Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εντάσεις δημιουργεί η υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Συνεχίστηκε χτες η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, με 6 κατηγορούμενους - έναν μεσίτη, έναν κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από συστηματικούς εκφοβισμούς των μαρτύρων υπεράσπισης από μέρος των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση, ενώ συνεχίζεται η αντιμετώπιση του θύματος ως «επικίνδυνου κακοποιού» από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορούμενων. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει η μητέρα του Ζακ, φωνάζοντας «εδώ δικάζεται ο φόνος του, όχι ο ίδιος. Μην τον κατηγορείτε! Σταματήστε! Σταματήστε και σεβαστείτε! Δεν είχε μητρώο, δεν είχε συλληφθεί για τίποτα».

Ενδεικτικό της έντασης ήταν το αίτημα μήνυσης για ψευδή κατάθεση το οποίο κατέθεσε σε βάρος του μάρτυρα Πολιτικής Αγωγής και δημοσιογράφου Λ. Σταμμέλου ο συνήγορος του μεσίτη, υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος του omnia.tv ψεύδεται, καθώς απέδωσε στον εντολέα του δηλώσεις ακροδεξιού κόμματος. Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα όπου, σύμφωνα με τον μάρτυρα, υπήρχαν δηλώσεις ακροδεξιάς αντίληψης από τον κατηγορούμενο. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν υπόνοιες ψευδούς κατάθεσης. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση και απέρριψε το αίτημα.

Ενταση είχε προηγηθεί και όταν ο μάρτυρας συνέδεσε με τον κατηγορούμενο μεσίτη έναν λογαριασμό του Twitter με το όνομα «snake», που στρεφόταν κατά της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου με συνεχείς αναρτήσεις, επισημαίνοντας πως οι αναγνώστες μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν ότι το προφίλ ανήκει στον κατηγορούμενο, καθώς ο λογαριασμός του συνδεόταν με το κινητό τηλέφωνο του μεσιτικού γραφείου.

Επίσης, η Πολιτική Αγωγή ζήτησε να προβληθεί από μια συσκευή με υψηλότερη ευκρίνεια το βίντεο που αποτυπώνει τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος και περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Το αίτημα υποβλήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Γ. Καραθανάση, αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων και διδάσκοντα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος έχει εντοπίσει κατά την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού. Η υπεράσπιση του μεσίτη τον εγκάλεσε για ψευδορκία! Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων.

Σημαντική ήταν και η κατάθεση της Ολιας Χρηστίδου, ψυχολόγου και υποψήφιας διδάκτορα του ΕΚΠΑ, η οποία γνώριζε τον Ζακ Κωστόπουλο από το 2012 μέχρι και τον θάνατό του. Κατέθεσε ότι ο Ζακ βρισκόταν «όχι σε αμόκ, αλλά σε κατάσταση προθανάτιου πανικού» και πρόσθεσε: «Ο πανικός δεν σε καθιστά επικίνδυνο. Το βασικό σημείο που αναγνωρίζουμε στον πανικό είναι ότι "κάτι θα πάθω και θέλω να φύγω"».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ