ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ με αφορμή την Ταϊβάν

Το προηγούμενο καλοκαίρι αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στην Ταϊβάν και είχε συναντήσεις με την τοπική κυβέρνηση
Το προηγούμενο καλοκαίρι αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στην Ταϊβάν και είχε συναντήσεις με την τοπική κυβέρνηση
Την έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου προκάλεσαν οι επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσικάλπα, αλλά και στο ταξίδι του προς και από αυτή, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου Σιομάρα Κάστρο.

Ο Λάι είχε μεταξύ άλλων διαδικτυακή συνομιλία (από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες, όπου έκανε στάσεις) με διάφορα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αλλά και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, διακεκριμένο στέλεχος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «ευχαρίστηση» για την επαφή με «μία αληθινή φίλη της Ταϊβάν». Σε ανάρτησή του ο Λάι ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές δήλωσαν «αφοσιωμένες να εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Στην ίδια την Τεγκουσικάλπα, ο Λάι είχε σύντομη (και άτυπη) συνομιλία με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, πλάνα της οποίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι δύο αξιωματούχοι περίμεναν από κοινού την έναρξη της σχετικής τελετής.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «καλούμε τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με την αρχή της "μίας Κίνας" (...) να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες ενέργειες καλλιέργειας επίσημων επαφών με την Ταϊβάν, να αποφύγουν κάθε λανθασμένο μήνυμα στις αποσχιστικές δυνάμεις της "ταϊβανέζικης ανεξαρτησίας" και να απέχουν από την περαιτέρω υπονόμευση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών».

Σημειωτέον, η νέα Πρόεδρος της Ονδούρας προεκλογικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εφόσον εκλεγόταν θα διέκοπτε τις διπλωματικές σχέσεις που σήμερα η χώρα της διατηρεί με την Ταϊβάν, πλέον όμως εμφανίζεται διατεθειμένη να τις συνεχίσει.

Νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, για τον οποίο ανακοίνωσε ότι ήταν μέσου βεληνεκούς, Hwasong-12 (IRBM). Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο, η εκτόξευση έγινε από την επαρχία Γιαγκάνγκ προς την ανατολική ακτή. Στη Σεούλ συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τύπο πυραύλου που η Πιονγιάνγκ έχει να εκτοξεύσει από το 2017. Μάλιστα ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε Ιν ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη φέρνει τη Βόρεια Κορέα ένα βήμα πιο κοντά προς την πλήρη παράκαμψη του «μορατόριουμ» που μόνη της έθεσε για παύση εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (5.500 χλμ.).

Μόνο τον τελευταίο μήνα η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε επτά εκτοξεύσεις πυραύλων, ενώ ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν πρόσφατα κάλεσε σε ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, για «να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση».

Από την πλευρά των ΗΠΑ η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού κάλεσε την Πιονγιάνγκ να απέχει από «περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τον «αγώνα δρόμου» για να ανασύρει πρώτο από περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας το αμερικανικό μαχητικό «F-35C» που συνετρίβη εκεί προ ημερών. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία γιατί «είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους Κινέζους να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού "F-35" και να μελετήσουν τα μηχανικά του χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνο με τις πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συλλέξουν». Το σκάφος βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και γίνεται «αγώνας δρόμου» ποιος θα το προσεγγίσει πρώτος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Πυραυλική επίθεση Χούθι εν μέσω επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου

Με την εξαπόλυση ενός πυραύλου Zulfiqar για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα οι Υεμενίτες Χούθι υπενθύμισαν την αντίθεσή τους στην ομαλοποίηση των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με το Ισραήλ, με αφορμή τη χτεσινή, δεύτερη μέρα επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι, όπου παρέστη στη διεθνή έκθεση Expo 2020 Dubai.

O εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι Γεχία Σάρεϊ επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΑΕ και Ισραήλ. Η επίθεση των Χούθι (η τρίτη από τις 17/1) αναχαιτίστηκε, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά (στις 24/1), από το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΑΕ που κατέρριψε τον πύραυλο μετά τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα.

Την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ι. Χέρτζοκ στα Εμιράτα καταδίκασε χτες παράλληλα και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, λέγοντας πως «η εισβολή, ο επεκτατισμός και η πρόκληση κρίσεων είναι μέρος της φύσης της πολιτικής του Ισραήλ». Καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία του Αβραάμ που υπέγραψαν τον Σεπτέμβρη του 2020 τα ΗΑΕ με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως προκαλούν «ρήγμα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος πάντως δεν σχολίασε τις αντιδράσεις του Ιράν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις προσπάθειες για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τα Εμιράτα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας σε τομείς και εξέφρασε την υποστήριξη του Ισραήλ στην ασφάλεια των ΗΑΕ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι. Από την άλλη μεριά, ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, επαίνεσε την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στα Εμιράτα, λέγοντας ότι «προωθηθεί την περιφερειακή σταθερότητα».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενας 27χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας, την Κυριακή, στη διάρκεια των νέων μαζικών κινητοποιήσεων στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν, προκειμένου να καταγγελθεί το πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη από τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Παράλληλα, μέσα στο τελευταίο τριήμερο οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 45 αγωνιστές κατά της χούντας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Συγγνώμη» από τη βουλή των Κοινοτήτων και τον λαό ζήτησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος που καταλογίζει «λάθη ηγεσίας» στο σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Διαβεβαίωσε πάντως πως θα διορθωθεί, προβάλλοντας ως επιτεύγματα της κυβέρνησής του τα νέα δεδομένα στη χώρα μετά το Brexit, την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού ή ακόμα και την απάντησή του στην ουκρανική κρίση.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε χτες μετά τις 3 το πρωί ομοβροντία ισραηλινών πυραύλων με στόχο την περιοχή της Δαμασκού. Από την επίθεση που εξαπολύθηκε από τον ανατολικό Λίβανο καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι σε πρόσφατες συγκρούσεις τζιχαντιστών και Κούρδων μαχητών σε μεγάλη φυλακή στην επαρχία Χάσακα σκοτώθηκαν πάνω από 300 άτομα, οι περισσότεροι τζιχαντιστές.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τη συνεδρίαση της εκλεγμένης λιβυκής βουλής στις 8 Φλεβάρη με σκοπό την αντικατάσταση του «μεταβατικού» πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος του σώματος, Αγκίλα Σάλεχ, μολονότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος (που απολαμβάνει της ισχυρής στήριξης δυτικών χωρών και ιδίως της Τουρκίας) απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Ρικάρντα Λανγκ και ο Ομνιντ Νουριπούρ, βουλευτές, εξελέγησαν στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αν. Μπέρμποκ και Ρ. Χάμπεκ, που συμμετέχουν ως υπουργοί στη γερμανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε την οριστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα, σε υπόγειο χώρο σχεδιασμένο να αντέξει για 100.000 χρόνια. Η επιλεγμένη τοποθεσία βρίσκεται στο Φόρσμαρκ, κοντά σε έναν από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας που λειτουργούν περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Η γειτονική Φινλανδία προχωράει την κατασκευή μιας λεγόμενης «οριστικής» χωματερής στο Εουραγιόκι. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι οι πρώτες που έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το είδος εγκατάστασης. Στη Γαλλία, ένα έργο χωματερής βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στο Μπιρ.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχεί μήπως ... επιβληθούν «δυτικοί όροι» στους Ταλιμπάν

Την εκτίμηση ότι την άνοιξη οι Ταλιμπάν μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με «ευρείας κλίμακας αντίσταση» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Δεύτερης Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαμίρ Καμπούλοφ, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η διεθνής κοινότητα είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή, την τρέχουσα περίοδο, να καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες πρωτίστως για να σταθεροποιηθεί η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας».

Ο ίδιος έσπευσε ακόμα να επισημάνει ότι στη σταθεροποίηση θα συμβάλει η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες και η αύξηση της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας από εξωτερικούς εταίρους. Είπε ακόμα ότι «μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Δυτικοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κυνικά αυτόν τον μοχλό για να επιβάλλουν στους Ταλιμπάν τους δικούς τους όρους και θέσεις».

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση Καμπούλοφ ότι το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου TAPI (που θα ακολουθεί τη διαδρομή Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδία) «φαίνεται πολιτικά ελκυστικό». Επίσης, μίλησε για «γενικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έδειξε η Καμπούλ για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα στο πετρέλαιο και το αέριο, την Ενέργεια και άλλους τομείς της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ