ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Καμία επιχειρηματική λειτουργία στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα

Παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς

Τη στάση της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς ως «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, σε συνεννόηση με κυβέρνηση και Περιφέρεια», όσο και την υποκριτική στάση των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και της πρώην διοίκησης του δήμου (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ανεξάρτητοι) με αφορμή τις εξελίξεις στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, σχολιάζουν με παρέμβαση τους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βικέντιος Αντωνάκης, Δήμητρα Χατζή, Λεμονιά Ντιντή.

Θυμίζουν στους όψιμους «προστάτες» του φυσικού περιβάλλοντος ότι η προηγούμενη διοίκηση «έχει τεράστια ευθύνη για την υποβάθμιση του Κόδρα. Αφησε τον χώρο στην τύχη του, δεν εξασφάλισε ούτε τα στοιχειώδη, όπως τον τακτικό καθαρισμό του. Επίσης συμφώνησε για ήπια δόμηση στο χερσαίο κομμάτι της Μαρίνας. Εκεί πώς περιφρουρείται το φυσικό περιβάλλον;».

Επίσης σχολιάζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ως κυβέρνηση άνοιξε νέους δρόμους και ως αντιπολίτευση συνεχίζει να υποστηρίζει την παραχώρηση φιλέτων στο κεφάλαιο και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας».

Σχολιάζουν και την παραίνεση ότι «δεν είναι η ώρα ν' αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη και την τωρινή διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς», τονίζοντας ότι είναι επόμενο να το κάνουν, αφού είναι «εκείνες οι δυνάμεις που συνδιαλέγονται με τη διοίκηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Κόδρα, που επί της ουσίας συμφωνούν στην εμπορευματική λειτουργία του.

Γι' αυτό και όταν οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" συνεχώς αναδεικνύουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι εξελίξεις στα συγκεκριμένα μέτωπα αποδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω των επενδύσεων στους ελεύθερους χώρους της περιοχής μας, οι εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων είτε σφυρίζουν αδιάφορα, είτε - τις περισσότερες φορές - στηρίζουν την επιχειρηματική λειτουργία, θέτοντας δήθεν διαχωριστικές γραμμές και αστερίσκους, όπως η "ήπια εμπορευματική λειτουργία". Αυτή ήταν η θέση τους για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσού! Είναι αυτοί που έδωσαν χρόνο στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, υπερψηφίζοντας τη ΣΜΠΕ με "ορισμένες παρατηρήσεις"».

Τέλος σχολιάζουν και την προτροπή των παρατάξεων «να οργανωθεί, νομικά και μαζικά, η πρώτη αντίδραση της πόλης» απέναντι σε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί το πάρκο «σε οικόπεδο - φιλέτο για χοντρά πορτοφόλια».

Και αναρωτιούνται «γιατί ενώ πανηγύριζαν για την παραχώρηση μέρος του στρατοπέδου στον δήμο, ουδέποτε διεκδίκησαν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσει να αναβαθμιστεί ο χώρος, σε όφελος των λαϊκών αναγκών; Ολο αυτό το διάστημα, για όλα τα παραπάνω θέματα και από κοινού με τη διοίκηση συναντιούνται με υπουργούς, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι έτσι μπορεί να παρθούν φιλολαϊκές αποφάσεις! Είναι οι ίδιοι που παρά τα παχιά λόγια τους, αντιμετωπίζουν το Κόδρα ως φιλέτο και τα χοντρά πορτοφόλια ως "ανάπτυξη", από την οποία βέβαια καθόλου δεν πρόκειται να επωφεληθεί ο λαός της Καλαμαριάς».

Ενώ αναφερόμενοι στο γεγονός ότι φορείς της πόλης, σωματεία, σύλλογοι οργανώθηκαν και παλεύουν εδώ και ένα χρόνο με αιτήματα που διαμορφώθηκαν μέσα από τον συντονισμό αυτών για τις λαϊκές ανάγκες, τονίζουν πως «ποτέ καμία φιλολαϊκή λύση δεν ήρθε από "επίδοξους σωτήρες" (...) Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

«Για εμάς παράδειγμα αποτελεί η δημοτική αρχή Πάτρας, που με τον κομμουνιστή δήμαρχο μπροστά οργάνωσε κινητοποίηση στην Αθήνα με συμμετοχή άνω των 130 φορέων της Πάτρας και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, κρατική χρηματοδότηση, ουσιαστική στήριξη για τους ανέργους της πόλης. Ούτε καν θα μπορούσε να φανταστεί η δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι του της αντιπολίτευσης ότι ο λαός μπορεί να βγαίνει στους δρόμους και να διεκδικεί!», σημειώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τονίζουν ότι «η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους με διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Ερωτήματα προκαλεί η αθώωση για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου

Απαλλάχθηκαν για τις κατηγορίες τους, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, οι 4 δράστες που προχώρησαν στον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων της Καβάλας, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα.

Οι 4 δράστες είχαν προχωρήσει στην επίθεση τα ξημερώματα της 30ήςΜάρτη του 2017, και ενώ η πράξη τους αρχικά διωκόταν αυτεπάγγελτα, με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα έπρεπε να γίνει μήνυση από τον δήμο Καβάλας. Καθώς η μήνυση δεν κατατέθηκε εντός της προθεσμίας, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας τονίζει πως η αθώωση των βανδαλιστών, λίγες μάλιστα μέρες μετά τη Διεθνή Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και θυμό, και προσθέτει πως ερωτήματα προκαλεί και η στάση της δημοτικής αρχής και των νομικών της συμβούλων.

«Η βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου, άλλες παρόμοιες καταστροφές μνημείων για τα θύματα του ναζισμού, ακόμα και μνημείων για την ηρωική Αντίσταση του λαού μας στον κατακτητή - όπως η τιμητική πλάκα του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της πόλης από το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ - έχουν στόχο να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τις θηριωδίες των ναζιστικών τεράτων που καταδεικνύουν ότι οι φασίστες αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος που τους γεννά και τους τρέφει. Καμία "μεταμέλεια" - όπως αυτή που επικαλέστηκαν οι δράστες - δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα και σκοπιμότητα που κρύβουν τέτοιες ενέργειες», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, και προσθέτει: «Η αθώωση των βανδαλιστών βασίστηκε σε νόμο που άλλαξε πρόσφατα η κυβέρνηση προκειμένου να πέφτουν στα μαλακά τέτοιες περιπτώσεις, τη στιγμή που οι νόμοι για όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της (εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, φοιτητές) γίνονται όλο και αυστηρότεροι, βγάζοντας τις απεργίες παράνομες, πριν αυτές ακόμη προκηρυχθούν, σέρνοντας στα δικαστήρια εργαζόμενους, αγρότες, ακόμη και ανήλικους μαθητές».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Καβάλας να βγάλει συμπεράσματα «για το ποιανού τσιράκια τελικά είναι οι φασίστες, ποιον εξυπηρετούν και για ποιον δουλεύουν» και καλεί το λαό «να απομονώσει με τη δράση του τους κάθε λογής φασίστες, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό».

Ενοχες σιωπές...

Εχουν περάσει μέρες από τότε που οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους τη δράση φασιστικών συμμοριών που δρουν στην περιοχή, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από περαστικούς που απειλούνται για να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, από επαγγελματίες της περιοχής που επίσης δέχονται απειλές, προπηλακισμούς και φθορές στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από μετανάστες εργαζόμενους που ζουν στην περιοχή και πέφτουν θύματα φασιστικής - ρατσιστικής βίας.

Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει τη δράση αυτών των συμμοριών και την καταγγέλλει ανοιχτά και καθαρά. Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, ζήτησε να συναντηθεί με τους διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων στο Μενίδι και στα Α. Λιόσια, με αφορμή επιθέσεις φασιστικών ομάδων. Οι συναντήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Στην περίπτωση του Μενιδίου δεν υπήρξε απάντηση, ενώ στα Α. Λιόσια επικαλέστηκαν «φόρτο εργασίας»... Αμέσως μετά τις γιορτές, το ΚΚΕ επανήλθε με νέο αίτημα για συνάντηση. Το ΑΤ Αχαρνών συνεχίζει να μην απαντάει, ενώ το ΑΤ Ανω Λιοσίων αποδέχτηκε το αίτημα πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα η συνάντηση να είναι πρακτικά αδύνατη.

Ακόμα και σήμερα, αρκετές μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και του τρόπου δράσης των φασιστικών συμμοριών, η στάση ορισμένων δυνάμεων προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Η δημοτική αρχή Αχαρνών δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο των επαγγελματιών της κεντρικής πλατείας της πόλης, παρά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες. Συνεχίζει να διαρρέει γελοία επιχειρήματα, όπως ότι «είναι παιδιά και τι θέλετε να κάνουμε», κλείνοντας το μάτι στη δράση τους. Η ΝΔ «δεν είδε» και «δεν άκουσε» τίποτα, τη στιγμή που έχει βουίξει ο τόπος. Τα γραφεία της μάλιστα - όπως και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Βασίλη Οικονόμου - είναι πάνω στην κεντρική πλατεία.

Ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφορούν και πίνουν καφέδες στην πλατεία, δεν άκουσαν τίποτα; Ούτε είδαν τις καταγγελίες και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ; Ολοι οι παραπάνω θα εμφανιστούν σε λίγο καιρό και όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές σαν «σωτήρες» για την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», την «ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας» και για την «ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής αγοράς». Η αλήθεια είναι όμως ότι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που υποβάθμισαν μια ολόκληρη περιοχή, είναι αυτές που στρώνουν το έδαφος για τη δράση φασιστικών συμμοριών. Η δράση τους αποτελεί μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας, που κάνει κόλαση τη ζωή της πλειοψηφίας του λαού της περιοχής.

Δεν τους φτάνει ο Αλκης στη Θεσσαλονίκη; Ποιοι σιωπούν; Ποιοι το ανέχονται; Ο λαός και η νεολαία να μην αποδεχτεί μια ζωή στη φτώχεια, στην υποβάθμιση και τον φόβο. Με τον αγώνα του και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να ανοίξει τον δρόμο για τις πιο όμορφες μέρες που ακόμα δεν έχουμε ζήσει.


Γ. Τ.

Καθίζηση μιας γειτονιάς στον Νέο Βουτζά

Τρεις κατοικίες στον Νέο Βουτζά Ανατολικής Αττικής στη γειτονιά της οδού Καρυωτάκη κινδυνεύουν με κατάρρευση μετά από μεγάλη καθίζηση του εδάφους. Οι οικογένειες που έμεναν σε αυτά έχουν φύγει, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και υπάρχει έντονη ανησυχία στην περίπτωση που υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις. Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο, που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα. Οι αιτίες που το προκάλεσαν οφείλονται στο ρέμα και την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, τη φωτιά του 2018 και τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν. Η περιοχή είναι εντός σχεδίου αλλά δεν παύει να είναι δίπλα σε ενεργό ρέμα.

Δολοφονία Ελληνα δημοσιογράφου στο Κάιρο

Το κίνητρο της ληστείας θεωρείται το πιο πιθανό για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Κάιρο, Νίκου Κάτσικα. Ο Ελληνας δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη συνοικία Σέικ Ζαγιέντ της περιοχής Γκίζα στο Κάιρο το Σάββατο. Κρατείται ένας διανομέας φαγητού που γνώριζε το θύμα, ενώ οι ελληνικές προξενικές αρχές συνεργάζονται με τις ντόπιες αρχές για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου.

«Ανοιγμα» στο ΚΙΝΑΛ από τον Κοντονή

Θέση στις διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας πήρε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, που καλοβλέπει την ένταξή του στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι εξ ορισμού θετική. Από δω και πέρα όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ...ποιο θα είναι το πολιτικό πρόγραμμα, πώς θα συγκροτηθεί αυτός ο πολιτικός φορέας, ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα οικοδομήσει», ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξής του στο ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι υπό προϋποθέσεις «θα συζητούσα ευχαρίστως μια τέτοια πρόταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ