Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικό πλοίο και αεροσκάφη επικαλούμενες τους Χούθι

Το αντιτορπιλικό «USS Cole» και μαχητικά πέμπτης γενιάς (όπως «F-22 Raptor» και «F-35 Lighting II») στέλνουν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα τη θωράκιση των ΗΑΕ από τις εντεινόμενες επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις στρατιωτικές υποδομές των ΗΑΕ. Επιβεβαίωσε επίσης πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Εμιράτα έκαναν προ ημερών χρήση αντιπυραυλικής συστοιχίας «Πάτριοτ» για την αναχαίτιση και απόκρουση πυραύλων των Χούθι.

Προηγήθηκε κοινό άρθρο του πρέσβη των ΗΑΕ στις ΗΠΑ, Γιουσίφ αλ Οτάιμπα, και της Εμιρατινής μόνιμης πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Λάνα Ζακί Νουσίμπα, στην εφημερίδα «Wall Street Journal» που ζητούσαν πιο «αποτελεσματική» αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα τους έναντι των Χούθι, με αντιπυραυλικά συστήματα και συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τόνισαν επίσης πως τα ΗΑΕ θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να βελτιωθεί η «ομπρέλα ασφαλείας» για την ίδια τη χώρα και τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις που εδρεύουν στα Εμιράτα.

Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ χαιρέτισαν χτες την επίσημη «συγγνώμη» της Σομαλίας για την κατάσχεση εμιρατινού αεροσκάφους το 2018 και κεφαλαίων ύψους 9,6 εκατ. δολαρίων, που είχε προκαλέσει επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Η «συγγνώμη» του Σομαλού πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε, δόθηκε βέβαια παρά την αντίθετη άποψη του Προέδρου, Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ, καθώς συνεχίζεται η έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας στο Μπαχρέιν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην περιοχή του Περσικού, ο Μπένι Γκαντς έγινε χτες ο πρώτος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας που επισκέφθηκε το Μπαχρέιν μετά τις συμφωνίες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων τον Σεπτέμβρη του 2020 στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων συνάντησε τον βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, τον υπουργό Αμυνας και άλλους αξιωματούχους του Μπαχρέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ