Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Με αυτοκινητοπορεία - διαδήλωση είπαν «όχι» στη φυλακή ξεριζωμένων της ΕΕ

Μαζική ήταν η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού
Μαζική ήταν η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού
Με μεγάλη αυτοκινητοπορεία - διαδήλωση απάντησε για άλλη μια φορά χτες ο χιώτικος λαός στον σχεδιασμό κυβέρνησης και ΕΕ για χτίσιμο κλειστής δομής - φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί, και ταυτόχρονα στη φιέστα που είχε στήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο, με διαλεγμένο κοινό. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου. Ο υπουργός πραγματοποίησε την εκδήλωση καλώντας δήθεν σε «ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από νωρίς το απόγευμα γύρω από την πλατεία Βουνακίου, κυρίως στο «Ομήρειο», ενώ από προχτές το βράδυ είχε ξεκινήσει «εκκαθαριστική» επιχείρηση των οχημάτων που ήταν σταθμευμένα γύρω από αυτό. Η αυτοκινητοπορεία ξεκίνησε από τη Λαγκάδα, προχώρησε προς τη Συκιάδα, πέρασε από τη Δασκαλόπετρα και το Τάγμα και συνέχισε στην ιχθυόσκαλα. Με επέμβαση της αστυνομίας η πομπή των οχημάτων διασπάστηκε με δύο «μπλόκα», στο ύψος του Εργατικού Κέντρου και στο Ηρώο. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτράπηκε εκτός του κέντρου, χωρίς να επιτραπεί η κίνηση περιμετρικά του δημοτικού κήπου και του «Ομηρείου».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα ο χιώτικος λαός έκανε τη δική του δημοσκόπηση, καταρρίπτοντας τα fake παιχνίδια της κυβέρνησης και του υπουργού της, που για μια ακόμα φορά επιστράτευσε ΜΑΤ για να διασφαλίσει την ομαλή ροή της ομιλίας του. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή που έχει γίνει ποτέ στο βόρειο Αιγαίο, μήκους πάνω από 6 χιλιόμετρα στο αστυνομοκρατούμενο κέντρο της πόλης. Ενα μεγαλειώδες μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Χίος δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν σχεδιασμοί ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Οι Χιώτες για άλλη μια φορά με ειρηνικό τρόπο διαδηλώσαμε ότι δεν θέλουμε το νησί μας να γίνει αποθήκη ψυχών».

Στη δε κυριακάτικη ανακοίνωσή της είχε τονίσει ανάμεσα σε άλλα: «Ο υπουργός Μετανάστευσης, μετά από το πρόσφατο στραπάτσο του "διαλόγου" με τους φορείς του νησιού, προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνομιλούν αυτήν τη φορά με την κοινωνία της Χίου. Ο κόσμος και η κοινωνία απάντησαν και στο αιματοκύλισμα του Αίπους το 2020 και στην εν κρυπτώ προσπάθεια απόβασης που έγινε ανήμερα της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων το 2022. Απάντησαν αρνητικά σε όλα τα σχέδια για τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών της Ευρώπης (...) Γυρίζουμε, λοιπόν, την πλάτη στη στημένη κυβερνητική φιέστα του "Χιώτη" υπουργού! Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα, τον δυναμώνουμε όπου χτυπά η καρδιά της Χίου και όποτε χρειαστεί, μακριά από τις φιέστες της υποταγής και της δουλοπρέπειας».

Πάντως ο υπουργός μιλώντας στη φιέστα του ισχυρίστηκε ότι «στόχος δεν είναι να εγκλωβίσουμε τον κόσμο, αλλά να μην έρθουν. Να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις, αυτό επιδιώκουμε», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί το 2020, εν είδει κατοχικού Στρατού, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι εκείνη η μέρα ήταν «από τις πλέον στενάχωρες» που πέρασε ως υπουργός και ότι «δεν συμφωνεί με τη βία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ