Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενας 27χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας, την Κυριακή, στη διάρκεια των νέων μαζικών κινητοποιήσεων στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν, προκειμένου να καταγγελθεί το πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη από τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Παράλληλα, μέσα στο τελευταίο τριήμερο οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 45 αγωνιστές κατά της χούντας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Συγγνώμη» από τη βουλή των Κοινοτήτων και τον λαό ζήτησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος που καταλογίζει «λάθη ηγεσίας» στο σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Διαβεβαίωσε πάντως πως θα διορθωθεί, προβάλλοντας ως επιτεύγματα της κυβέρνησής του τα νέα δεδομένα στη χώρα μετά το Brexit, την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού ή ακόμα και την απάντησή του στην ουκρανική κρίση.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε χτες μετά τις 3 το πρωί ομοβροντία ισραηλινών πυραύλων με στόχο την περιοχή της Δαμασκού. Από την επίθεση που εξαπολύθηκε από τον ανατολικό Λίβανο καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι σε πρόσφατες συγκρούσεις τζιχαντιστών και Κούρδων μαχητών σε μεγάλη φυλακή στην επαρχία Χάσακα σκοτώθηκαν πάνω από 300 άτομα, οι περισσότεροι τζιχαντιστές.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τη συνεδρίαση της εκλεγμένης λιβυκής βουλής στις 8 Φλεβάρη με σκοπό την αντικατάσταση του «μεταβατικού» πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος του σώματος, Αγκίλα Σάλεχ, μολονότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος (που απολαμβάνει της ισχυρής στήριξης δυτικών χωρών και ιδίως της Τουρκίας) απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Ρικάρντα Λανγκ και ο Ομνιντ Νουριπούρ, βουλευτές, εξελέγησαν στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αν. Μπέρμποκ και Ρ. Χάμπεκ, που συμμετέχουν ως υπουργοί στη γερμανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε την οριστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα, σε υπόγειο χώρο σχεδιασμένο να αντέξει για 100.000 χρόνια. Η επιλεγμένη τοποθεσία βρίσκεται στο Φόρσμαρκ, κοντά σε έναν από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας που λειτουργούν περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Η γειτονική Φινλανδία προχωράει την κατασκευή μιας λεγόμενης «οριστικής» χωματερής στο Εουραγιόκι. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι οι πρώτες που έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το είδος εγκατάστασης. Στη Γαλλία, ένα έργο χωματερής βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στο Μπιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ