ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενέργεια και Ανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του με αφορμή την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Στο Πεκίνο φτάνει σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, μια μέρα προτού οι Πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρεθούν μαζί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα.

Στη αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Ρώσο Πρόεδρο θα συμμετέχουν εκτός από τον Λαβρόφ και οι Ν. Σουλγκίνοφ, υπουργός Ενέργειας, και Ι. Σεχίν, διευθύνων σύμβουλος της «Rosneft», καθώς όπως σημείωσε χτες ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γ. Ουσακόφ η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα «θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα τουφυσικού αερίου».

Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται να υπογραφούν αύριο Παρασκευή σε γεύμα εργασίας μεταξύ Πούτιν και Σι. Μεταξύ αυτών, δήλωσε, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα, μέσω Μογγολίας.

Σημειωτέον, από το 2019 λειτουργεί ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα.

Πέρα από τις μπίζνες γύρω από την Ενέργεια και σε άρρηκτη σύνδεση με αυτές, στο επίκεντρο της συνάντησης Σι - Πούτιν θα βρεθεί και η εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Με φόντο τις απειλές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για ακόμα πιο εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση ρωσικής εισβολής ή «περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ουκρανία», μεταξύ άλλων και με «πάγωμα» στη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο Ουσακόφ πρόβαλε ουσιαστικά την Κίνα ως «εναλλακτική», δηλώνοντας με νόημα: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση και δήλωσε ότι Μόσχα και Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Γουάν Τσενγκ Κάι, συνεργάτης του κινεζικού Κέντρου Ερευνών Διεθνών Ζητημάτων, δήλωσε στο πρακτορείο «Σινχουά» πως «οι ΗΠΑ βλέπουν τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο ως ένα σοβαρό παιχνίδι μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων. Για τις ίδιες τις ΗΠΑ, το νόημα αυτού του παιχνιδιού είναι πάνω από όλα η στοχοποίηση της Ρωσίας και της Κίνας». Πρόσθεσε ότι κανείς δε μπορεί να υποτιμήσει το αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς διακυβεύεται το αν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να επεκταθεί προς τα ανατολικά, και «στο μέλλον αυτές οι εξελίξεις μπορεί να επιδράσουν στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου παγκόσμιας τάξης».

Ο «κρίσιμος ρόλος» της συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Στο μεταξύ, την προσπάθεια των ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία με συμμάχους τους στην περιοχή απέναντι στην Κίνα αποτύπωσαν οι δηλώσεις που έκανε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Ο 62χρονος Ραμ Εμάνιουελ υποστήριξε ότι το διεθνές σύστημα που Ουάσιγκτον και Τόκιο οικοδόμησαν από κοινού «με βάση αξίες και ιδανικά» βρίσκεται «σήμερα υπό πίεση άνευ προηγουμένου».

Στις πρώτες επίσημες συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης Κισίντα, ο Εμάνιουελ αναφέρθηκε ειδικά «στον εξαναγκασμό, στον εκφοβισμό και στην παραπληροφόρηση» της Κίνας, στη συνεχή συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και στις νέες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Κατέληξε δε ότι «μαζί, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα εμπνεύσουμε, θα δράσουμε και θα κατορθώσουμε πολλά ως σύμμαχοι».

Στο μεταξύ, «τον κρίσιμο ρόλο της συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, ως ακρογωνιαίου λίθου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία» τόνισαν και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντ. Μπλίνκεν και Χ. Γιοσιμάσα, που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σημειώνοντας την «κοινή δέσμευσή μας για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό και συνολικά κόσμο».

Οι δύο ΥΠΕΞ καταδίκασαν ως αντίθετες με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και «την ανάγκη να αποτραπεί η Ρωσία από περαιτέρω στρατιωτική δράση ή άλλες επιθετικές ενέργειες».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικό πλοίο και αεροσκάφη επικαλούμενες τους Χούθι

Το αντιτορπιλικό «USS Cole» και μαχητικά πέμπτης γενιάς (όπως «F-22 Raptor» και «F-35 Lighting II») στέλνουν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα τη θωράκιση των ΗΑΕ από τις εντεινόμενες επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις στρατιωτικές υποδομές των ΗΑΕ. Επιβεβαίωσε επίσης πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Εμιράτα έκαναν προ ημερών χρήση αντιπυραυλικής συστοιχίας «Πάτριοτ» για την αναχαίτιση και απόκρουση πυραύλων των Χούθι.

Προηγήθηκε κοινό άρθρο του πρέσβη των ΗΑΕ στις ΗΠΑ, Γιουσίφ αλ Οτάιμπα, και της Εμιρατινής μόνιμης πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Λάνα Ζακί Νουσίμπα, στην εφημερίδα «Wall Street Journal» που ζητούσαν πιο «αποτελεσματική» αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα τους έναντι των Χούθι, με αντιπυραυλικά συστήματα και συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τόνισαν επίσης πως τα ΗΑΕ θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να βελτιωθεί η «ομπρέλα ασφαλείας» για την ίδια τη χώρα και τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Εμιράτα.

Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ χαιρέτισαν χτες την επίσημη «συγγνώμη» της Σομαλίας για την κατάσχεση εμιρατινού αεροσκάφους το 2018 και κεφαλαίων ύψους 9,6 εκατ. δολαρίων, που είχε προκαλέσει επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Η «συγγνώμη» του Σομαλού πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε, δόθηκε βέβαια παρά την αντίθετη άποψη του Προέδρου, Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ, καθώς συνεχίζεται η έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας στο Μπαχρέιν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην περιοχή του Περσικού, ο Μπένι Γκαντς έγινε χτες ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας που επισκέφθηκε το Μπαχρέιν μετά τις συμφωνίες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων τον Σεπτέμβρη του 2020 στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων συνάντησε τον βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, τον υπουργό Αμυνας και άλλους αξιωματούχους του Μπαχρέιν.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Τις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη ευκαιριών επενδυτικής συνεργασίας συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ν. Μικάτι, που συναντήθηκαν στην Αγκυρα.

Οι δύο ηγέτες είχαν τετ-α-τετ διάρκειας μιάμισης ώρας, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις με συμμετοχή στελεχών των δύο κυβερνήσεων. Ο Ερντογάν μετέφερε την ετοιμότητα τουρκικών ομίλων να εμπλακούν στην κατασκευή νέων υποδομών στον Λίβανο, περιλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βηρυτού.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «τα τουρκικά προϊόντα είναι κατάλληλα και ελκυστικά για τη λιβανέζικη αγορά από πολλές πλευρές, τιμής, ποιότητας, κόστους μεταφοράς» και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή εμείς επιθυμούμε να διευρύνουμε τα προϊόντα που εισάγουμε από τον Λίβανο».

Κινητοποιήσεις επαγγελματιών οδηγών

Την ίδια ώρα, τριήμερες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν χτες οδηγοί ταξί, μικρών λεωφορείων και φορτηγών στον Λίβανο, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, στις συνέπειες από την υποτίμηση του νομίσματος και την οικονομική κρίση που εδώ και τρία χρόνια φορτώνονται στο λαϊκό εισόδημα. Πολλοί επαγγελματίες οδηγοί διαμαρτύρονται γιατί το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ ταξί κοστίζει πλέον παραπάνω από έναν μηνιαίο μέσο μισθό...

Νωρίτερα, στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «ξανασκεφθεί» την ενεργειακή συμφωνία που έκλεισε με Λίβανο, Ιορδανία, Συρία και Αίγυπτο για την κάλυψη μέρους των μεγάλων αναγκών του Λιβάνου σε ηλεκτρικό ρεύμα (λόγω κρίσης). Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι με τις εξαιρέσεις από τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, η κυβέρνηση Ασαντ θα ωφεληθεί οικονομικά από τη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου με προορισμό ιορδανικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τελικό αποδέκτη τον Λίβανο.

Το παραπάνω σχέδιο βέβαια έχει τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον ακριβώς γιατί αποτελεί «σφήνα» των ΗΠΑ στις προσπάθειες Τεχεράνης και «Χεζμπολάχ» να ενισχύσουν παραπέρα τη θέση και την επιρροή τους στον Λίβανο, μέσω συμφωνίας για την παράδοση ιρανικού πετρελαίου.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Φρανκφούρτης κάλεσε χτες τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το Βιομηχανικό Πάρκο «Χεχτς» να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα, πόρτες και μονάδες εξαερισμού, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή «καπνιστικού θειικού οξέος». Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο της διαρροής, ένα εργοστάσιο χημικών, προσπαθώντας να σταματήσουν την εξάπλωση του δηλητηριώδους αερίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σχέδιο για την «αποκατάσταση της ισορροπίας» μεταξύ των περιφερειών της Βρετανίας έως το 2030 προωθεί ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, εν μέσω «πυρών» για τη συμμετοχή του πέρσι σε πάρτι στη διάρκεια των lockdown. Το σχέδιο υπόσχεται μεταξύ άλλων μεγαλύτερης κλίμακας μεταφορά εξουσιών προς τις περιφέρειες, βελτίωση των τοπικών μεταφορών, επέκταση του 5G και της ευρυζωνικότητας κ.ά.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα «αποστασία» από τον «Εθνικό Συναγερμό» κατέγραψε η Μαρίν Λεπέν, δύο περίπου μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η 46χρονη ευρωβουλευτής Γουαδελούπης Μαξέτ Πιρκαμπάς ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ερίκ Ζεμούρ.

ΚΙΤΟ - ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Εξι επαρχίες του Ισημερινού έχουν πληγεί από πλημμύρες και κατολισθήσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις αυτήν τη βδομάδα. Οι νεκροί φτάνουν τους 24, ενώ 12 είναι οι αγνοούμενοι και εκατοντάδες οι τραυματίες, κυρίως στις φτωχογειτονιές του Κίτο. Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, πολλές δε οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Το ίδιο διάστημα, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, επίσης από πλημμύρες, έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι και καταγράφονται σημαντικές ζημιές.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πνίγηκαν, ένας αγνοείται και πάνω από 2.500 οικογένειες έμειναν άστεγες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες του τελευταίου διημέρου στη βόρεια Αϊτή.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες όταν ένα καλώδιο υψηλής τάσης έσπασε και έπεσε πάνω σε σπίτια και σε μια αγορά στα περίχωρα της πρωτεύουσας της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα. Παράλληλα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ένοπλης οργάνωσης εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στα ανατολικό της χώρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων σε Συρία και Ιράκ

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, ανακοινώνοντας νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών θέσεων σε βόρεια Συρία και Ιράκ, μέσα από την επιχείρηση «Χειμερινός Αετός».

Ο Ακάρ ανέφερε ότι «τα καταφύγια, τα λημέρια και οι σπηλιές των τρομοκρατών καταστράφηκαν» και ισχυρίστηκε ότι «η κατάρρευση της τρομοκρατικής οργάνωσης επιταχύνθηκε», αναφερόμενος στο ΡΚΚ, το οποίο η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι «οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ