Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ευρωενωσιακής «αντιτρομοκρατικής» δύναμης

Το μέλλον της στρατιωτικής επιχείρησης υπό γαλλική ηγεσία στο Μάλι με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» μελετά και θα αποφασίσει «πολύ σύντομα» η Γαλλία, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της στην ΕΕ.

Αυτά ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απόσυρσης των Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι. Θα προηγηθούν επίσης διαβουλεύσεις της Γαλλίας με άλλες αφρικανικές χώρες, πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απέλαση του Γάλλου πρέσβη από το Μπαμακό και την περασμένη βδομάδα απαίτησε την αποχώρηση των Δανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην «αντιτρομοκρατική» δύναμη, αναφέροντας ότι η ανάπτυξή τους έγινε χωρίς τη συναίνεσή της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», εκτίμησε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου η στρατιωτική δέσμευση της ΕΕ στο Μάλι. Πρόσθεσε πως το Βερολίνο παραμένει σε στενή διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους του, την ΕΕ και κυρίως τη Γαλλία, «για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας επί του πεδίου». Ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί και με τη στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι.

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε δήλωσή του εκφράζει τη «λύπη» του για την απέλαση του Γάλλου πρέσβη από το Μάλι και καταγγέλλει ως «απαράδεκτη συμπεριφορά» την απόφαση ενάντια στην ανάπτυξη των Δανών στρατιωτών στη χώρα.

Τις παραπάνω εξελίξεις επιταχύνει η επιλογή της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι να συσφίξει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλονται «αντίποινα», όπως οι κυρώσεις της Αφρικανικής Ενωσης και της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών χωρών (ECOWAS). Οι κυρώσεις αυτές αυξάνουν τις οικονομικές δυσκολίες για το Μάλι, μολονότι διαθέτει μεταξύ άλλων σημαντική παραγωγή χρυσού, κοιτάσματα ουρανίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου, χαλκού κ.λπ.

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι το Μάλι δεν κατέβαλε τα κεφάλαια που όφειλε για ομόλογα δανεισμού αξίας περίπου 31 εκατ. ευρώ στις 28 Γενάρη. Η εξέλιξη συνιστά, από τυπικής άποψης, χρεοκοπία.

  • Στο μεταξύ, καθώς οι εξελίξεις εντείνονται σε όλη τη Δυτική Αφρική, τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές στην απόπειρα ανατροπής του Προέδρου της Γουινέας - Μπισάου, Ουμάρου Σισόκο Εμπάλο. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται τέσσερις επιτιθέμενοι και δύο μέλη της προεδρικής φρουράς. Ο Εμπάλο ανακοίνωσε χτες ότι «η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο», έπειτα από πυρά που διήρκεσαν περισσότερο από πέντε ώρες κοντά σε συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ