ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Με αυτοκινητοπορεία - διαδήλωση είπαν «όχι» στη φυλακή ξεριζωμένων της ΕΕ

Μαζική ήταν η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού
Μαζική ήταν η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού
Με μεγάλη αυτοκινητοπορεία - διαδήλωση απάντησε για άλλη μια φορά χτες ο χιώτικος λαός στον σχεδιασμό κυβέρνησης και ΕΕ για χτίσιμο κλειστής δομής - φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί, και ταυτόχρονα στη φιέστα που είχε στήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο, με διαλεγμένο κοινό. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου. Ο υπουργός πραγματοποίησε την εκδήλωση καλώντας δήθεν σε «ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από νωρίς το απόγευμα γύρω από την πλατεία Βουνακίου, κυρίως στο «Ομήρειο», ενώ από προχτές το βράδυ είχε ξεκινήσει «εκκαθαριστική» επιχείρηση των οχημάτων που ήταν σταθμευμένα γύρω από αυτό. Η αυτοκινητοπορεία ξεκίνησε από τη Λαγκάδα, προχώρησε προς τη Συκιάδα, πέρασε από τη Δασκαλόπετρα και το Τάγμα και συνέχισε στην ιχθυόσκαλα. Με επέμβαση της αστυνομίας η πομπή των οχημάτων διασπάστηκε με δύο «μπλόκα», στο ύψος του Εργατικού Κέντρου και στο Ηρώο. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτράπηκε εκτός του κέντρου, χωρίς να επιτραπεί η κίνηση περιμετρικά του δημοτικού κήπου και του «Ομηρείου».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα ο χιώτικος λαός έκανε τη δική του δημοσκόπηση, καταρρίπτοντας τα fake παιχνίδια της κυβέρνησης και του υπουργού της, που για μια ακόμα φορά επιστράτευσε ΜΑΤ για να διασφαλίσει την ομαλή ροή της ομιλίας του. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή που έχει γίνει ποτέ στο βόρειο Αιγαίο, μήκους πάνω από 6 χιλιόμετρα στο αστυνομοκρατούμενο κέντρο της πόλης. Ενα μεγαλειώδες μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Χίος δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν σχεδιασμοί ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Οι Χιώτες για άλλη μια φορά με ειρηνικό τρόπο διαδηλώσαμε ότι δεν θέλουμε το νησί μας να γίνει αποθήκη ψυχών».

Στη δε κυριακάτικη ανακοίνωσή της είχε τονίσει ανάμεσα σε άλλα: «Ο υπουργός Μετανάστευσης, μετά από το πρόσφατο στραπάτσο του "διαλόγου" με τους φορείς του νησιού, προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνομιλούν αυτήν τη φορά με την κοινωνία της Χίου. Ο κόσμος και η κοινωνία απάντησαν και στο αιματοκύλισμα του Αίπους το 2020 και στην εν κρυπτώ προσπάθεια απόβασης που έγινε ανήμερα της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων το 2022. Απάντησαν αρνητικά σε όλα τα σχέδια για τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών της Ευρώπης (...) Γυρίζουμε, λοιπόν, την πλάτη στη στημένη κυβερνητική φιέστα του "Χιώτη" υπουργού! Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα, τον δυναμώνουμε όπου χτυπά η καρδιά της Χίου και όποτε χρειαστεί, μακριά από τις φιέστες της υποταγής και της δουλοπρέπειας».

Πάντως ο υπουργός μιλώντας στη φιέστα του ισχυρίστηκε ότι «στόχος δεν είναι να εγκλωβίσουμε τον κόσμο, αλλά να μην έρθουν. Να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις, αυτό επιδιώκουμε», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί το 2020, εν είδει κατοχικού Στρατού, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι εκείνη η μέρα ήταν «από τις πλέον στενάχωρες» που πέρασε ως υπουργός και ότι «δεν συμφωνεί με τη βία»!

Συνεχίστηκε η δίκη των ξυλοδαρμένων φοιτητών στα Σεπόλια

Συνεχίστηκε χτες η δίκη των φοιτητών Ορέστη Κατή, της αδερφής του Λύδιας, του φίλου τους Ν. Καβακλή και ενός οικογενειακού φίλου, που ξυλοκοπήθηκαν από τις ομάδες «Δράση» και «Δίας» της Αστυνομίας, στις 17 Νοέμβρη του 2020 στα Σεπόλια, έξω από το σπίτι τους. Οι νέοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για παραβίαση μέτρων της πανδημίας (με αυτό το πρόσχημα η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τότε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου) και φτάνουν μέχρι επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της αρχής.

Χτες κατέθεσε η μητέρα του Ορέστη, που περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν, τονίζοντας ότι συνειδητά και αυτή και τα παιδιά της συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και η ίδια με σοβαρό πρόβλημα υγείας χτυπήθηκε, σπρώχθηκε, σύρθηκε, βρίστηκε χυδαία από τους αστυνομικούς, μάλιστα με κίνδυνο να χειροτερεύσει η υγεία της. Ο πατέρας Δημ. Κατής, που επίσης χτυπήθηκε σοβαρά στον θώρακα με κλωτσιά - και έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία γι' αυτόν - κατέθεσε ότι έχει δυσκολία στην αναπνοή πια μετά τον ξυλοδαρμό και δυσκολεύεται να μιλήσει. Ο ίδιος έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από τα χτυπήματα έξω από το ΑΤ Κολωνού, όπου είχε πάει με την οικογένεια και φίλους να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βαναυσότητα εκείνης της μέρας.

Η μητέρα του άλλου φοιτητή, δασκάλα, που συμμετείχε στην πορεία, περιέγραψε την ακραία αστυνομική βία και είπε ότι είδε τους αστυνομικούς να πατάνε τον γιο της μπρούμυτα με χειροπέδες.

Μάρτυρας υπεράσπισης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Εκανε λόγο για απαράδεκτη και απρόκλητη βία από την Αστυνομία, που επί της ουσίας από νωρίς προσπαθούσε να διαλύσει τις διαδηλώσεις που είχαν απαγορευτεί με άλλοθι τον κορονοϊό, ώστε να στερήσει από τον λαό στο όνομα της πανδημίας στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα. Συμμετείχε στην πορεία όπου είχε καλέσει το ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο στα Προπύλαια. «Μας χτύπησαν ανελέητα και απρόκλητα στα Προπύλαια, γιατί δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το πρωί ήμασταν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, μέχρι και τον Γραμματέα του ΚΚΕ προπηλάκισαν. Υπήρξαν αντιδράσεις ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, την πρωτάκουστη βία σε διαδηλωτές από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ». Τόνισε επίσης ότι ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η απαγόρευση, ο λαός όμως αντέδρασε και μετά την αναθεώρησε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι πήγε το απόγευμα στο ΑΤ Κυψέλης που είχαν πάει την Λύδια Κατή, επειδή υπερασπίστηκε τον αδερφό της και επί της ουσίας και αυτή βασανίστηκε με απίστευτη βία. Σημείωσε ότι ήταν στεναχωρημένη γιατί ο πατέρας της είχε πάθει έμφραγμα και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και γιατί είχε ασκηθεί βία στην μητέρα της. «Ο κόσμος που ήταν μαζεμένος στο ΑΤ Κυψέλης, μας κατήγγειλε την βία των αστυνομικών δυνάμεων και ως ΚΚΕ κάναμε παρέμβαση στο Κέντρο που παίρνει εντολές η Αστυνομία και ζητήσαμε να σταματήσουν την βία που δέχεται ο λαός».

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Φωτιά στο στρατόπεδο ξεριζωμένων στο Καρά Τεπέ

Η χωρίς τέλος αθλιότητα που επικρατεί στα κέντρα - «φυλακές» προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αναδείχτηκε από άλλη μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεγάλη σκηνή στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε σκηνή Rubhall (σε αυτήν έμεναν 50 άτομα) συνέβη σε συνέχεια των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που για αρκετές ώρες τις προηγούμενες νύχτες άφηναν τους πρόσφυγες χωρίς θέρμανση μέσα στο κρύο. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά δεν προχώρησε σε διπλανές σκηνές, ενώ το ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, εκτός από μια λιποθυμία, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση και οι όροι ζωής των διαμενόντων και των εργαζομένων μέσα στο ΚΥΤ δεν παραμένουν επικίνδυνοι. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οφείλεται σε θερμαντικό σώμα.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την αθλιότητα που επικρατεί στα κέντρα - «φυλακές» και αναφέρει ότι πρέπει άμεσα, με ευθύνη του υπουργείου και της διοίκησης του ΚΥΤ, να αποκατασταθούν η στέγαση και η σίτιση των προσφύγων που επλήγησαν, να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση, να γίνει ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει άλλο τέτοιο συμβάν και μάλιστα σε συνθήκες κακοκαιρίας.

Συμπληρώνει δε: «Και αυτό το περιστατικό, βέβαια, αντιβαίνει στη δήθεν ομαλή πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τη διατήρηση του ΚΥΤ, αλλά και την κατασκευή νέας δομής στη Βάστρια (αλήθεια, τι θα σήμαινε πυρκαγιά μέσα σε δασική έκταση;). Τα αιτήματα του λεσβιακού λαού παραμένουν επίκαιρα και ρεαλιστικά: Καμία νέα δομή, να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ. Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων, να τους δοθούν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, με κατάργηση όλων των συμφωνιών της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν».

Τσουβάλια με ναρκωτικά και σβάστικες

Ναρκωτικές ουσίες μέσα σε τσουβάλια εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ρόδου, στις 13/1, όπως έγινε γνωστό χτες στο πλαίσιο διενεργούμενης περιπολίας στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Περισυνελέγησαν δύο τσουβάλια, σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων το ένα από το άλλο, που περιείχαν συνολικά ενενήντα πλαστικές συσκευασίες με δισκία, πιθανόν ναρκωτικών ουσιών τύπου «CAPTAGON», ορισμένα εκ των οποίων αλλοιωμένα λόγω εισροής θαλασσινού νερού. Η συνολική τους ποσότητα εκτιμάται στα 181.800 χάπια. Την ίδια μέρα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου ενημερώθηκε από τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης ότι εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν σε παραλιακή οδό της Μεγίστης σαράντα συσκευασίες με δισκία, πιθανόν ναρκωτικών ουσιών, με εκτιμώμενη συνολική ποσότητα 80.800 χάπια. Οι συσκευασίες μάλιστα έφεραν εξωτερικά λογότυπο με το σύμβολο της σβάστικας.

Σεισμός νότια της Χαλκιδικής

Φυσιολογική χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χερσονήσου του Αθω στη Χαλκιδική, με εστιακό βάθος 19,3 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τη μετασεισμική ακολουθία να συνεχίζεται και χτες.

Ο ισχυρός σεισμός προήλθε από ρήγμα της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί συνέχεια του σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική ακολουθία θα συνεχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Εκτιμάται ότι ο σεισμός προήλθε από δευτερεύον ρήγμα της συγκεκριμένης ζώνης.

ΚΡΗΤΗ
Νέα τραγωδία με ζευγάρι υπερηλίκων

Αλλη μια τραγωδία, με ηλικιωμένο ζευγάρι να εντοπίζεται νεκρό μέσα στο σπίτι του, σημειώθηκε την Κυριακή στο χωριό Πεύκοι Σητείας.

Το υπέργηρο ανδρόγυνο αναζητούσε η κόρη τους, η οποία και τους εντόπισε νεκρούς στο κρεβάτι τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία επικοινωνία των συγγενών με τους δύο ηλικιωμένους έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ο άνδρας, ηλικίας 90 χρόνων, ήταν κατάκοιτος και τον φρόντιζε η συνομήλικη σύζυγός του.

Το σπίτι, στο οποίο υπήρχε τζάκι, βρέθηκε κλειστό, πράγμα που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο θάνατός τους προήλθε από αναθυμιάσεις. Φως στα ακριβή αίτια θανάτου τους θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή που αναμένεται να διενεργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια τραγωδία στο νησί σε διάστημα λίγων βδομάδων, μετά τον θάνατο ζευγαριού ηλικιωμένων στα Βορίζια του δήμου Φαιστού το μεσημέρι των Χριστουγέννων, που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά αυτόν τον χειμώνα ανθρώπων που προσπαθούν να ζεσταθούν με διάφορα μέσα και βρίσκουν τραγικό θάνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ