Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεκάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα να δουν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες οικογένειες στα χωριά Κουτσόχερο και Κοιλάδα Λάρισας, 10 μήνες από όταν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν τον νομό, διαπίστωσε από κοντά κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Τάσο Τσιαπλέ και Πέτρο Κρίκη, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και εκλεγμένους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον δήμο Λαρισαίων αντίστοιχα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκτός από κάποια χρήματα που δόθηκαν σε ελάχιστους πληγέντες στην Κοιλάδα, σε κανέναν σεισμόπληκτο δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση αποζημίωση για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές. Τα δικαιολογητικά που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες δυσκολεύουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση. Ταυτόχρονα, 15 οικογένειες που δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους και το μοναδικό καφενείο του Κουτσόχερου εξακολουθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε ό,τι αφορά τα πάγια, τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και Δημόσιο.

Η απομάκρυνση των μπάζων και η κατεδάφιση των επικίνδυνων σπιτιών και του καφενείου στο Κουτσόχερο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ούτε υπάρχει κάποια ενημέρωση πότε θα ξεκινήσουν. Για την κατεδάφιση σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου χρειάζεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης, μετά όμως, για την επανασύνδεση, θα πρέπει να πληρώσουν ως εγγύηση πολύ μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που είχαν πληρώσει πριν. Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, αποτελεί ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις ζημιές, ενώ προϋποθέτει και την κατάθεση φακέλου που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί. Πολλές οικογένειες δεν έχουν καταθέσει φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία μπορεί να ξεκινά από 700 και να φτάνει τα 2.000 ευρώ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε πως οι δυνάμεις του Κόμματος βρίσκονται σταθερά δίπλα στους σεισμοπαθείς και πως μπροστά σε αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ