Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Φωτιά στο στρατόπεδο ξεριζωμένων στο Καρά Τεπέ

Η χωρίς τέλος αθλιότητα που επικρατεί στα κέντρα - «φυλακές» προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αναδείχτηκε από άλλη μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεγάλη σκηνή στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε σκηνή Rubhall (σε αυτήν έμεναν 50 άτομα) συνέβη σε συνέχεια των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που για αρκετές ώρες τις προηγούμενες νύχτες άφηναν τους πρόσφυγες χωρίς θέρμανση μέσα στο κρύο. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά δεν προχώρησε σε διπλανές σκηνές, ενώ το ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, εκτός από μια λιποθυμία, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση και οι όροι ζωής των διαμενόντων και των εργαζομένων μέσα στο ΚΥΤ δεν παραμένουν επικίνδυνοι. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οφείλεται σε θερμαντικό σώμα.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την αθλιότητα που επικρατεί στα κέντρα - «φυλακές» και αναφέρει ότι πρέπει άμεσα, με ευθύνη του υπουργείου και της διοίκησης του ΚΥΤ, να αποκατασταθούν η στέγαση και η σίτιση των προσφύγων που επλήγησαν, να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση, να γίνει ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει άλλο τέτοιο συμβάν και μάλιστα σε συνθήκες κακοκαιρίας.

Συμπληρώνει δε: «Και αυτό το περιστατικό, βέβαια, αντιβαίνει στη δήθεν ομαλή πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τη διατήρηση του ΚΥΤ, αλλά και την κατασκευή νέας δομής στη Βάστρια (αλήθεια, τι θα σήμαινε πυρκαγιά μέσα σε δασική έκταση;). Τα αιτήματα του λεσβιακού λαού παραμένουν επίκαιρα και ρεαλιστικά: Καμία νέα δομή, να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ. Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων, να τους δοθούν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, με κατάργηση όλων των συμφωνιών της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ