ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ 24ΧΡΟΝΗΣ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για κύκλωμα πλουσίων γόνων

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από το αποτρόπαιο έγκλημα του βιασμού της 24χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ερωτήματα γεννιούνται για τη διαφαινόμενη συγκάλυψη και ατιμωρησία των δραστών.

Θυμίζουμε ότι η 24χρονη είχε απευθυνθεί στις 2 Γενάρη στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, όπου κατήγγειλε τον βιασμό της σε πάρτι που πραγματοποιήθηκε σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ακολούθησε την ίδια μέρα η σύλληψη 27χρονου επιχειρηματία, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για τέλεση γενετήσιας πράξης χωρίς τη συναίνεση της παθούσας και παραπέμφθηκε στον ανακριτή. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία, αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να είναι μέλος του ΔΣ του ιδρύματος «International Foundation for Greece» που έκανε δωρεά για τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε, το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλεσε χτες τη δωρεά, η οποία είχε δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» στις 5/1/22.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την εμπλοκή γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τις πληροφορίες που άρχισαν να γίνονται γνωστές, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας και υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου στην υπόθεση, έτσι ώστε να γίνει σε βάθος έρευνα, όπως επιτάσσει «η βαρύτητα και η σοβαρότητα της ποινικής απαξίας των αναφερομένων - καταγγελλόμενων».

Η 24χρονη φαίνεται να κατήγγειλε τρία άτομα (τον 27χρονο κι άλλους δύο) και φέρεται να αναγνώρισε και δεύτερο πρόσωπο. Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διακριβωθεί αν είχαν χορηγηθεί ναρκωτικές ουσίες στην 24χρονη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κατάθεση 18χρονης, η οποία δήλωσε ότι όταν πήγε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο, είδε εκεί κοπέλες που της φάνηκαν ότι ήταν εκδιδόμενες. Επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του πάρτι έφτασε περιπολικό της αστυνομίας στο ξενοδοχείο και μάλιστα προκλήθηκε αναστάτωση, ενώ κάποιοι έσπευσαν να χαμηλώσουν την ένταση της μουσικής.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην αστυνομία και λέγοντας ότι «οι νόμοι πρέπει να τηρούνται για όλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί κι από εκεί και πέρα πορίσματα που θα βγάλει η έρευνα της Αστυνομίας θα αποδοθούν ξανά στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει». Ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι κυριαρχεί η προσπάθεια συγκάλυψης, ειδικά όταν πρόκειται για ...μεγάλα τζάκια.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εντάσεις δημιουργεί η υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Συνεχίστηκε χτες η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, με 6 κατηγορούμενους - έναν μεσίτη, έναν κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από συστηματικούς εκφοβισμούς των μαρτύρων υπεράσπισης από μέρος των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση, ενώ συνεχίζεται η αντιμετώπιση του θύματος ως «επικίνδυνου κακοποιού» από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορούμενων. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει η μητέρα του Ζακ, φωνάζοντας «εδώ δικάζεται ο φόνος του, όχι ο ίδιος. Μην τον κατηγορείτε! Σταματήστε! Σταματήστε και σεβαστείτε! Δεν είχε μητρώο, δεν είχε συλληφθεί για τίποτα».

Ενδεικτικό της έντασης ήταν το αίτημα μήνυσης για ψευδή κατάθεση το οποίο κατέθεσε σε βάρος του μάρτυρα Πολιτικής Αγωγής και δημοσιογράφου Λ. Σταμμέλου ο συνήγορος του μεσίτη, υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος του omnia.tv ψεύδεται, καθώς απέδωσε στον εντολέα του δηλώσεις ακροδεξιού κόμματος. Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα όπου, σύμφωνα με τον μάρτυρα, υπήρχαν δηλώσεις ακροδεξιάς αντίληψης από τον κατηγορούμενο. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν υπόνοιες ψευδούς κατάθεσης. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση και απέρριψε το αίτημα.

Ενταση είχε προηγηθεί και όταν ο μάρτυρας συνέδεσε με τον κατηγορούμενο μεσίτη έναν λογαριασμό του Twitter με το όνομα «snake», που στρεφόταν κατά της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου με συνεχείς αναρτήσεις, επισημαίνοντας πως οι αναγνώστες μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν ότι το προφίλ ανήκει στον κατηγορούμενο, καθώς ο λογαριασμός του συνδεόταν με το κινητό τηλέφωνο του μεσιτικού γραφείου.

Επίσης, η Πολιτική Αγωγή ζήτησε να προβληθεί από μια συσκευή με υψηλότερη ευκρίνεια το βίντεο που αποτυπώνει τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος και περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Το αίτημα υποβλήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Γ. Καραθανάση, αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων και διδάσκοντα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος έχει εντοπίσει κατά την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού. Η υπεράσπιση του μεσίτη τον εγκάλεσε για ψευδορκία! Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων.

Σημαντική ήταν και η κατάθεση της Ολιας Χρηστίδου, ψυχολόγου και υποψήφιας διδάκτορα του ΕΚΠΑ, η οποία γνώριζε τον Ζακ Κωστόπουλο από το 2012 μέχρι και τον θάνατό του. Κατέθεσε ότι ο Ζακ βρισκόταν «όχι σε αμόκ, αλλά σε κατάσταση προθανάτιου πανικού» και πρόσθεσε: «Ο πανικός δεν σε καθιστά επικίνδυνο. Το βασικό σημείο που αναγνωρίζουμε στον πανικό είναι ότι "κάτι θα πάθω και θέλω να φύγω"».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Γενάρη.

ΞΑΝΘΗ
Μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο της πόλης

Από τη μεγάλη φωτιά στην Ξάνθη

Eurokinissi

Από τη μεγάλη φωτιά στην Ξάνθη
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Ξάνθης, σε εγκαταλελειμμένες καπναποθήκες στην περιοχή πίσω από το ΚΤΕΛ.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής περίπου στη μία το μεσημέρι, ενώ κατασβέστηκε πλήρως μετά τις 5 το απόγευμα. Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ συνέδραμαν και υδροφόρες του δήμου προκειμένου να περιοριστούν οι φλόγες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα που βρίσκονταν παρκαρισμένα στο σημείο, καθώς και σε παρακείμενη πολυκατοικία, ενώ οι στάχτες κάλυψαν μεγάλο τμήμα της πόλης. Καθώς υπήρξε κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιορίστηκαν έξω από αυτό.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην Ξάνθη υπάρχουν αρκετές εγκαταλελειμμένες καπναποθήκες, που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχουν τόνους σκουπιδιών που δεν έχουν καθαριστεί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς τον δήμο. Οι φλόγες έκαψαν τέντες γειτονικών πολυκατοικιών, με τους ενοίκους να μένουν στα σπίτια τους παρά την εντολή για εκκένωση, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη φωτιά να κάψει τα μπαλκόνια τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε εντολή διακοπής των μαθημάτων και προληπτική εκκένωση των σχολείων που βρίσκονταν σε περίμετρο 300 μέτρων από την εστία της πυρκαγιάς, για λόγους προστασίας της υγείας μαθητών και διδασκόντων. Ωστόσο, αν και η πυρκαγιά μαινόταν από τις 10 το πρωί, η απόφαση του δημάρχου υπογράφηκε ψηφιακά στις 12.39 μ.μ. και στάλθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ υπήρξαν σχολεία που την έλαβαν στις 14.00!

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεκάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα να δουν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες οικογένειες στα χωριά Κουτσόχερο και Κοιλάδα Λάρισας, 10 μήνες από όταν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν τον νομό, διαπίστωσε από κοντά κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Τάσο Τσιαπλέ και Πέτρο Κρίκη, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και εκλεγμένους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον δήμο Λαρισαίων αντίστοιχα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκτός από κάποια χρήματα που δόθηκαν σε ελάχιστους πληγέντες στην Κοιλάδα, σε κανέναν σεισμόπληκτο δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση αποζημίωση για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές. Τα δικαιολογητικά που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες δυσκολεύουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση. Ταυτόχρονα, 15 οικογένειες που δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους και το μοναδικό καφενείο του Κουτσόχερου εξακολουθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε ό,τι αφορά τα πάγια, τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και Δημόσιο.

Η απομάκρυνση των μπάζων και η κατεδάφιση των επικίνδυνων σπιτιών και του καφενείου στο Κουτσόχερο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ούτε υπάρχει κάποια ενημέρωση πότε θα ξεκινήσουν. Για την κατεδάφιση σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου χρειάζεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης, μετά όμως, για την επανασύνδεση, θα πρέπει να πληρώσουν ως εγγύηση πολύ μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που είχαν πληρώσει πριν. Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, αποτελεί ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις ζημιές, ενώ προϋποθέτει και την κατάθεση φακέλου που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί. Πολλές οικογένειες δεν έχουν καταθέσει φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία μπορεί να ξεκινά από 700 και να φτάνει τα 2.000 ευρώ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε πως οι δυνάμεις του Κόμματος βρίσκονται σταθερά δίπλα στους σεισμοπαθείς και πως μπροστά σε αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες «αξίες»

Σε σχόλιό του για τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Δίκαια έχει προκαλέσει την οργή και τον θυμό το αποτρόπαιο έγκλημα βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η διαφαινόμενη συγκάλυψη και ατιμωρησία των δραστών.

Οσο επιτακτικό είναι να διερευνηθεί το συγκεκριμένο έγκλημα, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες "αξίες", που δημιουργεί και αναπαράγει η σημερινή κοινωνία, με τα εξίσου αποκρουστικά "ήθη γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών", στα φαινόμενα υποτίμησης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας.

Επιβεβαιώνεται ότι η "ασπίδα προστασίας" για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει το θάρρος και την αντοχή να σταθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, αναπτύσσεται στη βάση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και όχι στην επιλεκτική και βολική "ευαισθησία" των διαφόρων influencers για περιστατικά κακοποίησης γυναικών».

Νέα σορός ανοιχτά της Φολέγανδρου

Σορός άνδρα, πιθανόν νεαρής ηλικίας, αγνώστων στοιχείων και σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε προχτές τις πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά από τη νησίδα Καρδιώτισσα μεταξύ των νησιών Φολέγανδρου και Σίκινου.

Τη σορό ανέσυρε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και τη μετέφερε στον λιμένα της Ιου, απ' όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιου. Στη θαλάσσια περιοχή πριν μερικές βδομάδες είχε σημειωθεί ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ