αυτή η περίπλοκη εικόνα βαθμιαία βαθαίνει». Ενώ έκανε λόγο και για «σιωπηρό εμπάργκο κατά της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία σε προϊόντα και διάφορους εμπορικούς τίτλους» που «έχει περάσει σε μια διαφορετική διάσταση»...

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Sozcu», που πρόσκειται στην τουρκική αντιπολίτευση, επέκρινε επισκέψεις της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε - όπως ανέφερε - «τουρκικά νησιά» που βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή». Μεταξύ άλλων αναφερόταν στη Γαύδο, που σύμφωνα με τα όσα ανεκδιήγητα έγραφε η εφημερίδα, τελεί «υπό ελληνική κατοχή» από το 2004 και συγκαταλέγεται στα «20 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό. Ενδεικτικά, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που επαναφέρουν τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, επιστράτευε χτες τις αστειότητες πως αυτές οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει «σε ένα πολύ γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα και αυτό έχει προβληματίσει την Τουρκία», σπεύδοντας να προσθέσει ότι για την κυβέρνηση στόχος είναι «να διατηρηθεί το επίπεδο των διαφορών μας έστω και σε υψηλούς τόνους στο επίπεδο της διπλωματίας».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Προς «πάγωμα» οι έρευνες και στην Κρήτη

Προς αναβολή επ' αόριστον φαίνεται πως βαδίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και δυτικά της Κρήτης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας η κοινοπραξία των «Total», «ExxonMobil» και ΕΛΠΕ ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε το 2019. Η είδηση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα μετά το non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί απόσυρσης της υποστήριξης των ΗΠΑ στο σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «East Med», αλλά και λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση από τα ΕΛΠΕ για παύση των ερευνών στις χερσαίες περιοχές Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο.

Η απόφαση περί «παγώματος» των ερευνών στα θαλάσσια «οικόπεδα» ανοιχτά της Κρήτης αποδίδεται από σειρά δημοσιευμάτων τόσο στο υψηλό κόστος εξόρυξης των πιθανών κοιτασμάτων όσο και στη «στροφή» των εταιρειών στην «πράσινη» Ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ